Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Черното лале

Снимка: Калина Станева

В епизод 449 „Трамвай по желание“ среща своята публика с най-екзотичното и мистериозно цвете на съвременната българска театрална сцена Бистра Иджома Окереке.

В разгара на Covid кризата младата актриса предложи друг свят на българското общество – стихосбирката „Аз зад черното и бялото“. Книгата се състои от три цикъла – „Черно“, „Бяло“ и „Аз“ и съдържа над 80 стихотворения. „Обичам поезията, но не смея да наричам творчеството си поезия, защото аз не съм поет. Аз съм артист, който пише под стихотворна форма.“ Така мистериозната Бистра описва забежката си в мерената реч. Други са убедени, че обратно – сцената ни е посетена от нежно и далечно поетично дарование. Всъщност привилегията е и за зрители, и за читатели – контактът вълноломно и бистро артистично явление.

Бистра Иджома Окереке е родена на 17 юни 1995 г. в град Оърри, Нигерия, но от малка живее в София. С голямата си любов – театъра, започва на 16-годишна възраст в актьорска школа МОНТФИЗ с преподаватели Михаил Милчев и Росица Гевренова. Завършва „Актьорство за драматичен театър“ в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ в класа на проф. д-р Атанас Атанасов през 2019 г.

Между театъра и киното, между черното и бялото, между идеализма и грубоватата действителност – това е все тя, безкрайно талантливата и крайно необичайната, елегантното и мистериозно черно лале на българския театър Бистра Иджома Окереке.


Не съм черна
и бяла не съм
аз съм точката
между черното и бялото

Чуйте предаването от звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българското кино и "Оскар"-ите: сага с продължение

Виктор Божинов изтегли филма си "Бягство" от конкурса за определяне на българската номинация за "Оскар" за чуждоезичен филм, след като в края на миналата седмица бяха обявени деветте заглавия, предложени от Националния филмов център. Решението си режисьорът и продуцентите на филма Галя Тонева и Кирил Кирилов съобщиха с писмо до изпълнителния директор..

публикувано на 11.08.22 в 10:40

Сцената на "Vox populi" e новото артпространство на открито в София

В разгара на лятото, когато повечето театри вече са спуснали завеси, София се сдоби с ново артпространство на открито. Сценичният павилион се намира в Княжеската градина, до Паметника на Съветската армия, и се казва "Vox populi" – по името на Студиото за документален театър "Vox populi", което тази година празнува десетия си рожден ден. Новото средище..

публикувано на 11.08.22 в 08:25
Мирослав Пашов

Театърът на храбрите

В епизод 463 "Трамвай по желание" отбелязва Денят на храбростта с гостуване на директора на Театър "Българска армия" Мирослав Пашов в 70-годишнината от основаването на легендарната сцена. Сградата на театъра, разположена в самия център на София, е построена през 1936 година като киносалон "Роял". Тежко пострадала по време на бомбардировките през..

публикувано на 10.08.22 в 17:05
Израелската джаз певица Дафна Леви и композиторът Кристиян Бояджиев в Банско

За 25-и път джазът завладя Банско

Най-големият джаз фестивал у нас – Банско джаз фестивал – се откри на 6 август и продължава до 13 август. Площадът в центъра на града е препълнен всяка вечер с почитатели на джаза, а началото даде виртуозният Ангел Заберски-син, неговият Биг бенд и Милица Гладнишка, които откриха празничното издание на Банско джаз фестивал. В първата..

публикувано на 10.08.22 в 14:10

"Дон Роберто" или история за бръснар, тореадор и добродушен бик

От 5 до 10 август в Созопол се  провеж да Международният фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета".  Сред участниците са артисти от Португалия и Италия , както и български кукловоди, театроведи и артисти. "Има огромен интерес към всички събития на фестивала – както към всички спектакли, така и към нашата изложба,..

публикувано на 09.08.22 в 16:35