Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

31 януари – една от датите, сочена за рожден ден на пророчицата

Споменът за Ванга е все още жив

Вангелия (Ванга) Пандева Гущерова, известна като Баба Ванга, Леля Ванга, Петричката врачка или Ванга гледачката е българска обществена фигура, обявена за ясновидка.

На 31 януари пророчицата е приемала поздрави за единия от двата си рождени дни. Тя остава в съзнанието на хората като жената, помогнала на стотици българи. Другата дата, на която е приемала поздрави, е 3 октомври (Родена е през 1911 г.). 

Къщата на Ванга в Петрич

Виртуална разходка в къщата-музей на Ванга в град Петрич правим в “Нашият ден“ с Даниела Радева:

“Споменът за Ванга е все още жив. През изминалата 2021-ва година “Къща-музей Ванга“ спечели награда в категория “специализиран туризъм“ с 65% от гласувалите.

Това ни доказва, че къщата на пророчицата е едно от най-харесваните места за посещение. Независимо от пандемията през последните две години къщата не страда от липса на посетители.

Най-честите ни посетители са семейства с деца, млади семейни двойки, чужденците също не са спрели да се интересуват от българския феномен и най-много са рускоговорящите.

Нашите посетители са интересни хора. Един от тях са нейни кръщелници. Деца, кръстени от нея, тя е кръщавала страшно много деца.

Храм „Св. Петка Българска“, издигнат със средства на Ванга край нейния дом в Рупите

Другите хора, които посещават къщата, са имали лична среща с нея. Те споделят впечатленията си, а ние ги молим да ги запишат в една книга, която се нарича “Моята среща с Ванга“.

Има и много посетители, които са чували за нея, те са много любопитни и желаят да разберат повече. Всеки, който се е докоснал до тази къща, много я е харесал. Хората излизат много доволни.“

Къщата е построена 1947 г. Тя приема хората в Петрич от тогава до 1980 г. посетителите идват в тази къща, след това тя започва да приема хората на Рупите.“

Експозицията включва лични вещи на пророчицата, предмети и подаръци от благодарни хора. Всички помещения са съхранили автентичността и духа на Ванга.

На първия етаж може да се види нейната кухничка, тя е била много добър кулинар. Помещение, от което всички се впечатляват, е нейната молитвена стаичка, в която тя се е молила пред иконата на Богородица сутрин и вечер.

Цялата къща е пълна с икони, гоблени и картини. “

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Снимки: Уикипедия


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Кънчо Стойчев

Кънчо Стойчев: Смислено, работещо, действено правителство в тази обстановка не е възможно

За зациклянето в българската политическа система, което обещава нови избори – разговор в "Нашият ден" със социолога Кънчо Стойчев . Шанс за положителна промяна в настоящата политическа обстановка няма, смята Стойчев. " В демократичната система основният играч са политическите партии, но нашите не са на висотата на историческия момент и на..

публикувано на 11.07.24 в 10:02

Нуждите на технологичното предприемачество у нас

Как могат да бъдат подкрепени младите хора, които имат интерес към технологичното предприемачество в България, и защо това е важно? Доц. д-р Петко Руско в, преподавател по технологично предприемачество във Факултета по математика и информатика на Софийския университет, консултатнт и ментор,  разказва в "Нашият ден" за класа по технологично..

публикувано на 11.07.24 в 09:22

BreastНelp Summer Talks – информационна среща за пациенти с рак на гърдата

Онлайн приложението BreastHelp предлага възможност за бърза и ефективна телеконсултация с водещи специалисти, както и възможността за запазване на час за преглед или образно изследване онлайн. Приложението предлага и отговори на най-често задаваните въпроси за рака на гърдата. Д-р Ваня Митова , началник на Отделението по хирургия на..

публикувано на 10.07.24 в 14:33

Силни и слаби страни на здравния туризъм у нас

Балканите стават все по-притегателна дестинация за медицинския туризъм, а България привлича 50 000 здравни туристи годишно – коментар в Lege Artis на Петър Галев от CredoWeb. Според чуждите платформи, върху които се базира статистиката, България привлича чуждестранни пациенти с големия брой здравни заведения – най-много на глава от..

публикувано на 10.07.24 в 13:45

Българската онкология – има специалисти, но системата не функционира

В началото на седмицата стана ясно, че България се включва в Европейски консорциум на националните хъбове за лечение на рак . Тази стъпка е част от идеята върху националните планове да работят организации от цяла Европа. Моментната ситуация с лечението на рак в България коментира в Lege Artis доц. д-р Ася Консулова , началник на Клиниката по..

публикувано на 10.07.24 в 12:50