Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Радослав Гизгинджиев предлага „Потапяне“ с втората част на поредицата „Недра“

Писателят Радослав Гизгинджиев представя премиерно втората част от поредицата – „Недра“, която е наречена „Потапяне“. И тази част обещава, че ще потопи читателите в историите, които преобразяват реалността, от историите, които ни намират в точния момент, за да се свържат с нас. През пукнатините на Недрата, вече сме в преддверието на най-тайнствените дълбини. Предстои Потапяне. ГАЯ е градът на „Недра“, топосът на събитието в книгата. Втората част от поредицата продължава търсенето на светлината в душата. В книгата се говори за закон на случайността, наречен синхроничност, който е много интересен закон в живота, твърди Гизгинджиев:

„В книгата има изключително много символи и всеки ще ги възприеме различно. Сихроничността е в противовес с теорията на вероятностите, но е свързано с това например да сънуваме човек и на следващия ден да го срещнем, или пък да си мислим за някого и той в този момент да ни звънне. За този закон пръв говори Юнг, в живота си съм виждал почти невероятни неща, свързани с този закон. Всъщност материята и психиката са едно и също нещо, но едното го наблюдаваме отвън, а другото отвътре. Гая е измислен град, там персонажите се срещат по стечение на обстоятелствата, там всичко много бързо се случва, именно връзката между психиката и реалността. Нашите мисли, съждения и животи, те изграждат темата и се материализират. “

Кориците на двете книги са дело на световноизвестната фотографка Марън Клемп, която играе ролята и на модел, тъй като фотографиите са автопортрети.

Повече за книгата „Недра“ чуйте в звуковия файл.

Снимки – radoslavgizgindzhiev.com


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кубрат – откриване на тържествата пред читалището

Хуморът не е шега работа!

За 15 пореден път карикатуристи, сатирици и хумористи се събраха в град Кубрат на Националния конкурс за хумор и сатира, организиран от клуб на хумористите "Жарава" и Община Кубрат със съдействието на екип "Хумор и сатира" на програма "Христо Ботев", за да покажат накъде върви българският хумор.  Разбира се, това не е пълна картина, в наши дни..

публикувано на 20.05.22 в 10:15

Фестивалът "Нова българска драма" се открои с много силно актьорско присъствие

От 11 до 16 май Шумен беше домакин на традиционния Театрален фестивал "Нова българска драма". В конкурсната програма на престижния театрален форум участват единствено представления, създадени по български текстове, като на най-добрите от тях се присъждат награди в няколко категории. "Много е важно, че този най-стар форум в България, който..

публикувано на 19.05.22 в 15:47

Поли Генова – героиня в нова книга на Алон Амир

Артистът и продуцент Алон Амир, представител на "Евровизия” за Израел, изключително популярен в своята държава, наскоро издаде новата си книга със заглавие "Това е, което имам". Тя идва като продължение на друга негова поп риалити книга, издадена преди време – "Три минути на вечността" и посветена отново на песенния конкурс "Евровизия”. Само че сега,..

публикувано на 19.05.22 в 11:56

Между културите на България и Франция

Мария Конакчиева е отдала живота си на каузата да привнесе част от френската култура в България. Тя има съществен принос за задълбочаването на културния диалог и за приятелството между двете страни. Мария Конакчиева e пресаташе на Френския институт в София, дългогодишен приятел на предаването "Артефир".  Какво споделя Мария Конакчиева  по повод..

публикувано на 19.05.22 в 08:50

Откриват ново артпространство в градинката пред хотел "Рила"

Белослава открива на 19 май новото пространство за изкуство и култура – сцената на New Kids from the Block (ул. “Алабин” 39, градинката пред хотел "Рила"), съобщават организаторите. През май и юни на същото място ще се изявят певицата Leena, Nikéca, група Как е?, Eка мое & Friends, Петър Йорданов - Бъни и Константин Кучев-Косьо, Илин..

публикувано на 19.05.22 в 08:46