Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЛГБТ организацията “Действие” стартира платформата за активни граждани “Лидерландия”

Младежка ЛГБТ организация “Действие” обявява началото на платформата за активни граждани “Лидерландия” със събитие този четвъртък, 9-и декември, в The Steps.

Макар и планирана да работи изцяло онлайн, още отсега от “Действие” си поставят си за цел “Лидерландия“ да бъде и общност на хора, решени да добият нови знания, които са вдъхновени и подкрепени по пътя в изграждането на малките-големи промени, които правят България приемащо и достъпно място за всеки.

Събитието е предназначено за активни граждани, които се интересуват и желаят да се развиват в темата равнопоставеност и включване на уязвими групи със специален фокус към младежи от групите на ЛГБТИ общността, ромската и глухата общност.

За инициативата разказва в “Нашият ден“ Венета Лимберова, председател на “Действие“

“Днес ни предстои много вълнуващо събитие. Едни вълнуващи 30 месеца, в които ще работим за платформата "Лидерландия". Създали сме този проект, подкрепен от фонд “Активни граждани“, в който ще можем да разработим съдържание, което покрива част от материала, изучаван в предмета “Гражданско образование“ в 11-12 клас в училище.

Платформата ни не е предназначена нито за ученици, нито за учители, но би могла да бъде в помощ. Някои от модулите ще помагат на хората, които са в училище – ученици или учители.

Тя е предназначена най-вече за активисти, активни граждани, за тези от нас, които искат да добият умения, така че да разберем как функционира държавата и как можем да ѝ помогнем, за да става по-добро и приемащо място за всеки един от нас.

Основната ни идея е да подкрепим младежи от ЛГБТ групата и други маргинализирани общности, с които работим – ромската общност, общността на глухите хора, но съдържанието на платформата може да бъде използвано от всеки едни.

2021-ва е една много пълнокръвна година за “Действие“. Имахме много интересна година, предизвикателна в много направления. Освен обичайните трудности поради пандемията и това, че трябва да работим присъствено, неприсъствено или хибридно, но нападенията, агресията и отговорността, че трябва да продължим, независимо, че може би ни е страх, че вече нямаме сили, че не виждаме смисъл, защото утре е един по-хубав ден.


Темата коментира в “Нашият ден“ и проектният координатор на ЛГБТ организацията Боримир Тотев.

“Стигнах до организацията с паралелното ми стигане до България. Роден съм в България, но от 9-годишна възраст живея в Лондон. Лятото на миналата година се озовах тук. Известно време се лутах, докато не се запознах по много приятен начин с Венета и работата на “Действие“ и реших да кандидатствам. От март месец тази година съм част от екипа на “Действие“.

Винаги съм се занимавал с неща, които засягат гражданска позиция и права на човека – неправителствени и благотворителни организации. Във Великобритания се занимавах със защита на европейските граждани, британците, които тогава бяха такива, и с правата им извън съюза след Брекзит.

В Лондон различната сексуална ориентация не е нещо, което трябва да защитаваш в ежедневни случаи. Там има и легализирани еднополови бракове. България е тръгнала натам, но има още много стъпки."

България

"Присъствието ми в България е мотивиращо, защото има какво да се върши. Особено за човек, като мен, който иска да прекара края на 20-те си години, занимавайки се с нещо смислено. Смятам, че тук има много човешки потенциал и смисъл нещата да се променят. Мисля, че това ще засили обществото ни. Бих се радвал да имаме малко повече емпатия.

Годината беше изпълнена с изпитания, може би някои от вашите слушатели знаят за редицата от нападения и проблематични случки покрай тазгодишния Прайд. А и все още сме в една изборна година, винаги покрай такива години и случки ЛГБТ общността в България е изкарвана на показ с негативни конотации. Но, когато сме притиснати гражданската ни позиция може да бъде засилена, мисля че годината ще има добро отражение, защото прави гласа ни по-чут."

Чуйте разговора в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дарислав Николов: ИИ има сериозно място в медицината, но няма как да замести емпатията

Как навлизат Изкуственият интелект и новите технологии в медицината и дали ще спечелят битката за човешкото здраве?  В последните години наблюдаваме значителен напредък в медицината благодарение на изкуствения интелект (ИИ) и новите технологии. В предаването "Време за наука" младият лекар Дарислав Николов сподели своите виждания и опит относно..

обновено на 23.07.24 в 12:38
Нина Цанева и Деница Симеонова

Деница Симеонова: За възможностите на женското лидерство в Европа

Деница Симеонова е предприемач с дългогодишен международен опит в технологичния сектор. Като народен представител и бивш председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Симеонова се фокусира върху политики в подкрепа на малкия и средния бизнес в България. Повод за разговор в "Нашият ден" е предстоящото Лятно училище по женско..

публикувано на 23.07.24 в 12:25

Илияна Йотова: Нужен е координиран подход, за да покажем значението на българистиката

Преди по-малко от месец се проведе международният форум за кирилицата "Азбука. Език. Идентичност", инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова. Двудневната конференция бе организирана с подкрепата на Министерството на образованието и науката, продължавайки традицията на международния форум за кирилицата "…И ний сме дали нещо на света" от 2022 г...

обновено на 23.07.24 в 11:30
Константин Иречек

Константин Иречек, или какво не знаем за него?

На 24 юли се навършват 170 години от рождението на Константин Иречек, младият чешки учен, написал първата академична история на страната ни и допринесъл за изграждането на следосвобожденска България. Повечето от нас свързват името му най-вече с романа на Алеко Константинов "Бай Ганьо", чийто герой е той, а напоследък и с някои цитати от неговия..

публикувано на 23.07.24 в 09:16

Проф. Любомир Топалов – за Америка, през Япония и Виетнам

Проф. Любомир Топалов е преподавател в Университета в Бостън в САЩ. Бил е и 10 години преподавател по политология и международни отношения в Университета "Мейджи“ в Токио. Автор е на книгата "Политическа икономия на популизма“. Пътят на един радиоводещ в БНР до преподавател в Америка и Япония. Краткият престой по неволя във Виетнам. Защо земята..

публикувано на 22.07.24 в 12:20