Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Знакови битки на Отоманската империя за Европа и България

Османците, водени от Баязид, разбиват цвета на европейското рицарство край стените на крайдунавската крепост

Битката при Никопол през 1396 г.

Битката при Никопол
Снимка: Wikipedia

Една от най-забележителните битки през Средновековието, за която и до днес има песни в някои западноевропейски страни, е забележителната битка при българската крепост Никопол. Там пристигат християнски благородници от цяла тогавашна Европа. Ръководи ги унгарският крал Сигизмунд фон Люксембург. Тази рицарска армия има задача да спре турското нашествие в Европа. Тя се среща с армията на Баязид Първи, подкрепяна от неговия васал, сърбина Стефан Лазаревич, който макар и християнин, не обича унгарците. В нея цветът на европейското рицарство – французи, унгарци, англичани, тевтонци, и др., търпи пълно поражение. Загиват много известни рицари, вкл. такива от кралски родове.

Причините и последиците от това обясняват историците професор Иван Билярски, директорът на музея „Владислав Варнечик“ Невян Митев и д-р Александър Стоянов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Орхидея бръмбарче или пчелица (снимка: Джули Костова, група

Орхидеите в България: Епизод 3 – Размножаване и еволюция

Цикълът от пет предавания "Орхидеите в България" запознава слушателите със света на най-голямото семейство в царството на растенията – това на Орхидеите или Orchidacea. Загадъчни, красиви, смятани за сексуални хитреци в растителния свят, орхидеите не са само пищните тропически бижута, които пътешествениците и до днес откриват в девствените гори,..

публикувано на 18.07.24 в 11:13

Кръстоносните походи – реалност и митове

Няколко века продължават опитите на западното рицарство да освободи Божи гроб. Това е продължителна тема за летописци и странстващи певци, за историци, писатели, кинематографисти и философи. Истината е, че романтиката в този разказ е примесена с истории на стряскащи зверства и жестокости. Част от походите минават през българска територия – тук са..

публикувано на 18.07.24 в 09:32

Михас, където няма други таксита освен магарета

Нямаше да знам, че градчето Михас пуебло изобщо съществува, ако нашият гид в Испания не беше настоял непременно да го видим. Не стана нужда да ме убеждава. И без това бях омагьосана от белите "букети", които избухваха внезапно на фона на зелените андалусийски планини Кордилерас Бeтикас, докато пътувахме.  Разказаха ни, че в тези труднодостъпни..

публикувано на 17.07.24 в 16:20
доц. Еленко Попов

В България успешно и щадящо лекуват рака на простатата

Центърът за съвременна диагностика и лечение туморите на простатната жлеза към УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ" с ръководител акад. д-р Чавдар Славов, е "Клиничен екип на годината". Уникалното звено, което обединява лекари от 5 специалности, беше отличено по време на Деветото издание на Balkan Medical Awards. Т.нар. "Медицински Оскари" обединяват..

публикувано на 16.07.24 в 17:45

Създадена е първата ваксина за пчели

Първата ваксина за насекоми вече е факт. Учени в САЩ откриха средство срещу така наречения "американски гнилец" – характерно заболяване за  пчелите в Северна Америка. За интересното откритие във "Време за наука" разказва Никола Кереков . Американският гнилец е заразна болест , причинена от изключително устойчива спорообразуваща бактерия...

публикувано на 16.07.24 в 12:46