Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Главен герой

Антоанета Костадинова: Как се печели първият медал за България в Токио

Антоанета Костадинова
Снимка: Уикипедия

На Антоновден в “Нашият ден“ гостува една именита и заслужила именичка. Това е Антоанета Костадинова, състезателката по спортна стрелба, която спечели първия медал за България на Олимпиадата в Токио. 

“Със сигурност 2021-ва до момента е най-успешната ми година. Смело мога да кажа, че спортната стрелба в Търговище е най-силната школа. Този спорт е с традиции в града. Това до голяма степен е благодарение на моя треньор Христо Христов. Той е човекът, който ме задържа в залата и ме запали за големия спорт.

Началото беше малко колебливо. Започнах да тренирам, после бях прекъснала за известно време, тъй като не успях да се запаля още в самото начало. Стрелбата е по-скоро спорт на психиката, а не толкова динамичен спорт и не е най-естественото нещо за едно младо момиче. За да постигнеш големи резултати, трябва време и енергия.

Бях почти на 18 години, когато започнах да тренирам спортна стрелба, но при мен нещата се случиха много бързо още в началото. Може би бях тренирала две години, когато спечелих първата си квота и видях, че това е нещото, с което искам да се занимавам.

Всяка олимпиада е важна и оставя спомени и поуки.“

Какво предизвиква емоцията на прочутата снимка със сълзата по лицето на Костадинова в Токио 

“Определено съм емоционален човек.  Не мога да крия емоциите си. Това, което предизвика реакцията на тази снимка, е облекчението, че след толкова години чакане съм успяла да взема това, което искам. Има и щастие и процент тъга, че за толкова малко се разминах със златото.“

Чуйте разговора в звуковия файл. 

Антоанета Бонева - Костадинова е българска състезателка по спортна стрелба, състезаваща се в дисциплините 10 м въздушен пистолет и 25 м спортен пистолет. Участничка на Летните Олимпийски игри в Рио де Жанейро (2016) и Токио (2020). Състезава се за клуб „СК Светкавица“ с треньор Христо Христов.

Печели олимпийска квота за Рио 2016 на Световната Купа във Форт Бенинг (САЩ), в дисциплината малокалибрен пистолет.

Завоюва олимпийска квота за България в дисциплината спортен пистолет на състезанията от Световната купа в Сидни, Австралия през март 2011 година. Заема 3-то място, достатъчно за спечелване на право за участие на Олимпийските игри в Лондон през 2012 година.

На 25 юли 2021 година печели сребърен медал на Летните олимпийски игри в Токио, проведени през 2021 година.

Снимки: Уикипедия

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Капка Тодорова: Медиите в България конструират паралелен на истинския свят

Как ще изглежда България след 20 години, ако гледаме само българска телевизия, коментира в предаването "Мрежата" журналистът Капка Тодорова, кореспондент на "Клуб Z" в Берлин. (По повод фейлетона ѝ "Пътуване в бъдещето") " Всичко във връзка с войната в Украйна или енергетиката, или международната и вътрешната политика, което медиите в България..

публикувано на 27.05.22 в 16:30

Между истината и измислицата или историята на Павли

Прожекторът днес е насочен към един много интересен д окументален филм "Съдбата на скитника" . Това е първи документален филм за режисьорката Ана Китанова, с който тя   спечели наградата за дебют на Националния фестивал на кино "Васил Гендов" .    55-минутната  лента разказва историята  на човек, който е вече на 75 години и въпреки това не се..

публикувано на 27.05.22 в 13:40

Мерките срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма

Мерките срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма. Това е темата на международния обучителен семинар, който се провежда в зала "Изток“ на НС на 26 и 27 май по Европейския проект "LIGHT" . Партньори по проекта са Италианската конфедерация на либералните професии, Европейският съвет на свободните професии в Белгия, Италианската конфедерация..

публикувано на 27.05.22 в 13:30
Христо Мутафчиев

1500 лв. стартова заплата за работещите в сценичните изкуства – искането ни е навреме и намясто

Ако при актуализацията на бюджета не се увеличат парите за работещите в сценичните изкуства от есента актьорите в цялата страна излизат на протест, съобщи председателят на Съюза на артистите у нас Христо Мутафчиев.  Той е разговарял с министъра на културата Атанас Атанасов и е поискал стартовата заплата в сектора да стане 1500 лева. Сценичните..

публикувано на 27.05.22 в 10:57
Празник

Различни ли са различните деца?

Децата с аутизъм са различни , затова и с тях трябва да се работи по различен начин. При голяма част от тях се наблюдават характерни сензорно моторни нарушения – например обща неловкост, некоординирана походка, проблеми при извършването на фини целенасочени движения, непоносимост към звукови и други стимули от средата . Ето защо е важно тези..

публикувано на 27.05.22 в 10:40