Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицът – истината или се шегуваш

Снимка: Pixabay

Вицът се появява още в Древността, но продължава да бъде сред популярните форми на изразяване и общуване на съвременния човек. Преобразява се с времето и според ситуацията и по този начин засвидетелства фазите на комичното в различните епохи и социални групи. Покорява нови хоризонти, но всеки път носи важни послания за събитията, социалните процеси и тяхното разбиране. Подлага на изпитание ценностите, нагласите и стереотипите ни. Хубав ли е, никога не умира. Само бива прекрояван спрямо политическата система, настоящия властник и модерните в случая жанрове.

Той винаги е актуален и се оглежда в действителността, в която живеем. Рисува ѝ картина, която ни разсмива. Неслучайно все сме му благодарни, та нали, ако я няма шегата, едва ли ще я има и истината.

Вицът непрекъснато анализира реалността и ни помага да поговорим за тъжното и да го приемем. Лекува ни чрез смях и ни дава възможност да освободим напрежението и да изразим радостта, но и недоволството си.

Героите в него не спират да се сменят, но един е универсален – „Аз“-ът на човека. Именно вицът ни помага най-точно да опознаем другите, но и самите нас. Учи ни да се присмиваме над себе си, над грешките и изборите, които правим. Той владее езика на смеха, чрез който хората умело общуват. И докато има поне един, който да му се засмее насреща, вицът все така истински живее. Светът се променя, а с него и той. Това прави природата му някак вечна и го превръща в неизчерпаем източник на хумор. А хуморът има нужда от изненада, за да се задейства и от спокойствие, за да се преживее.

Затова и текстът не започва директно с виц – едва ли шегата щеше да се получи. Това обаче е добра причина „Какво се случва“ да избере да повярва на Фройд. Според него човек може да си тананика, дори да си пее сам, но сам виц не може да си разкаже. Трябва да е в компания, за да се случи чудото на общуването, провокирано от асоциациите на всеки участник в него.

Ето защо за вица в „Какво се случва“ – разговор в компанията на:

• Оля Малинова, стендъп комедиантка и създателка на комедийния формат „Три жени на микрофона“, която се захвана с разказването на детски вицове на деца. От нея можете да чуете коя е най-трудната публика и как всеки може да се превърне в творец, стане ли дума за виц.

• Дамян Диамандиев, създател на Haha.bg, първата социална мрежа за вицове и смешни истории, от който ще научите как се пише, събира и споделя смешното и защо и сам вицът е виц.

• Моника Балаян, психолог и създател на програма по смехотерапия, която представи смеха като културна емоция и разказа как тъкмо той ни връща към себе си. Според нея повече от всякога проявяваме интерес към вицовете, защото те ни дават усещането за заедност, от което се нуждаем във време на дистанция от всевъзможен вид.

Чуйте в звуковите файлове защо вицът е много повече от забавен начин да виждаме реалността.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международният младежки фестивал "Музите" завладя Созопол

Созопол е домакин на 18-ото издание на Международния младежки фестивал "Музите" от 5 до 16 юли 2024 г. Екипът на "Домът на музите" има възможността да предава директно от Созопол и да бъде част от този вълнуващ младежки фестивал, който събира на една сцена над 1000 участници на възраст от 5 до 35 години от 12 държави, сред които Молдова,..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Хасковският Каунь е мястото!

Ако пишете кратка хумористична проза или стихотворения и се чудите кой би оценил таланта ви, Хасковският Каунь е мястото. Но не отлагайте много!  До 15 август можете да изпратите до три творби, съобразени с единственото ограничение, което организаторите стриктно спазват – без политически или расистки шеги .  И още – във връзка с 25-годишнината..

публикувано на 12.07.24 в 17:21
Богдана Костуркова и Емил Янев

Отчетът на "Кукерикон"

В епизод 550 "Трамвай по желание" представя на своята публика отчета на "Кукерикон" за сезон 2023/24 на Сатиричния театър "Алеко Константинов". Популярният символ на Сатирата започва своя разказ с една нестандартна проява – участието на театъра в онлайн фестивала OPEN STAGE EUROPE. Там театърът представя две свои заглавия, а именно "Една задръстена..

публикувано на 12.07.24 в 16:45

"Пейзажът в скулптурата" – където следите на човека изчезват

До 29 юли в галерия "София Прес" може да  бъде видяна една уникална експозиция – проектът "Пейзажът в скулптурата" на Света Атанасова. "Пейзажът в скулптурата" е реализиран в галерийното пространство като награда за участието на авторката в Националната изложба-конкурс за живопис и скулптура "Млади български художници" на СБХ. В..

публикувано на 12.07.24 в 16:11

За удоволствието от живота

В редакция "Хумор и сатира", напук на реалността, сме убедени, че животът е удоволствие. За това ще допринесем в неделя веднага след новините в 18 часа, когато ще можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Асен Кисимов, с когото се разделихме преди 19 години. "Истинските новини" –..

публикувано на 12.07.24 в 16:09