Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 години Съюз на артистите в България

Документалният филм „100 години по-късно", посветен на 100-годишнината от създаването на Съюза на артистите в България, бе представен публично в края на миналата година. Филмът събира мненията на различни поколения творци и изследователи като проф. Николай Йорданов, доц. Асен Терзиев, Цветана Манева, Любомир Бъчваров, Любомир Савов – председател на Гилдията на музикалните артисти, Галина Савова – председател на Гилдията на творците от кукленото изкуство, Венцислава Асенова – председател на Дружеството на САБ в Столичния куклен театър, председателя на САБ – Христо Мутафчиев, както и младите актьори Боян Арсов, Елена Василева, Християна Стоименова, които обобщават изминалите 100 години за организацията, а заедно с това разкриват и някои любопитни подробности от историята, останали неизвестни в годините, твърди продуцентът на филма – журналистката Анна Ангелова:

„Интересно е как се е променял и смисъла на думи като „съюз“, „заедно“. Да обединяваш артисти не е лесна работа. Това, което споменаха всички артисти, е, че това, което обединява всички, е любовта към изкуството. Това ги обединява. Да, може да звучи клиширано. Но любовта е в основата и единственият начин да надскочиш себе си, да надскочиш личните си интереси, да се отдадеш на професионалната мисия са любовта и надеждата, че нещо по-добро предстои. Кадрите показват как сме се променили всички ние с времето, този филм задава въпроси към самите нас. Дали ще видим реч на Любомир Кабакчиев, който е бил председател на Съюза, или пък ще чуем реч на Тодор Живков в Народния театър, всеки зрител може да се обогати – освен да обогати личните си знания, да направи своите паралели какво в историята се повтаря и какво не.“

Интересен факт е, че големите международни театрални организации като Международната федерация на актьорите ФИА, на която Съюзът на артистите е член, Международният театрален институт, Международната асоциация на театралните критици – всички тези организации се появяват след Втората световна война и се оказва, че Съюзът на артистите е създаден по-рано. Актрисата Цветана Манева, която е била председател на организацията през 1986/87 г., споделя във филма, че основната задача на Съюза на артистите трябва да бъде стимулиране на всички, които вършат работата си по театрите, да отдават енергия, която да генерира сили, стремеж за опониране. Във филма са представени кадри от Българската национална телевизия и Българската национална филмотека.

Повече чуйте в звуковия файл.

Снимки – САБ




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елка Златева и Славия Бърлиева

Изложбата "За Кирил и Методий някога и сега" е открита в София

Експозицията е разположена в Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика" (Ларго София) и е част от програмата на Европейския културен маршрут "Кирил и Методий" на Съвета на Европа, чиято годишна асамблея се провежда в столицата ни. "Кирило-Методиевската традиция е наистина един европейски феномен, който, въпреки опитите през различни..

публикувано на 23.05.24 в 11:47

Фестивалът Shapeshift: Прекалено ли е да мечтаем за утопия?

Предстои второто издание на фестивала Shapeshift , изследващ процесите на технологична трансформация и пресечната точка между човека, изкуството и иновацията. Домакин на тридневното събитие (31 май – 2 юни) , което включва лекции, работилници, изложби, кинопрожекции, музика и технологични демонстрации, е НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" . Повече за..

публикувано на 23.05.24 в 09:17

Четене с разбиране като игра

Платформата "Книговище" връчи годишните си награди от Априлското състезание по четене с разбиране. В него взеха участие десетки деца от цялата страна. Искра Джанабетска, една от създателките на "Книговище", говори в "Какво се случва" за положителните практики, които насърчават децата да четат. "Когато започнахме "Книговище" заехме един работещ..

публикувано на 23.05.24 в 08:14

Феникс Върбанов с нова изложба и стихове в галерия "Аросита"

Изложбата на Феникс Върбанов " Swell / Мъртво течение " представя автора в нова светлина. Творбите в нея са едновременно близки, но и различни от показаното в наскоро завършилата изложба "Пулсации", в галерия "Стубел". Тук, освен произведения, изпълнени в характерната колажна техника, художникът представя рисунки и литографии. Феникс Върбанов..

публикувано на 22.05.24 в 16:08

"Вазовчета" подаряват песен на всички българи по света за 24 май

Организираното от сдружение "Христо Ботев" Българско неделно училище "Иван Вазов" в Париж отбеляза десет успешни и щастливи години от своето създаване. В театър "Св. Леон" на 19 май се събраха стотици Вазовчета: деца от присъствената и дистанционната форми на обучение, техни родители, бивши ученици и учители, български и френски приятели на училището,..

публикувано на 22.05.24 в 12:00