Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вечер с изкуството на мецосопрана Мариана Пенчева

4
Снимка: sofiaphilharmonic.com

В оперната вечер на програма „Христо Ботев“ тази събота (22 януари от 20 часа) ще може да се докоснете до част от изкуството на великолепната българска певица Мариана Пенчева.

Мариана Пенчева е родена на 17 януари през 1966 г. в Пловдив. Започва музикалното си образование в класа по оперно пеене на Иванка Михайлова в Музикалното училище в родния си град. След това Мариана Пенчева кандидатства в Музикалната академия в София, но не е приета. Интуицията ѝ обаче я отвежда на прослушване пред оперната певица и реномирана педагожка проф. Мати Пинкас. Категорична, че Мариана има данни, тя я изпраща на уроци при своя ученичка, голямото мецосопрано Бойка Косева. Благодарение на осем месеца всеотдайна съвместна работа, Мариана става една от двете студентки мецосопрани, които постъпват в Музикалната академия на следващата година. По-късно специализира в Академия „Борис Христов” в Рим, където работи с Александрина Милчева. Като студентка в трети курс дебютира на професионална оперна сцена в Плевен в ролята на Улрика в „Бал с маски“ от Верди.


Когато говори за първите стъпки от своя професионален път, Мариана Пенчева често споменава случайността и неведнъж казва, че е получавала шансове от съдбата и, цитирам, се е „хвърляла в дълбокото“. В края на трети курс от своето обучение, през 1989 година, насърчена от своята преподавателка Мати Пинкас, Мариана се явява на престижния международен конкурс „Виоти“ във Верчели, Италия и печели втора награда без присъдена първа. На следващата година е финалист на международния певчески конкурс в Тулуза, Франция.

В резултат на тези успехи италианското посолство в България я кани да кандидатства за стипендия за обучение, отпускана от Министерството на външните работи на Италия, която тя съвсем заслужено печели. Така през 1991 в последната, пета година от своето обучение в Музикалната академия, Мариана получава така дългоочакваната възможност да замине за Италия. Стипендиантите трябва да удостоверят, че са записани в държавна институция и без да се замисля певицата се отправя към Миланската консерватория – все пак в Милано е заветната Ла Скала, за която винаги е мечтала! От там обаче получава отказ да бъде допусната, тъй като учебната година вече е била започнала.


Съдбата я отвежда във Верона – проф. Мати Пинкас я свързва с директора на консерваторията там, който приема присърце задачата да помогне на Мариана и на своя отговорност я записва като специализант. Едва двайсетина дни след пристигането си в града на Ромео и Жулиета Мариана се явява на конкурса „Cascina lirica“ в Кашина, където печели първо място измежду 120 кандидати и получава предложение от импресарска агенция. Приятелка успява да ѝ уреди прослушване в Миланската Скала пред един от диригентите, който я харесва и решава да я представи и на Рикардо Мути. След поредица от успешни прослушвания, Мариана получава предложение за ролята на Великата весталка в операта „Весталката“ на Спонтини. Така през 1993 дебютира на сцената на Миланската Скала в тази роля, под палката на Рикардо Мути. Под неговото ръководство следват участия във Вердиевите опери „Риголето“, „Набуко“, „Силата на съдбата“ и „Бал с маски“, както и „Хофманови разкази“ на Жак Офенбах, и „Мадам Бътерфлай“ на Пучини.

Повече за първата среща с маестро Мути и впечатленията на Мариана Пенчева от работата с него ще научите от самата нея.

В предаването ще имате възможността да чуете първата оперна творба на Джузепе Верди „Оберто, граф ди Сан Бонифачо“, по либрето на Темистокле Солера, либретист и на други шедьоври от творчеството на композитора като „Набуко”, „Ломбардци”, „Жана Д`Арк” и „Атила”. Записът е от спектакъл, част от продукциите за Вердиевия фестивал през 2007 година, на сцената на малкия оперен театър в родното място на композитора – Бусето. Мариана Пенчева е Куница, Франческа Сассу – Леонора, Фабио Сартори - Рикардо, Джовани Батиста Пароди - Оберто, Джорджa Бертани - Имелда. Солистите, оркестъра и хора на Театро Реджо ди Парма дирижира Антонело Алеманди. За този спектакъл, критикът Марк Пулинджър пише за независимото британско месечно списание за класическа музика International Record Review: „Куница на Пенчева е изпълнена с класа: тя има богат, плътен мецосопранов глас и усещане за Вердиево легато... Антонело Алеманди балансира добре гласовете и оркестъра в миниатюрната зала“.


Ще прозвучат още и фрагменти от опери на Сен-Санс, Верди, Доницети, Пачини, Белини, Масне, както и песни на Франческо Паоло Тости, Оторино Респиги и Джузепе Верди.

Снимки: Александър Богдан Томпсън, Монте Мюзик, БГНЕС, sofiaphilharmonic.com


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05

Вердиевите "Сицилиански вечерни" на сцената на Виенската държавна опера

"В постановката от 13 януари 2024 година Игор Головатенко в ролята на Монфорте не само интерпретира въздействащо мелодиите на Верди, но и конфликта между политиката и бащинския дълг. За разлика от него специалистът по белканто Джон Озбърн има малко пространство за извява в ролята на Ариго, и не показва апломба, с който обикновено блести в роли от..

публикувано на 06.07.24 в 07:55

Arbanassi Summer Music събира почитатели на камерната музика

Предстои 14-ото издание на Arbanassi Summer Music от 7 до 12 юли в архитектурния резерват Арбанаси. Организират го контрабасистката Юлита Фъсева и нейният съпруг обоистът Димитри Местдаг. Двамата живеят и работят в Белгия, но оценяват магията на Арбанаси и възможността да правят бутиков фестивал, заобиколени от приятели и съмишленици. "Специалното в..

публикувано на 05.07.24 в 17:05
Константин Илиевски и Симфоничния оркестър на БНР

Последен концерт от сезона на радиосимфониците

Интересен, динамичен, разнообразен бе сезон 2023/2024 на Симфоничния оркестър на БНР. Новият главен диригент на състава Константин Илиевски предложи цялостна концертна програма, в която бе дадено преимущество на някои от най-обещаващите млади български музиканти, оркестър и публика се срещнаха с нови солисти и диригенти, почетени бяха годишнини на..

публикувано на 05.07.24 в 13:10