Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентина Шарра: Да се разведем с абсолютното време

Италианската художничка Валентина Шарра представя филма си „Разводът“ в артинсталация в Гьоте институт с идеята и с въпроса за преосмислянето на времето. Филмът е съставен от 11 части, представящи различни концепции и хипотези, които Шарра анализира в търсенето си на дефиниция на времето. Филмът среща публиката с добре познатите постулати – продължителност, мигновеност, необратимост, старост, минало, настояще, бъдеще, сън и наяве. В търсенето си Шарра предлага необикновено пътуване през времето и пространството – отвежда ви в природата, по поречието на каменната река на Витоша и в дълбините на морето, в застиналите мигове на горски пожар, среща ви с възрастни и деца, обикновени хора, физици и мечтателни образи на италианското кино:

Валентина Шарра
„Научно обяснено разбирането и приемането на теорията на времето, развитието на времето. Аз мисля, че всеки знае за теорията на вероятностите на Айнщайн, и за неговите изследвания за времето, това е в историята. Ние трябва да променяме нашата концепция за времето спрямо начина ни на живот, да изчистим концепцията за абсолютното време, равно еднакво за всеки, защото всеки отброява времето, всяка секунда, всеки час по различен начин, но наистина трябва да се върнем назад към първоначалната концепция за времето, за да го преосмислим. Работих по проекта в Академия Солитюд, която е уникално място в Европа и дори аз бих казала по света, защото там са събрани хора, които са артисти, философи, научни работници, историци, журналисти, всички работят заедно. И тази интердисциплинарност е много рядко срещана на друго място. Искам да подчертая, че е толкова важно за изкуството и за времето, и за човека, в определен момент да изследва, не просто да създава. И за това за мен беше страхотно време и невероятна възможност, когато бях там. Избрах тази тема, защото мисля, че в периода на пандемията един от най-важните въпроси, който си задаваме е нашето разбиране за времето. Аз започнах да изследвам моето разбиране за времето в този период, моите постижения с времето. Идеята дойде от този локдаун. И заглавието „Разводът“, дойде благодарение на страхотния ми екип – благодаря им – Стефка Цанева, Иво Паунов, развихме наистина интересна инсталация, която иска да промотира Разводът, раздялата с нашата представа за абсолютното време, разделянето с идеята, че времето е равно за всички.“

„Разводът“ ще има своята премиера в Гьоте институт под формата на видеоинсталация, която ще се открие на 3 февруари.

Снимки: ФС на Валентина Шарра, Гьоте институт


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Млади автори представят свои фотокниги

Дамян Думанов и Боян Кривошиев са двама млади автори, които следват фотография във Виена и в София. Те представиха свои фотокниги в лимитиран тираж в галерия " Синтезис " . „За една година успоредно се разви нашия интерес към формата на фотокнигата – казва Дамян Думанов – това са нашите първи стъпки и опознаване на формата. Личният елемент..

публикувано на 26.07.24 в 19:10

"Самоопределения на скулптурата" на "Шипка" 6

По случай своята 70-годишнина известният  художник, артист и скулптор Иван Русев предложи на своята публика, колеги и приятели изключително интересен проект, фокусиран върху базисните условия на скулптурата в днешно време.  В галерията на СБХ на "Шипка" 6, на целия първи етаж се представя иновативната експозиция, посветена на 70-годишнината на..

публикувано на 26.07.24 в 18:40

"Среща в Бургас" с музиката на Георги Милтиядов

Плевенската филхармония кани публиката на Бургас на 29 юли в Спортната зала на града, където ще има концерт-спектакъл с музиката на Георги Милтиядов . Спектакълът "Среща в Бургас" включва имената на изпълнителите:  Маргарита Хранова, Орлин Горанов, Силвия Кацарова, Цветан Недялков, Невена Пейкова, Квартет "Белканто" и др. Режисьор е Христо..

публикувано на 26.07.24 в 17:58

Изкуство, история и романтика в романа "Благородството задължава" на Ангелина Ангелова

"Благородството задължава" е роман на българската писателка и авторка на исторически епоси Ангелина Ангелова. Той е трети в нейната творческа биография след "Сърцето помни", "Любовта на музата". Ангелина Ангелова се впуска в страстен танц от изкуство, минало и романтика. Действието в книгата се развива в средата на XIX век и пренася читателите от..

публикувано на 26.07.24 в 12:30

ЛАДУ за петнадесети път в Националната художествена академия

Между 1 и 31 август тази година за петнадесети път в делничните дни от 9 до 18 часа ателиетата на Националната художествена Академия ще съберат децата и учениците между 6 и 18 г., за да рисуват. Лятната академия за деца и ученици тази година е посветена на 130-годишнината от рождението на Жорж Папазов и летните Олимпийски игри в Париж. Изборът на..

публикувано на 26.07.24 в 09:00