Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Любомир Дяковски представи пролетния полусезон на Плевенската филхармония

Снимка: Августина Серафимова

Любомир ДяковскиНа специална пресконференция директорът на Плевенската филхармония направи преглед на изминалата 2021 г. Според него въпреки всички рестрикции заради пандемията тя е била успешна за състава. Освен концерти в града те са изнесли и много концерти в страната.

Като специални събития бяха отбелязани Четвъртият международен конкурс „Гена Димитрова“ и майсторският клас на проф. Марио Диас със студенти от Моцартеума в Залцбург. Този клас е предвидено да се проведе отново през тази есен, както и двата концерта на участниците в него в Плевен и в София под диригентството на Найден Тодоров.

Особена радостен е фактът, че най-после Плевенската филхармония има своя административна сграда. Любомир Дяковски изказа благодарност към хората, помогнали за осъществяването на начинанието. Това са бившият областен управител Мирослав Петров и комисар Станислав Атанасов – директор на регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Сред другите важни неща за изминалата година бяха откроени наградата ,,Северно ехо” получена за принос в издигането на публичния имидж на Плевен в национален мащаб, присъдена му в края на миналата година от плевенските журналисти, както и отличието „Кристална  лира“, връчено на Хилда Казасян за участието ѝ в концертите на Плевенска филхармония „Да послушаме кино“.

,,Всъщност цялата ми дейност е подчинена на това, да се говори повече за нашия град. Затова пътуваме из цялата страна, участваме във фестивали, за да може Плевенска филхармония, показвайки себе си, да показва успехите на нашия град Плевен. Благодарни сме и за това, че имаме подкрепата на Община Плевен“.

Новият проект, който е подготвен за тази година, е „Светът на киното в музика“, а първият концерт е на 3 февруари. Солисти ще бъдат Хилда Казасян, Васил Петров, Теодосий Спасов, Михаил Йосифов, Живко Петров, Димитър Крамфилов и Христо Йоцов. Диригент ще бъде Борислав Йоцов. Сезонът ще продължи с отлагания юбилеен концерт „Веско Ешкенази на 50“, който ще бъде на 16 април в Зала 1 на НДК. Диригент е Мартин Панталеев – братът на Веско, с участието на Койна Русева и Люси Дяковска.

„В последния момент включихме невероятната акордеонистка Вероника Тодорова и от там се роди един нов проект, който ще направим през тази година. Той е озаглавен „В света на музиката“ – с Веско Ешкенази и Вероника Тодорова. Репетициите по него трябва да започнат в средата на април”, уточни още Любомир Дяковски.

Чуйте репортажа на Виолета Кръстева.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови записи от Първо студио на БНР

В ефир ще прозвучи студийният вариант на Соната да тромбон и пиано от германския композитор Херман Амброзиус, в изпълнение на Атанас Карафезлиев и Анелия Господинова. От звукозаписните сеанси на пианистката Ваня Пешева екипът на предаването "Метроном" на 26 май от 19.30 часа е избрал Соната за пиано №3 от Фредерик Шопен. Очаквайте и музика от..

публикувано на 26.05.22 в 09:15
Тави Келе

Тави Келе (Crosspolar) – специален гост на Sofia Дrone Day

Crosspolar е самостоятелен проект на родения в Естония, но живеещ във Великобритания музикант и композитор Тави Келе. Неговата музика е атмосферична, често лишена от перкусионни инструменти и ритъм и трудна за причисляване само към един жанр. В нея, разбира се, усещаме влияния от жанрове като ембиънт , ню ейдж , шугейз и британска..

публикувано на 25.05.22 в 09:08

Влади Симеонов: Музиката, моя съдба

Влади Симеонов – цигулар, диригент, педагог и общественик – български музикант, който с пълно основание може да бъде причислен към будителите на нашето време. Творец, който оставя името си в новата ни музикална история като един от създателите и съзидателите на българското симфонично дело. Tой е основател на цели седем български оркестрови..

публикувано на 24.05.22 в 11:30

Фестивалът "Солинария" и тяхната цел да помагат на млади таланти

За втора поредна година Младежкият артфестивал "Солинария" ще включва майсторски класове и концерти на ярки музиканти. Основната му мисия, още от неговото създаване е да подкрепя млади артисти в дългия път на творческо им израстване. За предаването "Метроном" по програма "Христо Ботев" на БНР пианистката Гергана Несторова, артистичен директор на..

публикувано на 23.05.22 в 08:28

180 години от рождението на Жюл Масне

На 12 май се отбелязаха 180 години от рождението на големия френски композитор Жюл Масне и това е прекрасен повод в предаването "На опера в събота" на 20 май от 20 часа да звучи негова музика. Да се потопите в неговия музикален свят със симфонична, камерна и оперна музика. В самото начало предаването започва с една приказна творба – "Пепеляшка" на Масне..

публикувано на 21.05.22 в 08:25