Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Почти биологически реализъм

„Записки на блокадния човек“ е книга за Ленинградската блокада. Написана с дистанция не само в годините, но и от случилото се през тези 872 дни, през които авторката Лидия Гинзбург (1902 - 1990) не напуска града и записва. Но това не е точно мемоар. 

Ето един отзив в сайта ru.bookmate.com за книгата, който обяснява точно за какво става дума: „Много важна книга за тези, които искат да разберат какво е блокада. Не в цифри или ужасяващи факти, а по същество: психически, психологически, културологични. Блокадата на Ленинград не може да бъде напълно преодоляна. Тя е останала с този град завинаги. За да разберете какво представляват репресиите, изгнанието, арестите и тоталитарната система, трябва да прочетете „Колимски разкази“, а за да разберете какво е блокада – „Записки на блокадния човек“.

Мемоарите на Лидия Гинсбург и нейните тетрадки от 20-те и 80-те години на ХХ в. излизат чак по време на Перестройката и все още не са публикувани изцяло. За първи път първата част от „Записки на блокадния човек“ са факт в сп. „Нева“ през 1984 г., а втората част излиза през 1991 г. след смъртта ѝ.

Руският писател Дмитрий Биков пише: „Лидия Гинсбург не се страхуваше да разкаже цялата истина за човека. Затова и нейните „Записки на блокадния човек“, с техния почти биологически реализъм, си остават най-страшният текст, писан някога за блокадата. „Беше уникален мислител. Не се страхуваше от нищо. Живя тежък живот в безумна страна и самотна старост, но имаше своята работа, както и невероятна, изумителна мъдрост. „Живях без хипнози“ – беше казала веднъж. Учеше своите читатели да бъдат свободни от страхове и лъжи. Победи не само ужаса на живота, но – доколкото ѝ бе възможно – и ужаса на смъртта.“

Книгата е в превод на Здравка Петрова, редактор е Иван Тотоманов, а художник – Милена Вълнарова. 

Премиерата е на 27 януари 2022 г. в галерия "Кредо Бонум".

Чуйте Манол Пейков и Красимир Лозанов.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Първият български финансов трилър тръгва по кината

Днес в над 60 киносалона в цялата страна, тръгва официално първият български финансов трилър "Борсови играчи ". Лентата събира звездни имена като актьорите Александър Алексиев, Мариан Вълев - Куката, Радина Кърджилова, Димитър Баненкин, Дарин Ангелов, Стоян Дойчев и Стоян Радев, които въвличат зрителите в света на  финансите и капиталовите пазари...

публикувано на 20.05.22 в 16:30

Премиерен спектакъл на Марион Дърова

"Стоим на ръба, гледаме безкрайното под нас, което ни приканва към падане или към полет. Страхът пред пропастта има особена сила, ужасът ни съблазнява. Не, това не е перверзен фантазъм, а реалността на всяка следващата крачка, преди кракът ни да срещне твърдата почва, отразена в емоцията на тялото ни. Колко наслада можем да понесем?" Това пише за..

публикувано на 20.05.22 в 15:11

Новият роман на Иван Станков – разказ за линията на самотата

Главните герои в тази книга са двама мъже и една жена. Те са несъединени самотни върхове на любовен триъгълник. Живеят непоносимо дълго, до наши дни. Иначе са връстници на новата българска държава. Провират се през войни, бунтове, преврати. Но Историята е само декорация. Както повечето книги на света, и тази разказва за любов и за смърт. Героите трябва..

публикувано на 20.05.22 в 14:05
Кубрат – откриване на тържествата пред читалището

Хуморът не е шега работа!

За 15 пореден път карикатуристи, сатирици и хумористи се събраха в град Кубрат на Националния конкурс за хумор и сатира, организиран от клуб на хумористите "Жарава" и Община Кубрат със съдействието на екип "Хумор и сатира" на програма "Христо Ботев", за да покажат накъде върви българският хумор.  Разбира се, това не е пълна картина, в наши дни..

публикувано на 20.05.22 в 10:15

Фестивалът "Нова българска драма" се открои с много силно актьорско присъствие

От 11 до 16 май Шумен беше домакин на традиционния Театрален фестивал "Нова българска драма". В конкурсната програма на престижния театрален форум участват единствено представления, създадени по български текстове, като на най-добрите от тях се присъждат награди в няколко категории. "Много е важно, че този най-стар форум в България, който..

публикувано на 19.05.22 в 15:47