Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Коледна вечеря за възрастни хора“ – малък жест на благодарност

“Коледна вечеря за възрастни хора“ е една кампания на детската онлайн книжарница “Ние, децата“ и организацията “Предай нататък“, която ще осигури топла вечеря на възрастни хора в неравностойно положение. “Един малък жест на благодарност“ – както организаторите сами определят инициативата.

“Няма по-подходящо място за детската приказка от гласа на възрастен човек. Затова тази Коледа искаме да направим нещо добро за тях. Всеки ден ще публикуваме нова глава от детска приказка с гласовете на Мая Новоселска и Красимира Казанджиева в подкаста Нова глава.

Средствата от рекламите в подкаста ще дарим за каузата Коледна вечеря и обяд за възрастен човек.

Ако искаш да продължиш историята и да ни подкрепиш, можеш да си купиш цялата книга на www.niedecata.bg, като 10% от направените продажбите до 25.12.2021 г. ще дарим за същата кауза.“ – споделят организаторите на страницата си.

За кампанията разказва в “Нашият ден“ Радостина Николова, автор на “Приключенията на мотовете“.

“Инициативата, която стартирахме през платформата “Ние децата“ се нарича “Нова глава“ и представлява аудио записи на любими детски книги. Сред тях има класики от нашето детство и детството на нашите родители и баби и съвременни детски книги, които подбрахме с много внимание и любов.

Нашите читатели и почитатели могат да подкрепят кампанията с минимални усилия. Единственото, което е  необходимо е да чуят откъсите, които сме записали.  Единствено през слушане те всъщност допринасят за това един възрастен човек да има един топъл обяд."

Детските приказки

"Детските книги и приказки са източник на много мъдрост и важни уроци, които получаваме. Те са завоалирани през редовете. И прочетени през гласа на един възрастен човек, на когото децата имат доверие, резонират у тях по много по различен начин, много по-силно усещане могат да оставят. В това се изразява и тази връзка в някаква степен.

Най-вече вниманието, грижата, отношението е нещо, от което възрастния човек има нужда. Това е, което те биха искали да получават. Естествено, че храната не е нещо, което е достатъчно, но пък е някаква топлинка, жест за хора, които са в неравностойно положение в този момент. Това е нашият начин да им благодарим за това, което те са.

С кампанията искаме да обърнем внимание на това, че възрастните хора са важна част от нашия живот и имат нужда от любов."

Актрисата Красимира Казанджиева, която безвъзмездно се включва в кампанията за топла Коледна вечеря за възрастни хора, четейки детски приказки в аудио вариант, споделя за участието си в инициативата в “Нашият ден“.

“Включих се с детска радост в тази кампания. Благотворителността е нещо много високо като начин на изразяване на обществото. Възрастните хора трябва да бъдат подпомагани, защото за другите, които работят ще им повишат заплати, ще им дадат награди, а възрастните хора имат едната пенсия малка, която колкото и да се увеличи, винаги остава малка. А те заслужават, дали са целия си живот за държавата и семейството.“

Чуйте Радостина Николова в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът "Улица Хмел" или още нещо за бирата

Фестивалът на българската крафт бира "Улица Хмел", ще се проведе следващият уикенд – 27-29 септември, до НДК в столицата и за втора поредна година ще събере над 20 местни български пивоварни. Посетителите на феста ще могат да се насладят на огромното разнообразие от различни стилове бира – съвременни и традиционни, както и ще могат да си  побъбрят с..

обновено на 21.09.24 в 10:44
Милена Якимова

Кой иска да ни каже, че демокрацията е смешка

Фондацията за хуманитарни и социални изследвания - София (ФХСИ) представи резултат от новото си проучване за 2024 година. Какви са промените в поведението на "Машината"  от "сайтове - гъби" и защо започнаха да трият съдържание с проруска пропаганда, както и какво се случи, след като г-н Делян Пеевски  сезира прокуратурата срещу "Машината",..

публикувано на 21.09.24 в 08:50

Иля, ветеран от Мариупол: За да ни дадат закуска, трябваше да пеем химна на Русия

Иля е сред защитниците на Мариупол. Когато попада в плен, все още не е навършил двадесет години. Срещнах го в Киев, докато бях в Украйна през август тази година. Иля посещава хъба "YOUkraine", в който се опитват да помогнат на ветераните да преодолеят преживяното в плен, а то е наистина кошмар, който трудно можем да си представим. Разказът на Иля за..

публикувано на 20.09.24 в 18:05

Андрей Петсяк: Докато воюваш, място за паника няма

Преди войната от 2022 година Андрей Петцяк е лекар физиотерапевт. След нахлуването на Русия в Украйна той се записва като доброволец в морската пехота на украинската армия и е военен лекар по време на сраженията в делтата на р. Днепър при Херсон. С него се видяхме в Лвов през август 2024 г. при посещението ни в Украйна.. На английско-украински,..

публикувано на 20.09.24 в 16:45

Маргарита Шурупова: Законопроектът на "Възраждане" е бомба със закъснител

Какви са приликите и разликите между Закона за чуждестранните агенти в Русия, САЩ и проектозакона на ПП "Възраждане", провери и коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" руската журналистка Маргарита Шурупова . "Много ми е забавно, като слушам мнението на ПП "Възраждане", че техният проектозакон не прилича на руския. Всъщност това..

публикувано на 20.09.24 в 16:00