Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Севар Иванов, Стайко Мурджев и театърът като учебник за човешката природа

Снимка: Иван Дончев

Театърът се случва там, където светлината и тъмнината танцуват своя танц. На ръба на смъртта, точно преди прераждането. Или както казва Стайко Мурджев, режисьорът на „Портретът на Дориан Грей“ – постановката на Благоевградския драматичен театър „Никола Вапцаров“, която ще се играе в театър „Азарян“ на 7 март от 19 часа:

 „Театърът и всяко едно представление, направено с ум и душа, са по-близо до прераждането и възкръсването.“

Причината е много проста, може би точно това я прави и толкова велика – есенцията на истинския театър е невидимото за очите.

Всеки, който прекрачи прага на театралния салон, влиза един, а излиза друг. Учи се на живот от най-добрия учебник за човешката природа – театърът. Започва да си задава въпроси – за добрия и лошия в него, за трансформацията на личността, за битките на душата и егото, за „Аз“, „Ти“ и „Ние“, за идеята да бъдеш част от обществото, в което така или иначе си включен. И за съвършенството започва да се пита – но не как да го постигне, а как да балансира около него.

Според Севар Иванов – актьорът, влязъл в образа на Дориан Грей, съвършенството не е свързано с външния свят на човека, а с това да развиваш себе си и да правиш всичко възможно да допринасяш за доброто на другите и на теб самия.

По думи на режисьора на представлението днес е най-подходящото време да си припомним романа на Оскар Уайлд. Да си припомним и как героите в него се уповават на един фатален принцип, а именно – че външната красота гарантира вътрешно съвършенство. Спомним ли си това, още по-силно ще закънти в нас фактът, че външният свят всъщност е огледало на вътрешния. И за да ни бъде добре отвън, ще трябва първо да се погрижим да ни е изрядно вътре, в душата.

 „Важно е всеки от нас да осъзнае дали живее смислено“, споделя Севар Иванов в „Какво се случва“. И допълва:

„Всеки е Дориан Грей за някого. Всеки е и Базил Хауърд – художникът, както и лорд Хенри Уотън за някого. Всеки може да си отговори сам за себе си кои са неговите герои.“

Севар е и заместник-директор на театъра в Благоевград. Съчетава административната работа с полета на творческата душа. Играе на сцената, но и координира случващото се на нея. Затова в звуковия файл можете да чуете подробности и за една друга постановка на Благоевградския драматичен театър „Никола Вапцаров“ – „Тартюф“, различният прочит на режисьора Дамян Тенев.

В звуковия файл ще чуете още:

· за отрезвяването, до което достигаме при срещата ни със смъртта – тази на душата, но и тази на разума;
· за лошото, от което бягаме, но и от което се храним;
· за съвременния Дориан Грей и за тартюфовците днес;
· за пандемията от социалните мрежи, в която живеем много повече от три години;
· и най-вече за театъра като учебник за човешката природа.

Снимки – Благоевградски драматичен театър „Никола Вапцаров“, фотограф Иван Дончев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Русев с черно-бял дебют в киното

Един градски филм, който да представя драмата на интелигентния, чувствителен човек в България – това представлява дебютът в игралното кино на режисьора Петър Русев. "Апостол: един нежен рицар в Бруталия" е черно-бялата история на талантлив млад мъж, който от дълго време страда от главоболие и това го прави неработоспособен. Напътстван в кратките си..

публикувано на 20.05.24 в 16:15

Българите Woomb подгряват пост-пънк легендите Whispering Sons

Макар да съществуват отскоро, това лято за българската формация Woomb ще е, меко казано, натоварено. Предстоят им серия от концерти и фестивали.  Още тази седмица Woomb ще свирят на шоукейс конференцията Spike  в Пловдив, а преди това в София, във вторник, 21 май, ще подгряват белгийците Whispering Sons . В сърцето на Woomb стоят..

публикувано на 20.05.24 в 16:10

"Рисуващите артисти" – микс от индивидуалности

Изложбата "Рисуващи артисти" в софийската галерия "Финес" обединява десет български актьори в любовта им към изобразителното изкуство. Организирана е от Олег Чернев, който вече има три самостоятелни експозиции на фотопейзажи, а идеята е заимствана от инициативата на Игор Марковски "Пеещи артисти". "Трябваха 18 месеца, за да се стигне до..

публикувано на 20.05.24 в 14:20

Изложбата "Великден" представя най-новите творби на Велин Динев

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" се насочваме към изложбата "Великден" на художника Велин Динев в столичната галерия "Сердика". Изкуствоведката Диана Драганова-Щир коментира симфонията от платна, асонанси и света в митове и легенди, пресъздадени от автора. В предаването се включва и самият Велин Динев. В ателието си..

обновено на 20.05.24 в 12:58
Мария Мира Хрисова и Нейка Кръстева (от ляво надясно)

Нейка Кръстева представя Илия Темков – един рицар на музиката

Странният мъж на масата до прозореца, който говори за музика – това е диригентът, музиковедът, просветителят, основателят на Международния фестивал "Мартенски музикални дни", основоположникът на музикално-образователните лектории в България Илия Темков. В "Terra Култура" разговаряме с Нейка Кръстева , журналист и автор на книгата "Илия Темков –..

публикувано на 20.05.24 в 11:30