Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Може ли бизнесът да спаси света

Снимка: pixabay.com

Какви са перспективните и иновативни бизнеси, включително и българските, които имат потенциала да променят и дори да спасяват света? Понятието “бизнес” е във фокуса на това предаване. Контекстът е дигитализацията в икономиката и живота ни.

А какво е бизнес? Покупко-продажбата, като начин за спечелване на пари. Стопанска, търговска дейност, основен език за комуникация днес между човешките същества. Древните египтяни, елините, римляните, а и ние споделяме подобно знание. Създаването на богатство чрез механизма на търговията формира основата, върху която цивилизацията може да просперира. От друга страна, пандемията Covid-19 и кризите от нея показаха, че бизнесите по света са все повече взаимосвързани. Предстоят и предизвикателства с климатичните промени или пък обработването на нашите данни онлайн. В тази ситуация, какво може бизнесът да променя, за да живеем по-добре? Това е общата рамка на разговора в “Гласът на времето”.

"Вече не говорим за корпоративна отговорност, а за устойчивост. Днес една компания или е част от проблема или участва в решението", според маркетинг мениджърката Полина Видас.

Журналистът Веселин Димитров пък говори в съвременния контекст, в който бизнесите трябва да бъдат устойчиви и да работят за своето развитие, но и за опазването на света, природата и хората : "Иновациите вече не са свързани само с продукти. Вече всяка компания трябва да поощрява служителите си да мислят иновативно".

По темата с бизнесите в глобален мащаб и перспектива, Полина изразява възгледа, че “Иновациите на бъдещето трябва да са насочени към човека и Земята и да преодоляват различията между континентите”.

В предаването се включват и Радина Попова, която разказва за стартиращия бизнес с оригами бутилка за многократна употреба, чрез която да се намали проблема с пластмасата. А Свилен Рангелов споделя за създадения от него новаторски бизнес с дронове за доставки. Бизнеси, с потенциала за световно разстрастване и решаване на проблеми свързани с доставките и опазването на околната среда. Чуйте аудиото!

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

25 май – Международен ден на безследно изчезналите деца

25 май се чества по инициатива на Европейската федерация на безследно изчезналите деца и децата жертви на сексуално насилие. От 2003 г. на този ден светът демонстрира съпричастност с близките на изчезнали и отвлечени деца. България се включва за първи път през 2010 г. в отбелязването на Международния ден на безследно изчезналите деца,..

публикувано на 25.05.22 в 09:23
Гриша Островски

Спомен за Гриша Островски

На днешния 25 май през 1918 г. е роден режисьорът Гриша Островски, една от ярките личностите в българското кино и театър. Днес той щеше да навърши 104 години. Негови са филмите "Отклонение", "Мъже в командировка", "Петимата от "Моби Дик", "Герловска история". Той е един от първите режисьори на Сатиричния театър . Гриша Островски е..

публикувано на 25.05.22 в 09:02

Планова техническа профилактика на 25 май

На 25 май ще бъде извършена планова техническа профилактика от 9 до 17 часа на предавателите на ултракъси вълни ГАБРОВО 4 на честота 103.2 MHz, КУРУТМАН 4 на честота 91.8 MHz (за района на Благоевград), ЛОМ 4 на честота 87.6 MHz и РАЗЛОГ 4 на честота 101.7 MHz, излъчващи програма "Хоризонт“; ГАБРОВО 5 на честота 95.4 MHz и РАЗЛОГ 5 на честота 89.1 MHz,..

публикувано на 25.05.22 в 06:00

Ученици създадоха интерактивна карта на училищата с името на братята Кирил и Методий

Интерактивна карта с действащите училища на територията на страната, които носят името на светите братя Кирил и Методий, създадоха ученици от едноименното пловдивско средно училище. По инициатива на ръководството и педагогическите специалисти ученици от VII и X клас изработиха карта, от която става ясно, че от всички 2368 училища 10% носят..

публикувано на 24.05.22 в 13:22
Илка Зафирова

Илка Зафирова: Трябва да обожаваме България, тя е нещо необикновено!

В Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, актрисата Илка Зафирова влезе в ролята на Главния герой в “Нашият ден“. Преди дни тя беше удостоена с орден "Св. св. Кирил и Методий" огърлие за особено значими заслуги в областта на културата и изкуството . Отличията по традиция се връчват в навечерието..

публикувано на 24.05.22 в 12:07