Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северномакедонски Пън(к)-дЖаз уикенд на едноименния 24-часов стрийм на БНР

Kanton6
Снимка: Виолета Качакова

Концертната серия „Аларма Пънк Джаз“ тази година ще започне значително по-рано. Още идната сряда, на 12 януари, в „София лайв клуб“ гостуват две от водещите съвременни групи в областта на по-алтернативните форми в джаза от съседно Скопие. По този повод Пънк Джаз каналът на Бинар ви предлага 48-часова музикална разходка из съвременната (северно)македонска сцена от последните три десетилетия в рамките на втория уикенд от новата година (8 и 9 януари). В програмата е включено най-доброто от продукцията на PMG Recordings, PMG Jazz, SFJ Records, Password, „Шарла“, Profundus, „Кран Рекърдс“, а и на някои несъществуващи вече, но затова пък легендарни издателски къщи като „Балкан Велики“, „Направи заедно“, Chicken Mandness и други.

В събота, на 8 януари, след 21 ч. в бар „Ателието“ на ул. „Цар Самуил“ екипът на „Аларма Пънк Джаз“ и Пънк Джаз стрийма ще направи специално подгряващо парти, като петима от присъстващите на живо ще спечелят двойни покани за концерта на 12.

Иначе картинката за идната сряда е следната: двама носители на титлата „Най-добър млад македонски джаз музикант на годината“, три живи легенди на македонските електро- и джаз сцени, основателите на знаковия независим ърбън/електро/пост-пънк/рокендрол лейбъл PMG Recordings и на настаналата от него серия за авангарден джаз PMG Jazz (с над две дузини издания за три години), един от най-сериозните играчи на театралната сцена в съседна Македония (тук в ролята на магьосник на електронните звуци), единственият джаз китарист в света, изчел цялото творчество на Томас Пинчън... А ще има и специални гости от българска страна, творящи нова, оригинална и изключително вдъхновяваща авторска музика донякъде в естетиката на дуото Бил Фризел / Чарли Хейдън, така, както би звучало през третото десетилетие на XXI век… Всичко това обаче – на 12 януари. А вие първо си пуснете радиото от полунощ нататък и чуйте какво сме ви приготвили за този уикенд. Пътешествието, както твърдят някои апокрифни източници, започва още преди 500 хиляди години с раждането на джаза по тукашните земи…



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30