Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представи си кръговата икономика

Снимка: Pixabay

Възможно ли е хората да живеят по-зелено и чисто, без да се отказват от блага и удобства, които са приели за даденост. Възможен ли е преход към зелени енергии, намалени отпадъци и щадящи природата технологии, без заплащането на висока социална цена? Това са част от големите въпроси на съвременния свят, а решенията им засягат всички, поради което е важно да си представим ясно какъв свят искаме и как трябва да изглежда преходът от линейна към кръгова икономика.

България се включи в глобалната инициатива Imagine Circularity, която представлява проучване в цял свят за възприемане на кръговата икономика. Анкетата е достъпна тук.

Въпросите в проучването са разработени от екип от учени от Институт „Коперник“ към Университета в град Утрехт и базираните в Брюксел експерти по комуникации от „Revolve Circular“. Партньор в проучването е Институт „Кръгова икономика“, а срокът за попълване на анкетата е 19 април 2022 г. Целта е проучването да обхване 1 милион души.

На базата на резултатите ще се разработят решения, които след това да могат да се прилагат при формиране на политики, иновативни бизнес модели и други инициативи на база на възприятията в глобален и национален мащаб.

Само чрез подобни проучвания, които акцентират на вижданията на отделни, заинтересовани групи, ще може да се предприемат адекватни действия за по-кръгови и по-устойчиви решения в полза на всички заинтересувани страни, коментират от организацията.

Чуйте повече за анкетата от Радко Ковачев от Институт „Кръгова икономика“ и се включете в допитването.
Чуйте и разговора с Христо Панчев за това какво е и какво не е кръгова икономика и има ли място пластмасата в кръговия модел на потребление.БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Златев

Военен разузнавач събра пътуванията си в "Семки от живота"

Някои пътешестват както дишат, други скитат по работа, трети пътуват навътре към себе си. Моят първи гост, Румен Златев, успява да съчетае и трите формули за пътуване в изпълнения си с приключения жизнен път и да ги събере в сборника с разкази "Семки от живота". Той израства във Варна и закономерно след завършването на френската гимназия там се..

публикувано на 25.02.24 в 13:25

Студентът Мартин Тотев създаде антитреморна ръкавица

Студентът по информатика Мартин Тотев от Пловдивския университет създаде ръкавица, която неутрализира треперенето на ръцете на хора, които страдат от тремор, болестта на Паркинсон и други неврологични заболявания. С разработката си Мартин Тотев спечели първо място във второто издание на конкурса Start-up Academy, организиран от висшето училище. Първото..

публикувано на 25.02.24 в 10:30

Метеор през хартията – Епизод 2: Иван Методиев

"Метеор през хартията" – серия от четири предавания по "Радиоенциклопедия", посветени на знакови поети от втората половина на XX век, отишли си внезапно Епизод 2 – Иван Методиев През лятото на 2001 г. авторът на пронизващи с визията си за българската съдба стихове Иван Методиев бе открит мъртъв край бреговете на р. Места. Методиев – създател..

публикувано на 24.02.24 в 14:35

"Силата на мозъка" – съществен наръчник за по-добър и по-дълъг живот

Какво означава да имате щастлив и здрав мозък? Особено при настоящия климат, когато начинът ни на живот се променя драстично и опознаването на факторите, които влияят на мозъчните функции, и нещата, които можем да правим, за да ги подобрим, са от решаващо значение. Отговор на тези въпроси дава в своята книга "Силата на мозъка" Катрин де Ланг. Катрин..

публикувано на 23.02.24 в 16:20

Акад. Константин Хаджииванов за енергията на бъдещето

Как да бъдат намалени емисиите от въглероден диоксид в атмосферата, предизвикващи парников ефект и драматични промени в климата? Отговорът на този фундаментален въпрос, от който зависи бъдещето на планетата, вълнува учените от цял свят. У нас, представители на близо двайсет организации от научните, образователните и обществените среди вече обединиха..

публикувано на 23.02.24 в 08:15