Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Игнажден e – внимавайте кой ще влезе у дома

Снимка: БНР, архив

От днес в православната църква започват предпразничните дни за Рождество Христово. Денят е познат и като Игнажден, защото се почита паметта на свети Игнатий Богоносец. В народните традиции празникът има особено място с много ритуали за предсказване на предстоящата година.

В богослужебната традиция днешното предпразненство на Рождество Христово поставя началото на предстоящите рождествени празници. Днес се отбелязва и паметта на свещено-мъченик Игнатий Богоносец.

Доц. Веселка Тончева
За празника разказва в “Нашият ден“ доц. Веселка Тончева от Института по етнология фолклористика с музей към БАН.

“Да започнем с това защо този празник има такова преходно значение? Светецът Игнатий Богоносец, който носел Бога в сърцето си, за който от християнската доктрина знаем, че дори бил ръкоположен за епископ от самия св. Петър.

Точно около Игнажден са дните, в които е най-краткият ден – денят на зимното слънцестоене. С нарастването на деня от тези дни нататък започва да се ражда новото слънце и новата година.

Затова този преходен период е толкова важен, правят и гадания, защото хората някак искат да предвидят бъдещето, но и да го благопожелаят, да си намислят едни неща, които да се случват през следващата година – здраве, късмет, плодородие – всичко най-хубаво, което трябва да се привлече в дома.

Много е важен гостът, който се нарича “полазник“ или “полязник“, както се нарича дори самият ден Игнажден някъде. Има и диалектни названия – споходник, сположняк, но смисълът е един и същ – този, който ще ни споходи в дома ни. Той трябва да има добра челяд, да е работлив, да е честен, почтен, да има и добро имотно състояние – по това можем да познаем каква ще е нашата година, а именно – късметлийска, добра, пълна, плодородна. Има и сведения във фолклора, че са се уговаряли кой да им дойде като “полазник“.

Влизането в дома на този човек имало характер на някаква благословия. Той е извършвал ритуални обредни действия, което показва, че функционирането на традиционната култура е било толкова пълнокръвно, че всъщност всички са знаели какво трябва да правят, когато попаднат в друг дом или дори, ако излезе някой от дома. Защото е можело да излезе някой от собственото семейство, а да отиде до обора или някъде нещо да свърши и влизайки в дома, той всъщност е “полазника“.

Човекът е трябвало е да занесе малко слама в дома, да седне върху тази слама до огнището, имитирайки мътенето на кокошките. Идеята е да остане берекета в този дом. Обикновено стопанката или той самият е ръсел различни неща като жито, орехи, пуканки, сушени плодове, имитирайки плодородието, което се надяваме да имаме."

Чуйте д-р Веселка Тончева в звуковия файл.

Снимки БНР, личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Оливие Живр и Михайлина Павлова

Звукът като символ на епохата и системата

Във Френския институт в София бе представен един невероятен проект на Оливие Живр, антрополог, балканист, преподавател и изследовател в лионския университет Lumière Lyon 2.  В един прекрасен ден той тръгва по следите на звука или по-скоро по следите на известната у нас Радиоточка, която виси на стената в почти всички български домове. Той се среща с..

публикувано на 28.06.24 в 16:30
Научна конференция на тема:

Кои са акцентите в организираната от Арбитражния съд при БСК научна конференция?

На 18 юни 2024 г. в сградата на БСК се проведе научна конференция, организирана от Арбитражния съд при БСК, озаглавена "Общи въпроси на арбитражното и съдебното производство".  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара, дългогодишен консултант на  "Законът и Темида" разказа подробности от конференцията в..

публикувано на 28.06.24 в 15:15

"Започни млад": Вдъхновение за млади предприемачи

Насърчаването на младите хора с предприемачески дух да останат и да се развиват в България е от изключително значение за бъдещето на страната ни. За да задържим младите таланти в България, са необходими целенасочени усилия и промяна в нагласите и примера, който те получават. Пламен Попов, учредител и член на управителния съвет на Фондация..

обновено на 28.06.24 в 14:43
Съдът на Европейския съюз в Люксембург

Казуси от съдебната практика на Съда на ЕС

Юридическото предаване "Законът и Темида" даде начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз. Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В това издание на рубриката съдия Марияна..

публикувано на 28.06.24 в 12:40

Фестивал на сръчните ръце в село Бусинци за втори път

Днешните "Епизоди от живота" се посвещават на трънското село Бусинци, защото от днес до неделя  (от 28 до 30 юни ) там ще се проведе второто издание на "Фестивала на сръчните ръце". Събитието е посветено на вече забравени ръчни занаяти и традиции в България и Трънския регион. В трите дни на Фестивала ще има множество демонстрации на над 15..

обновено на 28.06.24 в 10:08