Представи си кръговата икономика

Снимка: Pixabay

Възможно ли е хората да живеят по-зелено и чисто, без да се отказват от блага и удобства, които са приели за даденост. Възможен ли е преход към зелени енергии, намалени отпадъци и щадящи природата технологии, без заплащането на висока социална цена? Това са част от големите въпроси на съвременния свят, а решенията им засягат всички, поради което е важно да си представим ясно какъв свят искаме и как трябва да изглежда преходът от линейна към кръгова икономика.

България се включи в глобалната инициатива Imagine Circularity, която представлява проучване в цял свят за възприемане на кръговата икономика. Анкетата е достъпна тук.

Въпросите в проучването са разработени от екип от учени от Институт „Коперник“ към Университета в град Утрехт и базираните в Брюксел експерти по комуникации от „Revolve Circular“. Партньор в проучването е Институт „Кръгова икономика“, а срокът за попълване на анкетата е 19 април 2022 г. Целта е проучването да обхване 1 милион души.

На базата на резултатите ще се разработят решения, които след това да могат да се прилагат при формиране на политики, иновативни бизнес модели и други инициативи на база на възприятията в глобален и национален мащаб.

Само чрез подобни проучвания, които акцентират на вижданията на отделни, заинтересовани групи, ще може да се предприемат адекватни действия за по-кръгови и по-устойчиви решения в полза на всички заинтересувани страни, коментират от организацията.

Чуйте повече за анкетата от Радко Ковачев от Институт „Кръгова икономика“ и се включете в допитването.
Чуйте и разговора с Христо Панчев за това какво е и какво не е кръгова икономика и има ли място пластмасата в кръговия модел на потребление. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мозайка със Седмочислениците в църквата „Св. Седмочисленици“

Най-ранният словесен образ на светите Седмочисленици

Кога и как се появява образът на българските и славянските първоучители и техните ученици като група с общ култ. Въпросът кара д-р Евгени Зашев, гл.ас. в Кирило-Методиевския научен център при БАН, да потърси най-ранните писмени свидетелства за съществуването на единния образ. Открива го в една анонимна служба на гръцки език, отпечатана около 1720 г...

публикувано на 20.05.22 в 16:48
Георги Стефанов

Реалистично ли е бъдещето без фосилни горива за нас и за Европа

Покрай кризата със спрените газови доставки от Русия на дневен ред отново излезе темата за газовите находища в България. Има ли ги и може ли България да стане газово независима? "Този сегмент на проучване, добив и пласмент на изкопаеми горива е базиран така: някъде някой обявява бомбастично откритие, че е открил голямо количество, което цели..

публикувано на 20.05.22 в 13:34

Исторически тайни и срамотии

След войната обикновено победителят пише истината за нея, манипулирайки фактите, както му e изгодно. Победителите с повече историческа наглост манипулират повече, а тези с повече чувство за обективност – по-малко. Но изкушени от манипулацията са почти всички – така политиката мачка историята в услуга на пропагандата. Може би затова има скандали..

публикувано на 19.05.22 в 09:05

НСРОБ – пример за единство в многообразието

От древни времена София е известна със своята етническа и религиозна толерантност. Затова не е случаен фактът, че и тази година за 14-и пореден път в столицата бе организиран традиционният Празник на религиите . Мир, единство, толерантност, единни и равни в многообразието – това бяха най-често повтаряните думи от членовете на Управителния съвет на..

публикувано на 18.05.22 в 13:50
Н.Пр. посланик Санджай Рана

Н.Пр. посланик Санджай Рана: Посещението в Индия е преживяване, което променя хората

Н.Пр. посланик Санджай Рана: Много благодаря на "Покана за пътуване" за възможността за този разговор, защото връзките между България и Индия се развиват много бързо. Ние имаме различни и отдавнашни контакти и е хубаво да говорим за тях, за да могат повече хора и от двете страни да са информирани. Да ви се представя. Казвам се Санджай Рана и..

публикувано на 17.05.22 в 12:25