Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Възможността да е безкръвно

Алесандро Барико. Италианец, писател, режисьор, преподавател. Безспорен автор на бестселъри. „Без кръв“ е един от великолепните му романи, които Радиотеатърът успя да привлече в репертоара си.

Разтърсваща история за възможността човекът да надмогне инстинкта си за отмъщение и да облагороди извечното правило „око за око, зъб за зъб“. „Без кръв“ започва със зверство, което сякаш никога не би могло да бъде простено. И среща след много години участниците в трагедията, за да преминат през най-трудното – да го простят: всеки от своята камбанария – единият като участник в злодеянието, а другият – по странна милост оцелялата му жертва. Барико всъщност разказва една разкъртваща, но идеална история, която би могла да трансформира човека и света – историята за отказа от отмъщение. Историята за болезнената, но светла човешка страна. Единствената възможна история, която би могла да спаси и съхрани живота.

Автор на драматизацията: Ина Вълчанова.

Участват артистите: Мария Каварджикова, Атанас Атанасов, Валентин Ганев, Николай Антонов, Веселин Мезеклиев и Димитър Живков.

Режисьо: Мария Нанчева.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

По следите на Иван Вазов

Кое е „Най-важното за Вазов“? Неговите верни кучета, домовете и местата, на които е живял, неговото творчество и жанровете, в които е творил? По следите на тези въпроси ще поемат най-малките слушатели, ако се включат на вълните на програма „Христо Ботев” на 18 и 19 април от 7 часа и 20 минути . По следите в радиопиесата „Най-важното за Вазов” ще ги..

публикувано на 14.04.22 в 12:02

Вълшебна приказка

Радиотеатърът представя премиерата си за деца „Фън и небесният дракон“. Автор на вълшебната приказка за деца е Петя Миладинова. Тя споделя, че откакто се помни, за нея е удоволствие да се рови из митологиите по света и да ги превръща в приказки за театър. „Фън и небесният дракон“ е написана по мотиви от китайската приказка „Слугинята“. Изпълнена..

публикувано на 30.03.22 в 15:50

Жажда

Прочетох повестта на един дъх. Историята те впримчва в себе си още от първите страници и не те пуска, докато не стигнеш до края ѝ. Самият автор споделя, че не той е търсил историята, а тя е намерила него. Запознал се със Спас Карафезов, той му разказал за своя житейски път, Захари го претворил във вълнуващ разказ за травмите и преодоляването им, за..

публикувано на 04.03.22 в 08:25

Шапка, вятър и Иван

„Вълшебната шапка“ е радиопиеса, отличена с втора награда на Конкурса на Радиотеатъра за радиопиеса за деца. Авторката Теменуга Маринова тръгва след една излетяла шапка от главата на един странен Иван, за да създаде наистина вълшебна приказка с интересни герои, забавен сюжет, различни места на действието и много, много обрати. След безкрайните..

публикувано на 24.02.22 в 10:40

„Бедни хора“ от Достоевски – достоверност в адаптацията

Достоевски пише “Бедни хора“ на 24-годишна възраст. Преди това единствената творба, която завършва, е превод на „Йожени Гранде“ от Балзак. В този смисъл „Бедни хора“ ни среща с младия Достоевски, с първия литаратурен Достоесвки – преди каторгата и опустошението, което тя носи, преди световното признание, преди внушителните знакови заглавия, които..

публикувано на 17.12.21 в 10:31