Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кои са "куците ангели“, представени в моноспектакъла на Яна Маринова

Снимка: theatrevazrajdane.bg

Актрисата Яна Маринова представя новия си моноспектакъл „Куци ангели“ на сцената на театър „Възраждане“. Текстът е на Владимир Трифонов, режисьор е Георги Михалков. Това е една реално-нереална история за една чувствителна душа с характер, комично-драматичен разказ за опасните граници на човешката самозабрава и последствията от прекрачването им, а по  действията и преживяванията на героинята човек може да си отговори на важни въпроси за „българския преход“:

„Героинята Гуглето е художничка, тя се противопоставя на несправедливостите, тя е една родна отмъстителка, така я нарича Георги Михалков, режисьорът. Гуглето с мои думи е обута във вълнени чорапи, вместо в лъскав чоропогащник, тя отказва да се примира с това, че силният по дефолт е силен, без да се съобразяваме с естествения процес на природата, в която всички сме неразривно свързани. Текстът на пиесата не е нов, писан е отдавна, но веднага видях именно този елемент да се отмъщава разумно. Вярвам, че тази политкоректна действителност, която ни залива отвсякъде, е нещо, срещу което всеки човек е необходимо да се изправи, без значение от своята социална роля. Не вярвам в това, че „наведена глава сабя не я сече“.

Яна Маринова подготвя филма „Игра на доверие“, той е по истинската история на майката на актрисата и моменти от нейния живот, в лентата се разглежда и въпросът за проблема с домашното насилие.

Повече за филма „Игра на доверие“ и моноспектакъла „Куци ангели“ на сцената на театър „Възраждане“, чуйте в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кого ще спаси и кого ще помилва публиката в "Убийствен полет“?

Актьорите Аделина Петрова и Иван Станчев  разказват в Нашият ден“ за комедийния пътуващ спектакъл "Убийствен полет – спектакъл с избори“,  в който публиката е активен участник. Най-интересното е, че финалът на пиесата е с отворен край –  публиката поема ролята на Страшния съд и тя решава на кои от 7-те пасажери в самолета ще даде 5-те..

публикувано на 23.05.22 в 14:55
Тон Телехен

Тон Телехен за първи път в превод на български

Тон Телехен е нидерлански писател, най-известният нидерландски писател за деца. Тон Телехен е лекар, лекувал е хора в Кения и в Нидерландия. Преводачката на първата му книга на български "Същността на слона“ Боряна Кацарска казва, че тази негова книга не е за деца, въпреки, че пише за животни.  Както пише в други свои книги като "Щурецът се съвзема“,..

публикувано на 23.05.22 в 14:30

Алберто Стайков между логиката и емоциите

Завършил е НАТФИЗ със специалност "Художествена и приложна фотография", но освен това композира и рисува. И обича да предизвиква себе си и околните, като учи незрящи или хора с увредено зрение да придобиват умения на фотографи. Това го кара непрекъснато да се лута между логиката и емоциите, между обидата и чувството за отговорност.

публикувано на 23.05.22 в 13:11

Майстора без уговорки

"Странно раздвоение: душа на съвременник и навици на отшелник. Художникът живее с фанатичния възторг пред едно утре, човекът – с остатъците от едно вчера. Техните противоречия са изгладени подсъзнателно – от фанатизма на първия и равнодушната неподвижност на втория. Но един единствен стремеж създава единството. Защото всъщност властва само творческата..

публикувано на 23.05.22 в 11:10

13 български художници със съвместна изложба в столичната галерия "Ракурси"

13 български художници направиха съвместна изложба в столичната галерия "Ракурси".  Изложбата е по идея на Валентин Ангелов и се нарича "Пряко допълнение“. Тя събира в общ експеримент 13 художници, които създават съвместни произведения. Всеки от участниците започва една картина, която другият довършва. Така всяка двойка автори създава две..

публикувано на 23.05.22 в 11:08