Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Обратната страна на света“ според Кос Атанас

Снимка: изд. Библиотека България

В творчеството си всеки автор е способен да бъде себе си и да пресъздава това, което вижда от „Обратната страна на света“. Кос Атанас например открива там стаи – домове на клоуни, куртизанки и сънища, на една малка буржоазка, но и на един шут, открива демони и дракони, късни и ранни шарки и разбира се, обич – разпиляна, а може би и събрана във времето, пространството и логиката.

„Това е един въображаем свят, един идеализиран свят, в който нещата се случват така, както би ни се искало да се случват. В никакъв случай обаче не е изолиран и поставен в рамка. Просто е онзи невидим свят, за който може би си мечтаем“, каза в „Артефир“ Атанас Мадемджиев, авторът зад псевдонима Кос Атанас. Дебютната му стихосбирка носи именно това заглавие – „Обратната страна на света“, и ще бъде представена на 22 февруари в Българския културен институт в Лондон.

„Не изопачавам реалността, по-скоро се опитвам да я заобля и да ѝ придам контурите, с които бих искал да изглежда в очите на другите“, допълва още Атанас. Той споделя, че най-доброто, което може да му се случи като автор, е читателите му да се припознаят в картината на света, която той обрисува с думи.

Поезията на Кос Атанас подсказва, че детето в него все още е живо и пази същността му от света. Според автора душата на човек е неприкосновена и макар животът да ни нанася вътрешни и външни белези, тя не се променя. Тя е онази светлина, която ни води по пътя и която ни помага да устоим на всичко.

„Оттенъците ѝ и обвивката, с която я обвиваме от време на време – било то тъжна, било то радостна, са обвивка под обвивката, но самата светлина в нас не се променя“, твърди Мадемджиев.

Стихосбирката му е посветена на дъщеря му, която не бърза да порасне, а напротив – цени чистотата на детското в себе си. Нещо, което се оказва, че правят и стаите вътре в нас.

„Стаите са нашият предишен живот, нашите спомени за онова, което ни се е случило. Според мен тези спомени са разделени на стаи, стаички, коридори, някои по-големи зали, други – съвсем малки, прашни, забравени, и пътешествието във и около тези стаи изразява нашия житейски път“, споделя Атанас Мадемджиев. Той е на мнение, че единственото, което се изисква от нас, е да посегнем към тези стаи и вратите им ще се отворят. Макар някои да не са много приветливи и често да ни се иска да заключим за постоянно онова, което се крие в тях, винаги е по-хубаво да изберем да се разходим из спомените си, да се сгреем с тях и да се уповаваме в тях. Винаги е по-добре да срещаме себе си и да не забравяме. Тези стаи отварят и допълнителни пътища пред нас, които просто трябва да имаме смелостта да извървим.

Причината „Обратната страна на света“ да диша и живее като книга е нейният рецензент – сладкодумната разказвачка и журналист Мария Касимова-Моасе. На 22 февруари, непосредствено след представянето на книгата в Лондон, тя ще разкаже и своите „Свободно падащи истории“.

Атанас Мадемджиев разказва повече.

Снимки – изд. Библиотека България


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Рене Карабаш, Мари Врина, Захари Карабашлиев (от ляво надясно)

Българска литературна инвазия във Франция

Българските книги звучат на френски език и присъстват в литературния живот на Франция. Париж, Страсбург, Лион – това е пътят на литературния тур, който в момента осъществява преводачът Мари Врина заедно с писателите Захари Карабашлиев, Рене Карабаш и Ангел Игов по инициатива на Българския културен институт в Париж. В тура участва и преведеното на..

публикувано на 28.03.24 в 12:50

Поредицата "Земното минало" и екранизацията като превод

Научнофантастична трилогия, която пренася читателя от Културната революция в Китай до невъобразимо далечното бъдеще – това е поредицата "Земното минало" на Лиу Цъсин. Всеки, който вече е чел трилогията, се е сблъскал с въображаеми, но дълбоки научни теории и с големи въпроси за човечеството и хуманността. В "Нашият ден" гост е преводачът от..

публикувано на 28.03.24 в 11:25

Уважаеми зрители, Тодор Чапкънов!

Ако погледнем филмографията на Тодор Чапкънов, ще видим редом до името му да стоят над 20 филма и сериала, като сред тях е и един от най-големите нидерландски екшъни през последните години – " Черният лотос " . Могат да бъдат прибавени и още близо 50 продукции, в които участва като първи асистент или секънд юнит, тук са включени филми като "..

публикувано на 28.03.24 в 11:11

Милан Кундера: Автор, който не оставя нищо на случайността

Наближава рожденият ден на Мѝлан Ку̀ндера , който е на 1 април. Той е чешки писател, който през 1975 година напуска родината си и се заселва във Франция. Автор е на книги, както на чешки, така и на френски език.  Най-известните сред тях включват "Шегата" (1967), "Книгата за смеха и забравата" (1979) и "Непосилната лекота на битието" (1984)...

публикувано на 28.03.24 в 10:04
Бохумил Храбал през 1985 г. (Фотография на Хана Хамплова).

110 години от рождението на Бохумил Храбал

В днешните "Епизоди от живота" се занимаваме с Бохумил Храбал , който е роден на 28 март 1914 г. Днес се навършват 110 години от неговото рождение .  Може да се каже, че Храбал е един от "най-човеколюбивите автори", не само в Чешката, но в Европейската и Световната проза. Произведенията му са превеждани на близо 30 езика, като популярността им..

публикувано на 28.03.24 в 09:11