Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов брой на списание „Страница“

Литературното списание „Страница“ от години поддържа високо нивото на текстовете, които публикува, и понякога не си даваме сметка, какво струва това на екипа. Като се започне от финансирането, мине се през подбора на текстовете от редакторите, та до предпечата и оформлението, печата, разпространението и отчитането накрая, това е един трудоемък и невидим процес. За да вършиш тази работа, трябва да си много отдаден, да обичаш литературата и да си готов да отделяш от времето си, защото няма как у нас някой да се издържа от списване на литературна периодика. 

Екипът на сп. „Страница“ прави съвестно това и естествено резултатът е налице – на три месеца излиза не само добре оформено книжно тяло, но и с интересни текстове за четене, които оформят картината на съвременната ни литература. Всеки брой има отделен водещ, но общото е подборът на качествена поезия и проза, преводи, публицистични текстове, анализи и критически рецензии за книги. 

В третия брой за 2021 са публикувани Златозар Петров, Евгени Черепов, Ина Иванова, Екатерина Григорова, Йордан Д. Радичков, Сибила Алексова, Владимир Полеганов, Николай Петков, Камелия Кучер, Деметра Дулева, Александър Чобанов, Христо Раянов, Кирил Кадийски, Руси Чанев и др. Водещият на този брой е Младен Влашки, който постави акцентите в него. Чуйте го.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Шесто издание на Международния поетичен фестивал

Международният поетичен фестивал "Софийските метафори 2024", чиято програма е богата и многообразна, тази година се провежда за шести път.  Събитието е на 28 и 29 септември.  Участниците са поети, преводачи и културни мениджъри от пет европейски държави и от България. По традиция фестивалът, който е част от Календара на културните събития на..

публикувано на 25.09.24 в 17:45
Алис Мънро

11 изключителни истории са събрани в "Пътят на любовта" от нобелистката Алис Мънро

В сборника "Пътят на любовта" няма нито един слаб разказ и това съвсем не е преувеличено твърдение. Единайсетте изключителни истории, събрани тук, са представителни за творчеството на Алис Мънро, като много ясно и нагледно подчертават едно от най-ценните ѝ качества – да показва, вместо да казва. С непрекъснато прескачане във времето, редуване на..

публикувано на 25.09.24 в 16:25
Елена Костюченко

"Моята (любима) страна" на руската журналистка Елена Костюченко

"Девизът на "Новая газета" беше: буквите ни са същите, но думите – други. Колко тежи словото? (понякога колкото целия живот) Може ли словото да противостои на въоръжената тирания? (не) Може ли словото да спре войната? (не ) " С тези тежки и страшни думи завършва книгата си с литературни репортажи "Моята (любима) страна" руската..

публикувано на 25.09.24 в 15:57

Дон Кихот и изборът да вървиш срещу течението

Спектакълът "Дон Кихот и дон Санчо" е премиерното заглавие в репертоара на Драматичния театър "Гео Милев" - Стара Загора. Постановката и драматизацията по мотиви от романа "Знаменитият идалго Дон Кихот де ла Манча" на Мигел де Сервантес са дело на Юрий Дачев. "Исках заедно с прекрасните актьори от старозагорската трупа да покажа един Дон Кихот,..

публикувано на 25.09.24 в 13:41

Гледната точка на кинокритиката за селекцията на "Златна роза" 2024

Силна късометражна програма, с разнообразни теми и епохи, в които се развива действието във филмите, равностойна на пълнометражната, и много стойностни копродукции, предлага според кинокритиката 42-рата "Златна роза" във Варна тази година. Тя открои късометражните филми "2х2" на Андрей Паунов, "Свиждане" на Веселин Бойдев, "По голите хълмове" на..

публикувано на 24.09.24 в 16:35