Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравно образование и грамотност – има ли и доколко

Снимка: Pixabay

Как до децата достига здравната информация и успяваме ли да им я поднасяме „изчистена“ от страховете и предразсъдъците на възрастните?

Темата коментира в “Нашият ден“ Радосвета Стаменкова, изпълнителен директор на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве:

“Здравното образование все още не се случва както трябва. В последните години с колегите ми мислим по-скоро в посоката “здравна грамотност“. Свидетели сме чрез медиите на хора, които употребяват “Белина“, за да се предпазват от коронавирус, в същото време считат, че ваксината ще ги увреди.

Здравната грамотност не е дефицит само при младите, тя е дефицит и при възрастните.

Разковничето е да се говори на децата, вкъщи и в училище. Да им се обясни как трябва да се държат и защо да правят това.

Не е дефицит само информацията за предпазване от полово предавани инфекции, дефицит е и това как да си мием ръцете, как да кашляме, защо се спазва дистанция и т.н.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Темата коментира в “Нашият ден“ Анина Чилева, психолог и експерт по обществено здраве в Националния център за обществено здраве и анализи:

“Здравната информация, когато е само информация, не достига адекватно нито до по-младите, нито до възрастните. Тя трябва да бъде придружена с други условия, в които да се възприеме и дискутира.

Здравето не е информация, то е емоция и ценност, то е разбиране за самия себе си. За да осъзнаеш колко е важно здравето, е необходимо да разбереш колко си важен ти самия, а това се случва в среда, която подкрепя младия човек. Управлението на риска е ключово за бъдещия живот на човека, за цялостното му развитие.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как София да се превърне от кафяв в зелен град?

Зелен град – една тема, която може да бъде мислена и обсъждана по много начини.  Как можем да променим навиците си, за да живеем по-екологично? Какви са градските зелени политики? Можем ли да заменим автомобилите си с велосипеди, подобно на Амстердам? Как София да се превърне от кафяв в зелен град? Драгомира Раева от екологичното сдружение "За земята",..

публикувано на 22.04.24 в 12:44

Пластмаси, текстил и депозитни системи – можем ли да опазим планетата?

В чест на Международния ден на Земята предаването "Нашият ден" покани Десислава Стоянова от сдружение "За Земята", за да сподели някои мисли относно важността на този празник и неговите цели. Тя ни напомни за историята на този ден, който е бил установен през 1970 г. в САЩ и Канада, а през 1990 г. е признат като международен. България, с..

обновено на 22.04.24 в 12:35

РИОСВ-Хасково с инициативата "Планета срещу пластмаса" за Деня на Земята

На 22 април, когато се отбелязва Международният ден на Земята, РИОСВ-Хасково обедини усилията си с различни организации за провеждането на поредица събития. Петя Дичева от РИОСВ разкри подробности за програмата. В самия ден на Земята – 22 април РИОСВ-Хасково, съвместно с Народно читалище "Марица - 2008" с. Райново, организира  почистване на..

обновено на 22.04.24 в 10:32
Виктор Топалов, Габриел и Светлин Тачеви (вляво) с резултатите от гласуването в СОС. Вдясно - Христо Проданов

40 години след подвига: В "Люлин 6" се появи улица "Инж. Христо Проданов"

Денят на 20-и април винаги ще остане един от тези, които носим в сърцата си като специални и вълнуващи. На този ден думите "Аз съм на върха, на върха съм – Христо" са прозвучали в съзнанието на всеки българин. През 1984 година, на 20 април, алпинистът Христо Проданов прави нещо, което остава в историята като символ на българската смелост – изкачва..

обновено на 22.04.24 в 10:04

Студентите от ЛТУ канят на Седмица на ландшафтната архитектура

От 2006 година април се отбелязва като световен месец на ландшафтната архитектура, а в София от 22 до 26 април студенти от 5 курс от Лесотехническия университет организират традиционната "Седмица на ландшафтната архитектура". От 2009 г. винаги през април бъдещите ландшафтни архитекти заедно със свои преподаватели и с представители на професията..

публикувано на 20.04.24 в 12:15