Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа стихосбирка на Маламир Николов

Маламир Николов
Снимка: личен архив

Оцеляването на поезията напоследък все се поставя под въпрос. Обаче младите поети продължават да опровергават това твърдение, като изненадват със свежи гласове. Разбира се, изключенията са малко. Масовката бълва постоянно, особено във фейсбук и придобива необосновано самочувствие. 

Едно от новите, непознати досега имена, е това на Маламир Николов, който още с първата с книга заявява собствен облик, проявява характер и сила в писането. Отличното начало е високо оценено и от журито на най-авторитетния Национален конкурс за поезия на името на Иван Николов и книгата попадна в късия списък за наградата. 

Заглавието е „Въпрос на оцеляване“, а стихотворенията в нея са видени от друг поет – Палми Ранчев така: „В тези стихове животът диша с прекъсвания като след удар и заради тревата на истината, и заради кристалите на очакваното чудо“. 

А поетът Александър Байтошев добавя: „Окото на поета е насочено към недрата ни, езикът му – към преминатите граници. Не сме същите след прочита на тази книга“. Успех на новия талантлив глас в младата българска поезия.

Чуйте разговора с Маламир Николов.

Снимки – изд. Жанет 45 и личен архив на Маламир Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международният младежки фестивал "Музите" завладя Созопол

Созопол е домакин на 18-ото издание на Международния младежки фестивал "Музите" от 5 до 16 юли 2024 г. Екипът на "Домът на музите" има възможността да предава директно от Созопол и да бъде част от този вълнуващ младежки фестивал, който събира на една сцена над 1000 участници на възраст от 5 до 35 години от 12 държави, сред които Молдова,..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Хасковският Каунь е мястото!

Ако пишете кратка хумористична проза или стихотворения и се чудите кой би оценил таланта ви, Хасковският Каунь е мястото. Но не отлагайте много!  До 15 август можете да изпратите до три творби, съобразени с единственото ограничение, което организаторите стриктно спазват – без политически или расистки шеги .  И още – във връзка с 25-годишнината..

публикувано на 12.07.24 в 17:21
Богдана Костуркова и Емил Янев

Отчетът на "Кукерикон"

В епизод 550 "Трамвай по желание" представя на своята публика отчета на "Кукерикон" за сезон 2023/24 на Сатиричния театър "Алеко Константинов". Популярният символ на Сатирата започва своя разказ с една нестандартна проява – участието на театъра в онлайн фестивала OPEN STAGE EUROPE. Там театърът представя две свои заглавия, а именно "Една задръстена..

публикувано на 12.07.24 в 16:45

"Пейзажът в скулптурата" – където следите на човека изчезват

До 29 юли в галерия "София Прес" може да  бъде видяна една уникална експозиция – проектът "Пейзажът в скулптурата" на Света Атанасова. "Пейзажът в скулптурата" е реализиран в галерийното пространство като награда за участието на авторката в Националната изложба-конкурс за живопис и скулптура "Млади български художници" на СБХ. В..

публикувано на 12.07.24 в 16:11

За удоволствието от живота

В редакция "Хумор и сатира", напук на реалността, сме убедени, че животът е удоволствие. За това ще допринесем в неделя веднага след новините в 18 часа, когато ще можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Асен Кисимов, с когото се разделихме преди 19 години. "Истинските новини" –..

публикувано на 12.07.24 в 16:09