Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моето семейство: Ани Стойкова и Васил Жечев

Снимка: личен архив

Това, което ги събира, е съвместният им живот, ренесансите, които изживяват и творческият фокус върху занималнята на Ани за изкуство и езици на деца 3-6 години…

Васил Жечев е художник, режисьор и журналист, занимавал се е с видеоарт през 90-те. Днес е по-известен като автор на документални филми свързани с проблемите на социума и с работата му през последните 10 години в БНР. Слушателите го познават от журналистическите му материали за "Аларма", "Артефир", "Бинар", "12+3". В момента работи като режисьор за БНТ в предаването "Олтарите на България", с неговата поредица "Възходът на Третата българска държава".

Ани Стойкова е изкуствовед, била е председател на Дружеството на пазарджишките художници и е действала за развитието на културния живот на град Пазарджик, както е била и уредник към Пловдивска градска галерия. Основател е на фестивала "Кауза природа", който има три издания досега. Две съвместно с Младежки дом град Пазарджик и едно към Пловдив 2019. Фестивалът е свързан с изкуството и пропагандира идеи за опазването на природата и нейните обитатели, основно чрез работа с ученици и провеждането на работилници с тях, както и изложби на български съвременни автори, интересуващи се от темата. В третото издание се включва и Васил Жечев с филма си "Злато", специално създаден за фестивала, материалите за когото са събирани в БНР. Дълго време той изследва проблемите на златодобива у нас, превръщайки разследванията си в репортажи за радиопредавания.

Двамата се познават от деца. Свързва ги морето и летата на морския бряг в град Черноморец. Основното в тяхната съвместна работа и живот е приятелството и дългогодишното познанство, което е изградило доверие по между им. Техният съвместен път има няколко ренесанса и раздели, но винаги това е свързано с някакъв вид творческа дейност. 

В предаването можете да чуете и специално направеното парче от Васил Жечев, заедно с композитора Петко Петков и с участието на Янка Рупкина и Митко Таралежков, текста за което е събран от романтични есемеси между тях. Парчето Васил Жечев посвещава на Ани. То е част от албума "Болкан Метаноя синерджи", записан съвместно с композитора Слави Бойков. 

Днес това, което ги свързва, е занималнята на Ани за деца 3-6 години за изкуства и езици. Ани през последните 4 години работи основно с деца и това поражда идеята да създаде място, което да ги запознава в ранна възраст с историята на изкуството. Тази сложна материя тя трансформира в поредица от лекции за съвременни световни артисти. Нейната концепция се базира върху методологиите на Монтесори, което касае  самото образование и Валфдорфска методика, отнасяща се до средата, която обживяват децата, за която Васил Жечев полага усилия. Днес тя вижда добрата педагогика в своята идея да създаде дом, място, което да е достатъчно сърдечно и близко към тях и да им носи спокойствие. Тя смята, че преди да се преподава на децата, те трябва да свикнат с мястото и да го заобичат, като свое. Да изяснят отношенията помежду си и да отработят една приятелска среда и добра атмосфера за работа и образование!

Чуйте повече в звуковия файл.

Снимки – личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да се храним в жегите?

В първия ден от народните горещници в "Нашият ден" слушаме съветите на диетолога проф. Теодора Ханджиева-Дърленска за това как да се храним и какво да пием в жегите. Горещото време е голямо предизвикателство за човешкия организъм, а най-уязвими са възрастните хора и малките деца, пояснява проф. Ханджиева-Дърленска. Съветът на..

публикувано на 15.07.24 в 09:10

Велизар Шаламанов: Какво означава да зачеркнеш един народ

Какво се крие зад прецизното нападение на болницата "Охматдит" в Киев? Какво лежи под останките ѝ? Какво представлява пактът "Украински договор" в помощ на Киев, който бе обявен в рамките на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Как пакетът от инициативи, както и ангажиментът за помощ към Украйна, докато надделее срещу агресията на Русия , ще..

публикувано на 15.07.24 в 08:50
Милен Митев и Антон Митов

Какво видя в Украйна генералният директор на БНР Милен Митев

Генералният директор на БНР Милен Митев участва в проведената в Украйна 19-ата Световна среща на българските медии, организирана от БТА. Среща по време на война – между "Как да управляваме вселената, без да привличаме вниманието на санитарите" и късметът. Как се влиза в Украйна – граничен контрол и неволи. За живота, сгодите и несгодите на..

публикувано на 13.07.24 в 16:01

Житница – селото на работливите и весели хора

Житница е красиво село, разположено в китната Тракийска низина, на около 30 километра от Пловдив, в територията на община Калояново. В него живеят над 1400 човека. Селото се гордее с ниската безработица, чистотата, богатия социален, религиозен и културен живот. Жителите на селото са католици. Католически храм "Успение на Дева Мария" е построен през 1923..

публикувано на 13.07.24 в 09:35

Франция в състояние на fragilité*

След края на парламентарните избори във Франция и в навечерието на нейния национален празник разговаряме с Антоанета Колева , директор на издателство "Критика и хуманизъм", за бъдещето на страната, за риска от парализа, за това какво означават резултатите от изборите, за надеждата и за вярата, за първите реакции на международните лидери. Крехко ли е..

публикувано на 13.07.24 в 08:50