Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захранване след постите – за какво да внимаваме

Снимка: Pixabay

След спазването на Коледния пост ни чакат богати празнични трапези. За какво трябва да внимаваме, когато сядаме на Коледната и Новогодишната трапеза?

Темата коментира в “Нашият ден“ почетният председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването, диетологът доц. Светослав Ханджиев.

“Около тези празници кабинетите за Бърза помощ са препълнени със случаи на обострен гастрит, язва на стомаха и на дванайсетопръстника, на остър панкреатит, на жлъчна криза, на бъбречна криза, на сърдечно-съдови заболявания, инфаркти, инсулти и т.н. Много трябва да се внимава по празниците.

Традициите сочат много добре, че трябва да има постно, а след постното блажно, но не трябва да се прекалява. Всеки, който има назначен някакъв режим, трябва да продължава да го спазва.“

Риск при постенето

“Съществува риск за определена категория хора – кърмачки, бременни жени, възрастни хора. На тях постната храна не им се разрешава.“

Алкохолът

“Чаша-две червено вино е много полезно, защото червеното вино съдържа ресвератрол, а той е може би е най-значимият хранителен антиоксидант, който предпазва от ранна атеросклероза.“

Чуйте доц. Светослав Ханджиев в звуковия файл.

Снимки: Pixabay

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас започна първата Международна олимпиада по изкуствен интелект

В Бургас започва първото издание на Международната олимпиада по изкуствен интелект (International Olympiad in Artificial Intelligence – IOAI), което ще продължи до 15 август. Това новаторско събитие предоставя уникалната възможност на ученици от цял свят да съчетаят традиционния научен подход с най-новите постижения в областта на изкуствения..

обновено на 09.08.24 в 11:08
Мая Зухди

Мая Зухди: Най-ценното в България е свободата

Мая Зухди е жена с необикновена история, която съчетава културите на две държави в своя живот и страстта си към кулинарията. Родена в Дамаск, Сирия, тя прекарва първите 23 години от живота си там, растейки в смесено семейство, в което се съчетават български и сирийски корени. Решението ѝ да напусне родината си и да се премести в България бележи..

обновено на 09.08.24 в 10:09

Панагюрското златно съкровище отново е в родния си дом

От 9 август до 10 септември 2024 г. жителите и гостите на град Панагюрище отново ще имат възможността да се насладят на оригинала на Панагюрското златно съкровище. Това събитие, което е особено значимо за културния живот на града, ще покаже деветте съда от тракийския сервиз в тяхната пълна слава в залата-трезор на Историческия музей в Панагюрище...

обновено на 09.08.24 в 09:19

Разделяне на тежкотоварния транспорт: Това ли е решението?

Българските превозвачи протестират поради сериозни проблеми с преминаването през гранично-контролно пропускателните пунктове на пътя им към Европа. На среща с министър-председателя Димитър Главчев и представители на транспортния бранш миналата седмица, бе обсъдена идеята за отделяне на потоците на тежкотоварните автомобили на държави членки на ЕС и..

публикувано на 08.08.24 в 12:05

Награди за предприемачество: Кои са новите герои на България?

Българската предприемаческа асоциация организира първото издание на "Hall of Fame – Зала на славата на българските предприемачи" на 11 ноември тази година. Целта на събитието е всяка година да отличава човек от екосистемата на стартъпите на база успеха, който е постигнал, и влиянието, което има за развитието на предприемаческата среда и..

обновено на 08.08.24 в 10:34