Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може ли бизнесът да спаси света

Снимка: pixabay.com

Какви са перспективните и иновативни бизнеси, включително и българските, които имат потенциала да променят и дори да спасяват света? Понятието “бизнес” е във фокуса на това предаване. Контекстът е дигитализацията в икономиката и живота ни.

А какво е бизнес? Покупко-продажбата, като начин за спечелване на пари. Стопанска, търговска дейност, основен език за комуникация днес между човешките същества. Древните египтяни, елините, римляните, а и ние споделяме подобно знание. Създаването на богатство чрез механизма на търговията формира основата, върху която цивилизацията може да просперира. От друга страна, пандемията Covid-19 и кризите от нея показаха, че бизнесите по света са все повече взаимосвързани. Предстоят и предизвикателства с климатичните промени или пък обработването на нашите данни онлайн. В тази ситуация, какво може бизнесът да променя, за да живеем по-добре? Това е общата рамка на разговора в “Гласът на времето”.

"Вече не говорим за корпоративна отговорност, а за устойчивост. Днес една компания или е част от проблема или участва в решението", според маркетинг мениджърката Полина Видас.

Журналистът Веселин Димитров пък говори в съвременния контекст, в който бизнесите трябва да бъдат устойчиви и да работят за своето развитие, но и за опазването на света, природата и хората : "Иновациите вече не са свързани само с продукти. Вече всяка компания трябва да поощрява служителите си да мислят иновативно".

По темата с бизнесите в глобален мащаб и перспектива, Полина изразява възгледа, че “Иновациите на бъдещето трябва да са насочени към човека и Земята и да преодоляват различията между континентите”.

В предаването се включват и Радина Попова, която разказва за стартиращия бизнес с оригами бутилка за многократна употреба, чрез която да се намали проблема с пластмасата. А Свилен Рангелов споделя за създадения от него новаторски бизнес с дронове за доставки. Бизнеси, с потенциала за световно разстрастване и решаване на проблеми свързани с доставките и опазването на околната среда. Чуйте аудиото!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български поглед към Канада: Как фотообективът разкрива "далечната и близка" земя

Вера Гигова живее и работи в Канада вече 22 години, като през това време активно се ангажира с развитието на българската културна общност там. Преди около година, заедно с две свои сънароднички, тя създава фондацията "ЕлАрте" за културен обмен. На 6 август 2024 г. фондация "ЕлАрте" организира откриването на изложбата "Канада – далечна и близка"..

обновено на 12.08.24 в 10:45

Завистта и клеветата

В днешното евангелско четиво Христос излекува двама слепци и един, обхванат от бяс ням човек. За Сина Божи, Който е Лекар на душите и телата, това не е първото изцеление. Прави впечатление не отричането на безспорното чудо, а неговото обяснение. Фарисеите – учените на онова време, не искат в гордостта си да признаят очевидното и го отдават на..

публикувано на 11.08.24 в 09:15

В Бургас започна първата Международна олимпиада по изкуствен интелект

В Бургас започва първото издание на Международната олимпиада по изкуствен интелект (International Olympiad in Artificial Intelligence – IOAI), което ще продължи до 15 август. Това новаторско събитие предоставя уникалната възможност на ученици от цял свят да съчетаят традиционния научен подход с най-новите постижения в областта на изкуствения..

обновено на 09.08.24 в 11:08
Мая Зухди

Мая Зухди: Най-ценното в България е свободата

Мая Зухди е жена с необикновена история, която съчетава културите на две държави в своя живот и страстта си към кулинарията. Родена в Дамаск, Сирия, тя прекарва първите 23 години от живота си там, растейки в смесено семейство, в което се съчетават български и сирийски корени. Решението ѝ да напусне родината си и да се премести в България бележи..

обновено на 09.08.24 в 10:09

Панагюрското златно съкровище отново е в родния си дом

От 9 август до 10 септември 2024 г. жителите и гостите на град Панагюрище отново ще имат възможността да се насладят на оригинала на Панагюрското златно съкровище. Това събитие, което е особено значимо за културния живот на града, ще покаже деветте съда от тракийския сервиз в тяхната пълна слава в залата-трезор на Историческия музей в Панагюрище...

обновено на 09.08.24 в 09:19