Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Тартюф” на Благоевградския театър гостува за първи път в София

Снимка: @blagoevgradtheater

Благоевградският драматичен театър „Никола Вапцаров” представя за първи път в София един от новите си спектакли „Тартюф”. Постановката по прочутата комедия на Жан-Батист Молиер е дело на младия режисьор Дамян Тенев, възпитаник на проф. Красимир Спасов в Театралната академия.

Премиерата на „Тартюф” трябваше да се състои през март 2020 година, но беше отложена броени дни преди насрочената дата – заради въведената тогава карантина във връзка с началото на епидемията. Така първата среща на „Тартюф” с публиката закъсня с половин година, но екипът не прекъсна подготовката на спектакъла дори в най-трудното за театрите време.


„Разбира се, не е приятно, но, слава Богу, ние успяхме да осъществим представлението. А това забавяне във времето, заедно с минусите, които носи, може би донесе и плюс с това, че самият текст успя още повече да улегне в артистите и те по още по-добър начин да се справят с него”, връща се в спомените Дамян Тенев.

Хумор. Клоунада. Гротеска. Впечатляваща актьорска игра. Съвременна визия. Спектакълът на режисьора Дамян Тенев представя класическата комедия в съвършено нов прочит, който ще ви поведе през лабиринт от криви огледала, в които се оглеждат пороците на нашето време, обещават създателите на спектакъла.

„Стигнахме до идеята за този спектакъл по „Тартюф“, може би наистина най-известната комедия в световната драматургия, точно поради тази причина, че искаме да се насочим към класически текстове, да ги разглеждаме през нов театрален прочит, през нови театрални средства, съвременни. Такива, които кореспондират със съвременния зрител", каза по повод премиерата директорът на Благоевградския театър Маргарита Мачева.


В представлението участват актьорите Нено Койнарски (в ролята на Тартюф), Кънчо Кънев, Ния Кръстева, Мариана Бонева, Гергана Цакова, Аладин Алиибрахим, Теодор Куков, Мартин Лазаревски, Нина Болгар, Андраш Кончалиев.

Сценографията и костюмите са на Радостина Тодорова, музика – Георги Георгиев.

Представлението гостува на 25 януари на Голямата сцена на Сатиричния театър „Алеко Константинов”.


Снимки: ФС на ДТ „Никола Вапцаров” - Благоевград


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Аз съм София" – новият градски фестивал на изкуствата и емоциите

Фондация "Аз съм София" с подкрепата на Столична община организира най-новия и най-голям градски столичен фестивал "Аз съм София" , като част от програмата "София празнува 17-ти септември" с вход свободен. Фестивалните събития ще бъдат в дните между 17 - 23 септември, в пространството пред НДК и кино "Кабана". Посетителите ще се потопят в..

публикувано на 10.09.24 в 18:25
Проф. Златимир Коларов

Лекари-писатели откриват 66-ти международен конгрес във Варна

От 11 до 15 септември Варна ще бъде домакин на лекари-писатели от цял свят, които ще проведат в черноморския град своя конгрес . Участие са потвърдили гости от Италия, Франция, Португалия, Полша, Германия, Мозамбик, Украйна и България. Съюзът на лекарите-писатели в България "Димитър Димов" с председател проф. Златимир Коларов , който е и..

публикувано на 10.09.24 в 16:53

В Пловдив днес се открива "Сцена на кръстопът"

Войната в Украйна наложи промяна в програмата на международния театрален фестивал "Сцена на кръстопът". Поради изисквания по отношение на пътуванията на хора в мобилизационна възраст, в Пловдив няма да пристигне актьорът Игор Титов от Областен академичен младежки театър – Днепропетровск. Той трябваше да представи моноспектакъла си "Танц с контрабас"..

публикувано на 10.09.24 в 15:25

"История на пчелите" – романът предупреждение

"История на пчелите" – романът предупреждение, който стана световен хит, излезе наскоро на български. Във "Време за наука" издателят Пламен Тотев представя книгата на норвежката писателка Мая Люнде , която постигна най-големия успех в съвременната литература на Норвегия. В "Историята на пчелите" Люнде умело и емоционално преплита три..

публикувано на 10.09.24 в 14:09

Антон Митов представя: Маргарита Димитрова – 40-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония"

Маргарита Димитрова е изпълнителен директор на фондацията за изкуство "Аполония" и основен организатор на фестивала от самото му създаване през 1984 година. Тази година тя получи отличието "Кавалер на Ордена за изкуство и литература", присъдено ѝ от министъра на културата на Франция. Богоизбрани или щастливи са участниците и посетителите на..

публикувано на 10.09.24 в 10:20