Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Здравно образование и грамотност – има ли и доколко

Снимка: Pixabay

Как до децата достига здравната информация и успяваме ли да им я поднасяме „изчистена“ от страховете и предразсъдъците на възрастните?

Темата коментира в “Нашият ден“ Радосвета Стаменкова, изпълнителен директор на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве:

“Здравното образование все още не се случва както трябва. В последните години с колегите ми мислим по-скоро в посоката “здравна грамотност“. Свидетели сме чрез медиите на хора, които употребяват “Белина“, за да се предпазват от коронавирус, в същото време считат, че ваксината ще ги увреди.

Здравната грамотност не е дефицит само при младите, тя е дефицит и при възрастните.

Разковничето е да се говори на децата, вкъщи и в училище. Да им се обясни как трябва да се държат и защо да правят това.

Не е дефицит само информацията за предпазване от полово предавани инфекции, дефицит е и това как да си мием ръцете, как да кашляме, защо се спазва дистанция и т.н.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Темата коментира в “Нашият ден“ Анина Чилева, психолог и експерт по обществено здраве в Националния център за обществено здраве и анализи:

“Здравната информация, когато е само информация, не достига адекватно нито до по-младите, нито до възрастните. Тя трябва да бъде придружена с други условия, в които да се възприеме и дискутира.

Здравето не е информация, то е емоция и ценност, то е разбиране за самия себе си. За да осъзнаеш колко е важно здравето, е необходимо да разбереш колко си важен ти самия, а това се случва в среда, която подкрепя младия човек. Управлението на риска е ключово за бъдещия живот на човека, за цялостното му развитие.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владислав Панев

Владислав Панев: Енергетиката ще претърпи тотално преосмисляне

Какво се случва с енергетиката в държава, която спестява пари на ТЕЦ-овете си, или какво е бъдещето на енергетиката от миналото? Защо има енергийна трансформация ? “Ясно е, че и в България, и в ЕС тя настъпва първоначално вследствие на идеята за Европейския зелен пакт, целите, които то си поставя до 2050 г., а от друга страна, на..

публикувано на 26.05.22 в 13:10

Как фондация от Добрич създаде работа за хора с интелектуални затруднения

В последно време сме свидетели на това как държавата постепенно се оттегля от подкрепата – такава, каквато я даваше до момента – за украинците, избягали от войната у нас. Многото доброволчески организации обаче, които се ангажираха с помощ за тези хора, продължават своята работа. Така беше и по време на Covid кризата. Така, за съжаление,..

публикувано на 26.05.22 в 11:18
Стефан Георгиев

Стефан Георгиев: Има разделения, които пораждат ниско доверие

“Социалните мрежи, троловете, пропагандата и тролските ферми със сигурност са неща, които съществуват, но те влияят в едни или други социално-икономически условия. Те не са се появили отникъде и инсталирани в нашето общество“, казва в “Нашият ден“ социологът Стефан Георгиев : “ Има разделения, които са отвъд пропагандата, която битува в..

обновено на 26.05.22 в 10:09

Спомен за Григор Вачков: 90 години от рождението на големия актьор

На 26 май е роден един от най-обичаните български актьори – Григор Вачков. Днес той щеше да навърши 90 години. "Роден съм в село Трънчовица и ако трябва отново да се родя, пак там искам да стане това…“ Това е признанието на обичания от цяла България артист за родното му място. Той е български театрален и киноактьор, носител на..

публикувано на 26.05.22 в 08:45

Малко читалище оцелява като туристическа дестинация – как?

От "живите библиотеки“ до живото наследство от бабини времена – как читалището в едно малко градче поддържа интереса към културните традиции от региона ? Читалището в град Момин проход отдавна си е спечелило авторитета на една от най-дейните културни институции в община Костенец. Членовете на екипа му предпочитат да търсят решения за..

обновено на 26.05.22 в 08:00