Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Вечер в памет на Едита Груберова

Снимка: Franz Johann Morgenbesser

Оперната вечер на програма „Христо Ботев“ е посветена на светлата памет на Едита Груберова – една от най-ярките звезди на световния оперен подиум в последните около  пет десетилетия. На 23 декември прекрасната примадона – обичана и аплодирана в продължение на половин век на всички големи оперни сцени, трябваше да отпразнува юбилейния си рожден ден. Случайна травма на главата след падане се оказа несъвместима с живота. Груберова напусна този свят в Цюрих на 18 октомври – три месеца преди да навърши 75 и само две години и половина, след като официално се сбогува със сцената през пролетта на 2019 г. Тази мила, скромна, изискана и очарователна певица от Словакия остава в паметта на ценителите на изкуството с една от най-достойните кариери в историята на операта от втората половина на ХХ и началото на ХХI век. Дебютирала на оперна сцена едва на 21, и след 70-ия си рожден ден тя продължаваше да пее. Всеки месец изнасяше по няколко рецитала, не спираше да играе главни партии на престижни европейски сцени.

В ангажиментите ѝ за юбилейния ѝ сезон (2017-2018 г.), когато Груберова чества впечатляващите 50 години на сцената, имаше спектакъл на „Норма“ във Варшава, в който тя бе главната героиня; рецитали в Миланската Скала и Виенската Държавна опера; изключително предизвикателната партия на Елизабета от „Роберто Деверьо“ на сцената на Баварската държавна опера в Мюнхен; още рецитали в престижни европейски зали, после отново „Роберто Деверьо“ – този път в Унгарската държавна опера, а през април и май 2018 г. – Лукреция от „Лукреция Борджа“ на Доницети, отново в Баварската държавна опера. Последният спектакъл в живота й бе на същата сцена в Мюнхен - „Роберто Деверьо“ на Доницети, след който Груберова бе аплодирана от публиката повече от 10 минути.

След новината за смъртта ѝ колегата от британското издание „Грамофон“ Дейвид Патрик Стърнс отбеляза, че „нито един съвременен лирико-колоратурен сопран не е имал толкова висококачествен и дълъг вокален живот като Едита Груберова“. Според авторитетния критик Груберова в много отношения е била полярната противоположност на Калас, постигайки драматична достоверност чрез по-леки вокални средства.


В интервю с Джанкарло Ландини, публикувано в италианското списание „Опера“ преди няколко години, Груберова се съгласява с неговото предположение, че най-голямото ѝ постижение е фактът, че е успяла да постигне най-голяма изразителност в централния регистър на гласа си: „За мен винаги е било лесно да пея най-високите тонове“ – казва певицата. „От времето, когато учех в Консерваторията покорявах височините и това не ми струваше нищо. Преподавателката ми веднага ме определи като колоратурен сопран. Високата постановка на гласа ми беше естествена. Но се наложи да завоювам центъра, трябваше доста да поработя над неговата изразителност. Всичко си дойде на мястото в процеса на творческо съзряване.
- Как продължи кариерата Ви?

След Царицата на нощта в живота ми имаше среща с огромно значение – срещата с Цербинета от „Ариадна на Наксос“. За да въплътя тази удивителна фигура от театъра на Рихард Щраус ми се наложи да измина дълъг път. През 1976 г., когато изпях партията под палката на Карл Бьом, гласът ми беше много свеж. Днес той все още е съвършен инструмент, но през годините се научих да се съсредоточавам върху всяка отделна нота, за да извлека от нея максималната изразителност, драматична сила и проникновеност. Научих се правилно да построявам звука, да намирам опората, която гарантира качеството на гласа ми, но – най-важното, с помощта на всички тези открития се научих по-дълбоко да изразявам драмата“.

Едита Груберова в „Роберто Деверьо“ от Гаетано ДоницетиПрез 1993 г. в разговор с британския критик Хю Канинг, публикуван на страниците на списание „Грамофон“, Груберова споделя: „Колкото по-високи са тоновете, толкова по-добре се чувствам… Гласът ми определя репертоара ми. Имало е диригенти, които са ми предлагали „Силата на съдбата“, Императрицата в „Жената без сянка“… уверявам ви – известни диригенти! Но аз винаги им казвам: питайте гласа ми“.

Едита Груберова може и да не откри приживе тайната на вечната младост – физическа и вокална, но със сигурност надмина почти всички свои знаменити съперници.

Гласът ѝ ще звучи в оперната вечер (18 декември от 20 часа) във фрагменти от „Вълшебната флейта“ на Моцарт, „Лучия ди Ламермур“ и „Мария Стюарт“ на Доницети, „Капулети и Монтеки“ на Белини, „Риголето“ на Верди, „Хофманови разкази“ на Офенбах и, разбира се – коронната ѝ Цербинета от „Ариадна на Наксос“ на Рихард Щраус.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлин Русев

Радиосимфониците в партньоство с виртуоза Светлин Русев в заключителния концерт за сезон 2022/23

Финалният концерт за сезон 2022/23 година на Симфоничния оркестър на Националното радио под ръководството на главния диригент Марк Кадин предлага интересна и атрактивна програма на своята публика на 9 юни от 19.00 часа в столичната зала "България". Началото на концерта поставят Танци из балета "Тривърхата шапка" на испанския композитор Мануел..

публикувано на 09.06.23 в 08:00

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", юни 2023

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 07.06.23 в 16:22
Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“

Диригентски дебюти и творческо сътрудничество

На 7 юни 2023 от 19 часа в столичната зала "България" ще се състои концерт на Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов" в сътрудничество с Виенския университет за музика и сценични изкуства. Диригенти на концерта са студентите по хорово дирижиране на проф. Алоис Гласнер: Родриго Самано Албаран, Гурам Цинцадзе и София Хутсишвили...

публикувано на 07.06.23 в 12:48
„Хоровата тетрадка на Карвър“

Сакралната музика в двора на Джеймс IV

Ръкописът, известен като "Хоровата тетрадка на Карвър", представлява един от основните източници, съдържащи музика, изпълнявана в Шотландия преди Реформацията. Наречен на композитора Робърт Карвър, за който се смята, че може би е неговият създател, ръкописът е бил използван в шотландския двор в края на XV век по време на управлението на крал Джеймс..

публикувано на 06.06.23 в 09:35

Разказвачът на музикални приказки – проф. Ангел Станков

Един от най-обичаните, най-търсени и активно концертиращи български изпълнители отбелязва през 2023 г. своя 75-годишен юбилей. Това е цигуларят, диригентът и любим учител на поколения музиканти проф. Ангел Станков. Роден през 1948 г. в София, той е потомък на големи възрожденски родове с дейно участие в национално-освободителното движение...

публикувано на 06.06.23 в 08:25