Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Петък, 28 януари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 49 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ
Концерт

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
БНР топ 20
Класация за български песни

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Можете да слушате автентичен фолклор и етно от Албания. Изпълнението е на „Саз’исо”, Лилиана Чаволи, дуото Хаса - Мазота, Клеопатра Докле и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Владимир Величков, Магдалена Морарова, Георги Германов, Мита Стойчева, Димитър Лавчев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Магьосникът, който се превърнал в лисица“, по сибирска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Вълшебният стрелец“ от Камил Беднарж

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Ивана Мурджева
• България и светът на този ден: На днешния ден се отбелязват 135 години от началото на строежа на Айфеловата кула в Париж. Густав Айфел и неговия екип започват изграждането на съоръжението по случай Световното изложение през 1889 г. Споделяме малко известни факти като например, че  парижката интелигенция начело с Александър Дюма и Ги дьо Мопасан започва кампания срещу изграждането и наричайки я  безполезна и грозна конструкция, която разваля пейзажа във френската столица.
• Обзор на седмицата: Една от основните политически теми на изминалата седмица е 50 конгрес на БСП и посланията които остави той в лявото политическо пространство. Доц. Иво Инджов с коментар по темата и отказът на конгреса на БСП да констатира оставката на Корнелия Нинова
• Истории в ефира: „Фокс бук“ – новият шрифт, който помага на децата да четат по-лесно.
• Минути на редактора: На 28 януари започва Световната инициатива  „Global Game Jam“ за създатели на електронни игри . Провежда се през последния уикенд (петък, събота и неделя) на януари. Ежегодно обединява дизайнери, програмисти, саунд техници, графични артисти и разработчици от стотици градове по света. По време на първия Global Game Jam, проведен от 30 януари до 1 февруари 2009 г. на 53 места по целия свят, 1650 участници създават 370 игри. В България гейм джемове се организират в София, Пловдив, Варна, Бургас и Габрово

от 10.05 до 11.00 часа
Законът и Темида
водещ: Анелия Торошанова
• Как се уреждат арендните отношения в земеделието с аренден договор съгласно Закона за арендата в земеделието?
Как е уреден договора за наем в Закона за задълженията и договорите?
В какви случаи земеделската земя може да се отдава под наем?
Вещното право и Закона за собствеността?
По кой закон наследяваме?
Събеседник: нотариус Камен Каменов
• Съвети на адвоката: адв. Захари Генов отговаря на слушателски въпроси

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – По делтата
водещ: Албена Велева
• На фокус: Чарли Мъсълуайт.
• Нов албум: Дион с нов албум – „Blues With Friends“.
• Рожденици.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Дарина Маринова
• Tри знакови годишнини отбелязва през 2022 г. Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново - разговор с директора Васил Вълчев
• Учредяването на Национална награда за поезия „Константин Павлов“ – разговор с Мирела Иванова и Румяна Таслакова
• Национален литературен конкурс за драматургия  за наградата „Антон Страшимиров“ – Разград. Първото издание на конкурса е посветено на 150-годишнина от рождението на писателя. Разговор с Цветана Бенонова, главен експерт в отдел „Култура, религиозни дейности и младежки дейности“ в Община Разград
• „Смъртта няма последната дума“ – разговор с доц. Калин Михайлов за новата му повест
• Модерният Тартюф – разговор с театроведа Богдана Костуркова.
• „Сцени на разсъмване“ – Emergency Theatre  ще представи в
Националния студентски дом спектакъл, изграден от личните преживявания на екипа, с текстове и провокации в писма на Цвета Софрониева. Разговор с Милена Димитрова

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Звезден експрес
водещ: Даниела Найденова
Запис от Коледния музикален ден на Еврорадио на 19 декември 2021 г.
Концерт от Лондон с участието на вокалния ансамбъл БиБиСи Сингърс с диригент Никълас Кок. В програмата – коледни песни и фрагменти от мюзикъли на Ървинг Бърлин, Ричард Роджърс, Деброй Сомърс, Уолтър Доналдсън, Джеймс Джонсън, Ноел Кауърд, Рей Хендерсън и други.  

от 15.10 до 16.30 часа
Мрежата
водещ: Михайлина Павлова
• „Историята на изкуството за деца“ на програма „Христо Ботев“ с годишната награда на БНР „Сирак Скитник“. Разговор с Ирина Вълчанова за това каква е отговорността да си „детски“ журналист.
• Подкастът на БНР „257podcast“ става на една година. Разговор в студиото с неговите автори – журналистката от Радио „София“ Катя Василева и с водещия международен консултант по бизнес етикет, протокол и поведенчески коуч Кристина Крънчева.
• Социалната кауза на дигиталната родителска платформа „Майко мила“. Кои са темите, които често се поставят под чертата на новинарския интерес? Разговор с Красимира Хаджииванова, една от създателките на платформата и едноименната фондация.
• Какво (не)могат да говорят журналистите в Турция? Забранени ли са поговорките или къде е сега журналистката Седеф Кабаш? Коментар на Мехмед Юмер, главен редактор на българското издание Obzornews.
• Пред какво е изправена Европа и откъде идва опасността? Коментар на Йовка Димитрова от в. „Дневник“.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
водещ: Янина Богданова
Поредица „Между два бряга“. Фридрих Гулда

от 17.00 до 18.00 часа
„Ефир приключение”: И рибар съм, и ловец съм
водещ: Асен Масларски
• Колегата Росен Мирчев ще ви заведе в с. Хотанца, Русенско с разказа си за грижите и действията, които предприемат ловците за подобряването на генофонда на едрия дивеч в различните части на България. Разбира се, няма да пропусне да ни уведоми и как е завършил груповият лов на дива свиня в този край.
• С помощта на Васил Сотиров и Весел Цанков в „Тема с продължение“ ще се върнем години назад с намерението да направим кратък преглед на историята на предаването „И рибар съм, и ловец съм“. А присъствието на Васко Сотиров в студиото ще бъде ознаменувано и в рубриката „Ни рибар съм, ни ловец съм“  в качеството му на специален гост!
Наслука!

от 18.30 до 19.30 часа
БНР представя
водещ: Цвети Бахариева

от 19.30 до 21.30 часа
Музикални вечери
водещ: Мануела Манчева
Български шедьоври, представени от наши именити инструменталисти, певци и състави.
В концерта са включени записи на емблематични произведения от Панчо Владигеров, Георги Златев – Черкин, Филип Кутев, Петко Стайнов, Марин Големинов, Парашкев Хаджиев, Любомир Пипков и Иван Спасов.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
„Светлост“ и Odron Ritual Orchestra – запис от 39-ия Скопски джаз фестивал (излъчва се за първи път в българския ефир, редактиран и издаден от лейбъла на фестивала) и разговор с контрабасиста и лидер на ансамбъла Дени Омерагич – колега радиоводещ и концептуалист по отношение на „големите масиви“ в съвременния авангарден джаз – от Буч Морис през Fire! Orchestra до паралелните явления на Балканите.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Български изпълнители
водещ: Мария Вълчанова
Новите планове на диригента Константин Илиевски – втора част.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 19 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 64 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Без мечти не заспивай водещи: Лина Мачева, Юлия Гатдерова Гостуват художникът Явор Куманов и водещият на подкаст предаване Калоян Куманов. Представяме и рубриките "На този ден”,  "Нощна астрология", "Време..

публикувано на 18.05.22 в 17:11

Сряда, 18 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 63 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес водещ: Йордан Георгиев Посрещаме нощта със специално предаване, посветено на 100-годишнината на Радой Ралин. Гост в студиото ще бъде неговият син Кин Стоянов. Ще говорим за това защо..

публикувано на 17.05.22 в 17:58

Вторник, 17 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 62 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов Европейски джаз авангард. След предаването ни с италианския тромпетист Паоло Фрезу, който гостува за първи път в София миналата седмица, фокусът тази нощ е върху..

публикувано на 16.05.22 в 09:45

Понеделник, 16 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 61 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник водещ: Ивана Мурджева • Метаморфози срещу понеделник Гости: Константин и Христина Илиеви. От изкуствознанието, галерията, градът и градския начин на живот до живота на село...

публикувано на 15.05.22 в 08:05

Неделя, 15 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Апетит за череши" от Агнешка Ошецка   от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Бояна Топалова, Румяна Филкова, Милан Завков,..

публикувано на 14.05.22 в 08:50