Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Обратната страна на света“ според Кос Атанас

Снимка: изд. Библиотека България

В творчеството си всеки автор е способен да бъде себе си и да пресъздава това, което вижда от „Обратната страна на света“. Кос Атанас например открива там стаи – домове на клоуни, куртизанки и сънища, на една малка буржоазка, но и на един шут, открива демони и дракони, късни и ранни шарки и разбира се, обич – разпиляна, а може би и събрана във времето, пространството и логиката.

„Това е един въображаем свят, един идеализиран свят, в който нещата се случват така, както би ни се искало да се случват. В никакъв случай обаче не е изолиран и поставен в рамка. Просто е онзи невидим свят, за който може би си мечтаем“, каза в „Артефир“ Атанас Мадемджиев, авторът зад псевдонима Кос Атанас. Дебютната му стихосбирка носи именно това заглавие – „Обратната страна на света“, и ще бъде представена на 22 февруари в Българския културен институт в Лондон.

„Не изопачавам реалността, по-скоро се опитвам да я заобля и да ѝ придам контурите, с които бих искал да изглежда в очите на другите“, допълва още Атанас. Той споделя, че най-доброто, което може да му се случи като автор, е читателите му да се припознаят в картината на света, която той обрисува с думи.

Поезията на Кос Атанас подсказва, че детето в него все още е живо и пази същността му от света. Според автора душата на човек е неприкосновена и макар животът да ни нанася вътрешни и външни белези, тя не се променя. Тя е онази светлина, която ни води по пътя и която ни помага да устоим на всичко.

„Оттенъците ѝ и обвивката, с която я обвиваме от време на време – било то тъжна, било то радостна, са обвивка под обвивката, но самата светлина в нас не се променя“, твърди Мадемджиев.

Стихосбирката му е посветена на дъщеря му, която не бърза да порасне, а напротив – цени чистотата на детското в себе си. Нещо, което се оказва, че правят и стаите вътре в нас.

„Стаите са нашият предишен живот, нашите спомени за онова, което ни се е случило. Според мен тези спомени са разделени на стаи, стаички, коридори, някои по-големи зали, други – съвсем малки, прашни, забравени, и пътешествието във и около тези стаи изразява нашия житейски път“, споделя Атанас Мадемджиев. Той е на мнение, че единственото, което се изисква от нас, е да посегнем към тези стаи и вратите им ще се отворят. Макар някои да не са много приветливи и често да ни се иска да заключим за постоянно онова, което се крие в тях, винаги е по-хубаво да изберем да се разходим из спомените си, да се сгреем с тях и да се уповаваме в тях. Винаги е по-добре да срещаме себе си и да не забравяме. Тези стаи отварят и допълнителни пътища пред нас, които просто трябва да имаме смелостта да извървим.

Причината „Обратната страна на света“ да диша и живее като книга е нейният рецензент – сладкодумната разказвачка и журналист Мария Касимова-Моасе. На 22 февруари, непосредствено след представянето на книгата в Лондон, тя ще разкаже и своите „Свободно падащи истории“.

Атанас Мадемджиев разказва повече.

Снимки – изд. Библиотека България


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три книги от млади български автори четем това лято

Сянка, лед и добра книга – рецептата срещу летните горещини. Какво четем през лятото в "Артефир" – Симеон Аспарухов и Ива Спиридонова от "Библиотека България" представят три нови заглавия на млади български автори.   Романът "Тунел към изгрева" Лъчезар Ангелов е дълго подготвяна книга. Издателите открояват изключителното авторово боравене с..

публикувано на 14.07.24 в 09:10

Международният младежки фестивал "Музите" завладя Созопол

Созопол е домакин на 18-ото издание на Международния младежки фестивал "Музите" от 5 до 16 юли 2024 г. Екипът на "Домът на музите" има възможността да предава директно от Созопол и да бъде част от този вълнуващ младежки фестивал, който събира на една сцена над 1000 участници на възраст от 5 до 35 години от 12 държави, сред които Молдова,..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Хасковският Каунь е мястото!

Ако пишете кратка хумористична проза или стихотворения и се чудите кой би оценил таланта ви, Хасковският Каунь е мястото. Но не отлагайте много!  До 15 август можете да изпратите до три творби, съобразени с единственото ограничение, което организаторите стриктно спазват – без политически или расистки шеги .  И още – във връзка с 25-годишнината..

публикувано на 12.07.24 в 17:21
Богдана Костуркова и Емил Янев

Отчетът на "Кукерикон"

В епизод 550 "Трамвай по желание" представя на своята публика отчета на "Кукерикон" за сезон 2023/24 на Сатиричния театър "Алеко Константинов". Популярният символ на Сатирата започва своя разказ с една нестандартна проява – участието на театъра в онлайн фестивала OPEN STAGE EUROPE. Там театърът представя две свои заглавия, а именно "Една задръстена..

публикувано на 12.07.24 в 16:45

"Пейзажът в скулптурата" – където следите на човека изчезват

До 29 юли в галерия "София Прес" може да  бъде видяна една уникална експозиция – проектът "Пейзажът в скулптурата" на Света Атанасова. "Пейзажът в скулптурата" е реализиран в галерийното пространство като награда за участието на авторката в Националната изложба-конкурс за живопис и скулптура "Млади български художници" на СБХ. В..

публикувано на 12.07.24 в 16:11