Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анастас Дудулов и неговото време

Анастас Дудулов, Скръб, 1919
Снимка: СГХГ

Софийската градска художествена галерия в партньорство с Държавна агенция „Архиви” представя изложбата „Анастас Дудулов и неговото време”.

Самият проф. Дудулов е добре известен скулптор в изкуствознанието, но все още слабо познат като автор на съвременната публика. През 1919 година завършва скулптура в класа на проф. Жеко Спиридонов в Художественото индустриално училище, което по-късно е преименувано в Художествена академия. След това специализира скулптура в Парижката художествена академия. През 1932 година се завръща в България, за да преподава скулптура в Академията, а от 1937 година е професор. В своя творчески път участва в много изложби, не само в България, но и в Лондон, Париж, Прага.

Изложбата може да бъде видяна до 20 февруари в СГХГ

За личността и творчеството на Анастас Дудулов и експозицията, в която кураторите Аделина Филева и д-р Любен Домозетски систематизират изкуството на скулптора в неговото художествено развитие и представят тенденциите на времето, в което е творил, Красимира Шопова разговаря с д-р Любен Домозетски.

През 2022 г. се навършват 130 години от рождението на Анастас Дудулов – име, известно в българското изкуствознание, но личност и творчество – непознати и непроучени. Основавайки се на запазения архив на скулптора и със стремеж за максимална пълнота, настоящото изследване и изложба представят изкуството на Дудулов, систематизират творбите му, ситуират ги в неговото художествено развитие, възстановявайки творческия път на автора. 

Скулптурата на А. Дудулов отразява посоките, тенденциите, идеите, увлеченията на своето време. Неговият най-активен творчески период съвпада с най-динамичните в художествено отношение десетилетия у нас, това е времето между двете световни войни. Опиращ се на традициите в българското изкуство, обогатен с нов поглед от досега с европейското художествено развитие, изразител на родната тематика у нас и дълбоко свързан с народа, на когото посвещава толкова много образи, скулпторът създава едно безспорно разнообразно по съдържание и жанр творчество. 

За по-пълното разбиране на пластическите решения и идейното съдържание в скулптурата му е важно тя да бъде разглеждана в своя контекст. Така по-ясно се очертават явления и процеси в художествения живот у нас от първата половина на ХХ век, изпъкват тенденции и посоки, за чието формиране и разивитие Дудулов дава своя принос. Именно с тази идея в настоящата изложба са представени произведения и на други автори, негови съвременници. Това кураторско решение дава възможност за интересни съпоставки и разкрива важни аспекти от развитието на пластическия език в българското изкуство през първата половина на ХХ век.

Изложбата, включваща над 80 произведения, се реализира в партньорство с Държавна агенция „Архиви“ и с участието на творби от НГ, ХГ „Станислав Доспевски“ – Пазарджик, ХГ „Димитър Добрович“ – Сливен, ХГ – Казанлък, ХГ – Русе, Национален военноисторически музей, Национален литературен музей и частни колекции. Освен скулптури на Анастас Дудулов, са представени също така работи на Иван Лазаров, Кирил Шиваров, Андрей Николов, Мина Иванов, Пандо Киселинчев, Васил Зидаров, Костадин Дивчев и др.

Куратори: Аделина Филева, д-р Любен Домозетски

Снимки – СГХГ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лекции по теми на съвременността през призмата на архитектурата

Цикъл публични лекции на тема "Архитектура, медии, критика" на фондация "Ново архитектурно наследство" с подкрепата на Гьоте-институт, България, поставят фокус върху наболели проблеми на архитектурната среда, в която живеем. Две от лекциите са вече факт, предстоят още две.  Третата е на тема: "Make Architecture Great Again! | Паметници, паркове,..

публикувано на 19.04.24 в 08:45

"Анна непоправимата" – театрален разказ за Анна Политковская

Премиерният спектакъл "Анна непоправимата" очаква първата си среща с публика тази вечер. Пиесата е на италианския драматург Стефано Масини и е посветена на руската журналистка и защитник на човешките права Анна Политковская. На 7 октомври 2006 година Политковская е застреляна в асансьора на сградата, където живее в Москва. Предполага се,..

публикувано на 19.04.24 в 08:35

Феникс Върбанов с изложба в галерия "Стубел"

За първи път Феникс Върбанов представя изкуството си в галерия "Стубел". Живеещият в Париж художник определя себе си като космополит и често казва, че е дар от Бога да бъде посредник между три култури. Българската, китайската и френската култура са дълбоко вкоренени в същността на този артист – с родители прочутия Марин Върбанов и майка Сун Хуай Куей...

публикувано на 18.04.24 в 18:00

Або представя втората си книга с разкази

За първата си книга "Поводи за връщане" Або беше написал: "Имал съм късмета да живея на четири континента и да обиколя над 40 държави, преди да стана на 27 години. Живял съм в Пекин, Арекипа, Финикс, Манчестър, Лондон, Самоков, София – в разбъркан ред. Обичам да се запознавам с нови култури, да научавам езиците им и да чета литературата им в оригинал...

публикувано на 18.04.24 в 16:35
Подготовката на българския
павилион във Венеция

60-ото юбилейно издание на Венецианското биенале

На 19 април в 17.00 часа в зала "Тициан" (Sala Tiziano) е официалното откриване на Българския павилион на 60-то юбилейно издание на Венецианското биенале. Най-важният форум за съвременно изкуство в света ще се проведе от 20 април до 24 ноември 2024 г. и ще представи националните проекти на 331 артисти от различни държави. "Чужденци навсякъде" е..

публикувано на 18.04.24 в 16:15