Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премълчаната война на християни срещу християни

В центъра е орденът на йезуитите, основан през 1540 г. от Игнатий Лойола, който днес наброява над 17 000 братя, пръснати по целия свят. Това предаване дава възможност да се разбере повече за принципите, залегнали в основата на дейността им и определящи случващото се и в наши дни.

Какво се знае и какво не се знае за тяхната история, учение, организация и дейност в обществения живот, политиката и религията? Какъв е бил 30-годишният испанец Игнаций (Игнатий) Лойола (1491-1556), преди да стане последователен покаяник? Как и защо пречистеният с тридневна молитва бивш донжуан, комарджия и любител на оръжията, изведнъж заживява в самота и месеци наред прекарвал в изключителна бедност, пост и в почти самоубийствен аскетизъм? И с какво примерът му и особено неговите лекции по философия и теология, заразяват хилядите му последователи?

Началото е с шестима състуденти, датата е 15 август 1534 г. Тази седморка основава общност и полага обет за бедност и целомъдрие до края на живота. Шест години по-късно папа Павел ІІІ потвърждава новата общност, която се нарича „Общество на Исус“ и се обвързва освен с бедност и целомъдрие, също и с радикално подчинение на папата.
Но вместо да заживеят уединено зад манастирските стени, йезуитите се обръщат към света. И заемат видно място в обществото, а основни сфери на дейността им са мисия, образование и апостолско служение.

В предаването участват Марияна Шабаркова-Петрова, Албена Раленкова и доц. Владимир Трифонов.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Маршал Петен и първото правителство на режима на Виши през юли 1940 г.

Под сянката на Виши

На 10 юли 1940 г. във Франция е установен режимът на Виши – марионетното на нацистка Германия правителство на маршал Петен, което влиза в колаборация с окупаторите след разгрома на френската армия (въпреки надеждите, които е вдъхвала линията "Мажино"). За около 5 години страната се оказва под немски ботуш, който факт дълго време определя..

публикувано на 10.07.24 в 17:35
Д-р Пламен Димитров

Попитай психолога: За целувката и психичното здраве

В международния ден на целувката слушателите на "Семейно радио" се срещнаха с въпроси и отговори в първото издание на рубриката "Попитай психолога". Д-р Пламен Димитров анализира ключови аспекти в контекста на целувката и психичното здраве и подкрепи ефирната консултация с конкретни казуси – чуйте в звуковия файл.

публикувано на 10.07.24 в 10:15
Орхидея Dactylorhiza incarnata или месесточервен дланокоренник (снимка: Стефан Найденов, група

Орхидеите в България: Епизод 2 – Таксономия и изобилие

Цикълът от пет предавания "Орхидеите в България" запознава слушателите със света на най-голямото семейство в царството на растенията – това на Орхидеите или Orchidaceae. Загадъчни, красиви, смятани за сексуални хитреци в растителния свят, орхидеите не са само пищните тропически бижута, които пътешествениците и до днес откриват в девствените гори,..

публикувано на 09.07.24 в 16:30

Защо лабрадорите и ретривърите са толкова лакоми?

Те са звездите на кучешкия свят – най-любимата и желана порода кучета. Често имат и професия – водачи или актьори. Безспорен факт е, че те са винаги гладни. В рубриката "Науката не спи" Никола Кереков разказва защо лабрадорите и ретривърите са толкова лакоми. Учени от университета в Кеймбриж засичат мутация на специфичен ген у лабрадорите и..

публикувано на 09.07.24 в 13:33

Метаматериалите – наука, неразличима от магията

"Всяка достатъчно напреднала технология, е неразличима от магията", казва фантастът Артър Кларк. Във Физическия факултет на СУ група млади хора правят така, че магията да придобие реални измерения. Невидими повърхности, по-здрави конструкции, по-гъвкави основи – метаматериалите са изкуствени композитни материали с предварително зададени свойства,..

публикувано на 09.07.24 в 12:21