Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокат Здравка Калайджиева: Има тенденция да се разпалва омраза към различните

В Наказателния кодекс липсват сексуалната ориентация и половата идентичност като признаци, на основата на които се извършват престъпления от омраза

Нападение над ЛГБТИ+ общностния център Rainbow Hub
Снимка: Фондация „Билитис“

В събота общностният център на гей и транс хора в София Rainbow Hub беше атакуван от политическа сила, нейни представители и даже кандидат-президент. Освен че лица от тази политическа сила или техни симпатизанти са вилняли в пространството на Rainbow Hub, имаше и пострадали - две момичета. ЦИК свали имунитета на въпросния политик кандидат - президент.
Нападение над ЛГБТИ+ общностния център Rainbow Hub   Снимка: Фондация „Билитис“


Пред Съдебната палата в София на 1 ноември се проведе протест по случай фашисткото нападение над ЛГБТИ+ общностния център Rainbow Hub.

"Това, което се случи беше един голям шок за нас, защото за първи път ни се случва да има група от хора, които да нахлуват в общностното пространство на Rainbow Hub", каза за БНР Мануела Попова, комуникационен мениджър във Фондация "Билитис". По думите ѝ трябва да има последствия за хората, които са извършили нападението и да бъдат преследвани с цялата сила на закона.


"Това е фашистко нападение по трансфобски и хомофобски подбуди, така че според мен е по-важно закона да назовава нещата с истинските имена", допълни Попова.

Случайно избрани граждани заявиха за "Хоризонт":

"Не може в политиката да влизат хора неуравновесени, без възпитание и култура".

"В 21 век, в държава членка на Европейския съюз е срамно".




На въпрос има ли връзка между решението на Конституционния съд за понятието "пол" и нападението в офиса на Rainbow Hub, адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, съдия в Европейския съд по правата на човека от 2008 до 2015 година коментира за БНР:

"Може да се направи връзка заради това, че мнозина възприеха това решение като доказателство за твърда подкрепа на институциите към така наречените национални традиции. Превърнаха това решение в повод да се изкажат враждебно за третия пол, за Джендърите, за Истанбулската конвенция. Това говорене не съответства на съдържанието на решението, но то се усилва в предизборните периоди и ние стигнахме до там физическото насилие и нападението да се превърнат в част от предизборната кампания и манипулацията на избирателите".

Здравка Калайджиева   Снимка: БНТ

По думите ѝ има тенденция да се разпалва омраза към различните:

"И тя се проявява не само спрямо гей-хората и срещу бежанците, а и към хората с увреждания и срещу всеки, който е различен включително и всеки, който мисли различно. В този смисъл конституционната ценност за толерантността, равния достъп до права и свободи не залегна в решението на Конституционния съд", допълни в предаването "Хоризонт до обед" Здравка Калайджиева.

Тя подчерта, че Наказателният кодекс в България не обявява за престъпление действия, извършени с хомофобски и трансфобски мотиви, предизвикани от омраза към хората с различна сексуалност или транс-сексусалност. България е една от малкото държави-членки на ЕС, в които престъпленията от омраза въз основа на сексуалната ориентация на жертвата, половата идентичност или изражението на пола не са признати в закона и не се преследват ефективно. По тази причина много организации на ЛГБТ хора, и по-специално организацията Билитис, иницираха петиция с искане за  промени в Наказателния кодекс, които да гарантират, че подобни престъпления няма да се разглеждат единствено като хулигански прояви, а като дълбоко мотивирани от омраза спрямо различната сексуална ориентация. 

"Обществената опасност в разпалването на омразата като мотив за престъпление е много по-висока от хулиганството, колкото и тежко да е то".

Цялата тема можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Граждански протест в подкрепа на саудитски дисидент от центъра в Бусманци

Граждани се събраха пред пред Административния съд София – град с настояване да бъде освободен саудитският дисидент Абдулрахман ал-Халиди. Причина за протеста е отказ на Държавната агенция за бежанците да го освободи от безпрецедентното му задържане в центъра за мигранти в Бусманци в продължение на почти 3 години, макар Върховният..

публикувано на 25.07.24 в 11:01

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37
Дончо Папазов

Дончо Папазов: Истински промени няма да има без масови протести

"Ще имаме истинско трайно решение само когато осъзнаем, че не може да има промени без масови протести . Тези протести ще избутат нагоре партия, която би направила промените и биха заставили другите." Това мнение изрази пред БНР мореплавателят Дончо Папазов. Той е категоричен, че всичко значимо в нашата политика от 90-те години насам идва..

публикувано на 21.07.24 в 13:36
Делян Георгиев

До края на месеца ще бъде готов паркинг до 15-а поликлиника в район "Изгрев"

За първи път в район "Изгрев" бе организиран тридневен фестивал по повод празника на района. Район "Изгрев" посреща празника си с тридневен фестивал - музикален, кулинарен и филмов Кметът Делян Георгиев разказа в предаването "Рано в неделя", че по традиция отбелязват празника на района на Петровден. "Получи се изключително добър тридневен..

публикувано на 21.07.24 в 07:18