Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентина Шарра: Да се разведем с абсолютното време

Италианската художничка Валентина Шарра представя филма си „Разводът“ в артинсталация в Гьоте институт с идеята и с въпроса за преосмислянето на времето. Филмът е съставен от 11 части, представящи различни концепции и хипотези, които Шарра анализира в търсенето си на дефиниция на времето. Филмът среща публиката с добре познатите постулати – продължителност, мигновеност, необратимост, старост, минало, настояще, бъдеще, сън и наяве. В търсенето си Шарра предлага необикновено пътуване през времето и пространството – отвежда ви в природата, по поречието на каменната река на Витоша и в дълбините на морето, в застиналите мигове на горски пожар, среща ви с възрастни и деца, обикновени хора, физици и мечтателни образи на италианското кино:

Валентина Шарра
„Научно обяснено разбирането и приемането на теорията на времето, развитието на времето. Аз мисля, че всеки знае за теорията на вероятностите на Айнщайн, и за неговите изследвания за времето, това е в историята. Ние трябва да променяме нашата концепция за времето спрямо начина ни на живот, да изчистим концепцията за абсолютното време, равно еднакво за всеки, защото всеки отброява времето, всяка секунда, всеки час по различен начин, но наистина трябва да се върнем назад към първоначалната концепция за времето, за да го преосмислим. Работих по проекта в Академия Солитюд, която е уникално място в Европа и дори аз бих казала по света, защото там са събрани хора, които са артисти, философи, научни работници, историци, журналисти, всички работят заедно. И тази интердисциплинарност е много рядко срещана на друго място. Искам да подчертая, че е толкова важно за изкуството и за времето, и за човека, в определен момент да изследва, не просто да създава. И за това за мен беше страхотно време и невероятна възможност, когато бях там. Избрах тази тема, защото мисля, че в периода на пандемията един от най-важните въпроси, който си задаваме е нашето разбиране за времето. Аз започнах да изследвам моето разбиране за времето в този период, моите постижения с времето. Идеята дойде от този локдаун. И заглавието „Разводът“, дойде благодарение на страхотния ми екип – благодаря им – Стефка Цанева, Иво Паунов, развихме наистина интересна инсталация, която иска да промотира Разводът, раздялата с нашата представа за абсолютното време, разделянето с идеята, че времето е равно за всички.“

„Разводът“ ще има своята премиера в Гьоте институт под формата на видеоинсталация, която ще се открие на 3 февруари.

Снимки: ФС на Валентина Шарра, Гьоте институт


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва документална поредица за дарителството

Изключителните истории на едни от най-големите български дарители ще бъдат разказани от документалната поредица "Дарителите", която в четири последователни епизода ще проследи традициите на дарителството в България. Улисани в своето всекидневие, едва ли си даваме сметка колко много дължим на онези ярки личности, които са дарявали безкористно..

публикувано на 27.05.24 в 17:53

Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи за осми път

Днес (27 май) започва осмото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи , който ще продължи до 1 юни, в парка пред НДК в рамките на Пролетния панаир на книгата. Тазгодишното мото на фестивала е "Книгата – приключение без край". Директорът на форума Искра Джанабетска коментира мястото на проявата сред културните събития..

публикувано на 27.05.24 в 16:43

Фрагменти от текстове и знаци в изложбата на Антония Дуенде и Волфганг Ниблих

Изложбата на българо-германската художничка Антония Дуенде и на германския художник Волфганг Ниблих се нарича "Слова – прозорци". Посветена е на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май. Това, което обединява двамата автори е, че вече десетилетия наред те интегрират в..

публикувано на 27.05.24 в 15:36

Роман за любовта на обикновения българин към всичко свято

"Гайдарят" е роман за любовта на обикновения българин към всичко свято. Автор е дипломатът от кариерата Светлозар Панов , познат на българските читатели с романите „Царицата“ и „Дяволът“. В "Terra Култура" Панов споделя, че "Гайдарят" пренася читателя в едно по-далечно историческо време, което по дух наподобява нашето съвремие. "Българите..

публикувано на 27.05.24 в 11:10

Д-р Катерина Гаджева за немската фотография

В предаването тази седмица гостува д-р Катерина Гаджева – изкуствовед, главен асистент в Института за изследване на изкуствата към Българска академия на науките, с която си говорим за немската фотография.  Участие ще вземе и Теодора Златева, с която заедно ще разгърнем страниците на най-новото българско списание за фотография "Обскура". Представяме..

публикувано на 27.05.24 в 09:55