Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Какви са „Онтологемите на странното“ на Радослав Мъглов

Радослав Мъглов представя експозицията „Онтологеми на странното“ в столичната галерия „Аросита“. Изложбата задава въпроси за освобождаването от табута по отношение на телесното. Чрез работите си Мъглов доказва, че различността се превръща в норма, вместо да класифицира странното, ужасяващото като изключение от нормата. Видовете материя са безформени, неопределими. Те не приличат на нищо конвенционално и се противопоставят на процеса на асимилиране през каквото и да е понятие или с каквато и да е абстракция. Чрез съжденията си, той се стреми да аргументира необходимостта от премахване на категоризация:

„Опитвам да предложа различен поглед към нещо, което обикновено се смята като отблъскващо, в крайна сметка работите също не могат да бъдат определени и като нещо конкретно, те са естетическа интерпретация на телесното. Тези неопределими форми приканват да бъдат изследвани и реализирани, не да категоризира зрителя по конвенционалния метод и да отхвърля. Част от творбите бяха в Дюселдорф. Определено мненията и там бяха амбивалентни спрямо нещата. Хората, с които дискутирах там не мисля, че са в по-различна степен подготвени за подобна дискусия от хората тук. Конкретно при тези работи има няколко подхода – в някои от рисунките се пресъздават едни псевдонаучни достоверности, имат заявката за такава, имаме органични форми нарисувани, с описания като стандартна илюстрация, отношението към медията е конвенционално, но в цялото вещо виждаме органични форми, неопределими.“

Ангелина Грозева и Радослав Мъглов
Изложбата „Онтологеми на странното“ на Радослав Мъглов, можете да разгледате до 3 януари 2022 г. в столичната галерия „Аросита“.

Повече за изложбата чуйте в разговора с художника.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първият български финансов трилър тръгва по кината

Днес в над 60 киносалона в цялата страна, тръгва официално първият български финансов трилър "Борсови играчи ". Лентата събира звездни имена като актьорите Александър Алексиев, Мариан Вълев - Куката, Радина Кърджилова, Димитър Баненкин, Дарин Ангелов, Стоян Дойчев и Стоян Радев, които въвличат зрителите в света на  финансите и капиталовите пазари...

публикувано на 20.05.22 в 16:30

Премиерен спектакъл на Марион Дърова

"Стоим на ръба, гледаме безкрайното под нас, което ни приканва към падане или към полет. Страхът пред пропастта има особена сила, ужасът ни съблазнява. Не, това не е перверзен фантазъм, а реалността на всяка следващата крачка, преди кракът ни да срещне твърдата почва, отразена в емоцията на тялото ни. Колко наслада можем да понесем?" Това пише за..

публикувано на 20.05.22 в 15:11

Новият роман на Иван Станков – разказ за линията на самотата

Главните герои в тази книга са двама мъже и една жена. Те са несъединени самотни върхове на любовен триъгълник. Живеят непоносимо дълго, до наши дни. Иначе са връстници на новата българска държава. Провират се през войни, бунтове, преврати. Но Историята е само декорация. Както повечето книги на света, и тази разказва за любов и за смърт. Героите трябва..

публикувано на 20.05.22 в 14:05
Кубрат – откриване на тържествата пред читалището

Хуморът не е шега работа!

За 15 пореден път карикатуристи, сатирици и хумористи се събраха в град Кубрат на Националния конкурс за хумор и сатира, организиран от клуб на хумористите "Жарава" и Община Кубрат със съдействието на екип "Хумор и сатира" на програма "Христо Ботев", за да покажат накъде върви българският хумор.  Разбира се, това не е пълна картина, в наши дни..

публикувано на 20.05.22 в 10:15

Фестивалът "Нова българска драма" се открои с много силно актьорско присъствие

От 11 до 16 май Шумен беше домакин на традиционния Театрален фестивал "Нова българска драма". В конкурсната програма на престижния театрален форум участват единствено представления, създадени по български текстове, като на най-добрите от тях се присъждат награди в няколко категории. "Много е важно, че този най-стар форум в България, който..

публикувано на 19.05.22 в 15:47