Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 18 декември

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
• Гости: Георги Хранов – човекът създател и основен двигател на „MUDDY“, който ще ни разведе из процеса на композиране, създаване и записване на техния последен албум „Golden Orb“, излязъл в средата на тази година.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам

Ще се върнем назад във времето с помощта на „Крозби, Стийлс, Неш енд Янг“.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Малин Домозетски, Дарина Славчева, Стоян Ганчев, Жечка Сланинкова, оркестър „Шевица“, Пламен Димитров, Олга Борисова, Борислав Гълъбов, Петранка Захариева и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
На гости в кюстендилското село Лелинци.
С жители на селото говорим за миналото и настоящето на населеното място, за читалището, делниците и празниците, поминъка и проблемитe на жителите.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
• Детско радиосъстезание „Златната ябълка“.
• Непознатите думи: какво е росомаха.
• История на изкуството за деца: „Златният“ век на Нидерландия и картините на Кшищов Любинецки. Разходка из замъка Крашичин в Полша.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
• За физическата и душевната болка ще разговаряме с проф. Златимир Коларов. Известният ревматолог, писател и сценарист ще акцентира върху запомнящите се мигове през годината – в професионален, творчески и личен план. Ще анализираме склонността ни по време на пандемия да търпим болката, заключени в дома и в себе си.
• За дефибрилаторите и тяхната животоспасяваща функция – коментар на проф. Иво Петров.

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
• Семеен маршрут: ще се пренесем на снежните писти в Банско, за да открием заедно новия ски-сезон
• Семейна библиотека: ще поканим малчуганите и техните родители на представянето на новата детска книжка „Жабокът Витан“ на издателство „Лисиче“. В изданието се разказва за дългото 10 километрово пътешествие, което предприемат всяка година планинските жаби от вида Rana temporaria.
• Младата майка: как да възпитаваме чрез изкуство в предучилищна възраст защо познаването на основите на изкуствознанието е важно за най-малките – разговор в студиото с изкуствоведа Ани Стойкова.
• От другата страна: с психотерапевта д-р Огнян Димов ще опитаме да погледнем на предстоящите празници като на време за себеизучаване и автотерапия.
• Вкусът на истината
• Моето семейство: гости ще бъде семейството на Александра Попова и Сергей Пеков - комбинация от софийски и северозападен род,  което минава през предизвикателствата на родителството с креативност и с чувство за хумор. Резултатът от всичко това се материализира в дебютната книга на Александра „Бебета, тикви и няколко ломски комара“, която от броени дни е по книжарниците.
от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
Първа част на коледно-новогодишните пожелания на музикантите, гостували през 2021-а в „Предаване без име“. С глас и музика ни поздравяват Стефан Димитров, Борислав Йоцов, Станислав Почекански, Асен Аврамов, Кремена Ачева, Надежда Цанова и Петър Македонски, Георги Андреев, Елена и Венцислав Дикови.

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
Краят на годината, по средата на четенето
Последният и първият месец на всяка календарна година са пълни с обзори на какво ли не, в това число и на литературата. Разговаряме с двама читатели и журналисти, които никак не обичат обзорите, но наблюдават и мислят за мястото и развитието на литературата. Имаше ли нещо ново през последната година? Или по-скоро дадени тенденции са продължили да се засилват, докато не влязат в полезрението ни? В каква степен изобщо е възможно новото и безпрецедентното на литературната сцена? Разговор със Силвия Чолева и Николай Колев.

от 13.00 до 13.30 часа
Концерт „Златен кос“

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре „Фата Моргана”

от 14.30 до 15.00 часа
Джаз импровизация
Хард боп 3 част – Клифърд Браун и Джо Хендерсън
Тромпетистът Клифърд Браун получава първия си инструмент на 15г. от баща си. Три години по-късно той вече свири на едва сцена с Майлс Дейвис. Трагично събитие го изважда от процъфтяващата му кариера – тежка катастрофа. Дизи Гилеспи е човекът, който помага на Браун да влезе отново в живота на джаз музиката. Попада в орекстъра на Лайнъл Хемптън и благодарение на него Клифърд Браун пресича океана и участва в европейското турне на бенда му. Успоредно успява в Париж да запише и няколко албума. Заедно с Арт Блейки, Клифърд Браун утвърждава хард бопа. През 1954 г. е избран за тромпетист №1 в анкета на сп.Даун Бийт.
Тенор саксофонистът Джо Хендерсън започва кариерата си в началото на 60те г. на м.в. През 1963г. започва да свири с квинтета на Кени Даръм. Следват формациите на Хоръс Силвър и Фреди Хъбърд. Надарен с редкия дар на мелодик – импровизатор, Джо Хендерсън с лекота вплита звука на своя саксофон в многообразието на музикални концепции, които предлагат 70-те и 80-те г. на м.в. Той е лидер през това време на различни формации, но нито една от тях не е толкова ярко изявена, че да привлече вниманието на критиката към таланта на саксофониста. Това обаче не игнорира качеството на музиката, която Хендерсън създава и записва. Има издадени 35 албума за лейбъла Blue Note.

от 15.10 до 16.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията
От другата страна на музейната витрина
И тази година пандемията попречи на реализацията на много музейни проекти и прояви. И за да не се наруши трайно връзката с публиката много от музеите организираха виртуални обиколки за разглеждане на експозициите и експонатите в Интернет пространството. Какво е чувството, когато музеят „гостува“ в нашия дом, чрез съвременните средства за комуникация? Променя ли се отношението на посетителя към музея и кой кого преоткрива – посетителят музея или музеят своята публика..? И какво остава скрито зад музейните витрини ?
Поканихме Тодор Петев да сподели в това предаване своите наблюдения и изследвания по тези теми.. Той е магистър по философия и има докторат по изкуствознание от университета Принстън, САЩ и е преподавал история на изкуството в няколко американски университета. Работил е и като изследовател в отдела за европейска живопис в музея Метрополитен в Ню Йорк, както и в отдела за редки книги на университетската библиотека на университета Принстън. Специализирал е и история на книжната илюстрация в Католическия университет в Лувен,  Белгия. Четири години е преподавал като главен асистент и във Факултета по науки за образованието и изкуствата (ФНОИ) на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тодор Петев е един от създателите на фондация „Моят музей“.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
• Помни титаните: Янош Кобор. В памет на фронтмена и съосновател на легендарните унгарци „Омега“, който ни напусна на 79 години. Класически парчета на групата и есенции от последния й албум „Заветът“. Днес сценичната риза на нейния певец е изложена като ценен експонат в музея на унгарския рок в рок кафе в Будапеща. По стадионите, където пък са били съблекалните на рокаджиите, има заковани златни плочи с имената и датите на знаменитите им концерти. А у нас?(…
• Честит рожден ден на Желко Бебек. След петгодишно мълчание, характерният глас на „Биело Дугме“, „Индекси“, „Ютро“, „Армия Бе“, „Подиум“ и „Юго-рок мисия“ внезапно издаде новия си солов албум „Mali oblak ljubavi“. Записът е с участието на сина на Бебек – Звонимир. С анонс към цялостното представяне на диска.
• Интерпретации и посветени на Коледа нови авторски песни на Лиза Басенге с Пий Уий Уилис, хърватина Крунослав „Кичо“ Слабинац и полякинята Паулина Милош (по-известна по света като Пола Райс) в дует с австралийския сингър-сонграйтър Анди Уард.
• Ако целокупна Европа остане без (може би най-големия) си празник Рождество, ще продължи ли да бъде онази Стар континент, който обичаме?

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
епизод 443 – „Не заспивай“
гост: младият драматург, писател и физик Снежана Ташева.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
„Бъдник“ от Маргарита Благиева

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
• Истории на ръба: „Моята София – един различен поглед” – Гергана Дойчинова от фондация „Ела и ти“ представя един различен пътеводител, който хора в неравностойно положение създават, за да разкажат как изглежда столицата през техните очи.
• Маршрути: Град Банско и планината – планинското спасяване и уроците на високата планина. Репортаж.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
Вечер в памет на една от последните големи белкантови интерпретаторки – Едита Груберова (23 декември 1946 - 18 октомври 2021).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 4 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Николай Искренов – 4 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Среща с един прекрасен млад фламенко-джаз тромпетист, Давид Пастор. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 03.07.24 в 08:05

Сряда, 3 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Николай Искренов – 3 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Завършваме "цирковата" серия в джаза с "цирковия" албум на китариста Нюен Ли. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 02.07.24 в 16:58

Вторник, 2 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Николай Искренов – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Продължава представянето от различни концерти на един от първите ни "кръстници", френският пианист и композитор Мишел..

публикувано на 01.07.24 в 08:25

Понеделник, 1 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Николай Искренов – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Началото е бразилско. Още през 2021, когато излиза албумът на композитора и певец Арналдо Антунес с доста по-младия пианист Витор Араужу, очакванията от бъдещия им аудио-визуален спектакъл бяха..

публикувано на 30.06.24 в 08:15

Неделя, 30 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Когато розите танцуват" от Валери Петров от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 29.06.24 в 08:10