Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Николай Колев:

Търговските дружества – синтез и коментар на практиката на Върховния съд и на Върховния касационен съд

Как да бъде преодоляна непоследователната и противоречива съдебна практика

Доц. д-р Николай Колев

Как може да бъде преодоляна непоследователната и противоречива съдебна практика? Структурата на Търговския закон, въпроси на фирмата и търговското предприятие, търговско представителство, едноличния търговец, учредяване и недействителност на търговски дружества.

Това е темата на юридическото предаване "Законът и Темида". Събеседник е доц. д-р Николай Колев – изявен юрист в сферата на дружественото право, председател на Научния съвет на Института за държавата и правото към БАН, преподавател в Нов български университет.

Доц. Колев е автор на книгата „Търговски дружества. Синтез и коментар на практиката на Върховния съд и на Върховния касационен съд“, обявена за най-значим труд на Института за държавата и правото при БАН за 2021 г.

"Професията на юриста има много проявления в обществения живот – съдии, прокурори, адвокати, преподаватели по правни науки... Аз винаги  от най-ранни години съм се възхищавал на всяко едно от тези проявления, защото, от една страна, функциите на юриста в различните му професионални реализации винаги са свързани с основни и важни стълбове и фундаменти на обществения живот. А от друга страна, когото става дума за обикновени човек, защитата на правата, на ежедневните въпроси, той винаги се обръща към юрист. От ранни години аз имах ориентация и нагласа към правото."

Предизвикателствата към съвременния юрист – "От една страна – свръхрегулацията във всяка сфера на обществения живот (наложена от присъединяването на България към ЕС), от друга страна – поради усложняването на обществените отношения. В последните дни сме свидетели на едно некачествено законодателство, на един некачествен нормотворчески процес – не само на ниво парламент, но и на ниво различни държавни органи, общински съвети, където на нормативните актове не се обръща достатъчно внимание при подготовката им, не се отделя достатъчно време за обществено обсъждане и пр. На следващо място, правните услуги, най-общо казано, изведени в условията на свободна професия, там има голям разнобой по отношение на въпроса чий интерес защитават. В крайна сметка законът трябва да бъде справедлив, както и неговото прилагане. Когато законът е непълен, тук вече е ролята на тълкуването на практикуващи юрист. А също и ролята на правните учени и преподаватели по правни науки, които трябва да спомогнат за това тълкуване."

Книгата "Търговските дружества. Синтез и коментар на практиката на Върховния съд и на Върховния касационен съд“ 

"Още в началото моята работа преимуществено беше насочена към търговските дружества. И докторската ми дисертация, и хабилитационният ми труд са по въпроси на търговските дружества. Отделил съм внимание на съдебната практика, доколкото я има, и най-вече на практиката на ВКС. 

Книгата съдържа обхватен и детайлен синтез и коментар на практиката на ВС и ВКС по въпросите на търговските дружества и свързаните с тях въпроси на търговския регистър. Обхваната е практиката по фирмени, граждански и търговски дела с акцент върху отделни конкретни хипотези и спорове, поставени за разрешаване пред ВС и ВКС. На критичен анализ е подложена непоследователната/противоречивата практика и са направени препоръки за преодоляването ѝ. Книгата съставлява ценно изследване, което подпомага решаването на практическите казуси, касаещи правното положение на търговските дружества и функционирането на търговския регистър. Целева аудитория на книгата са преди всичко практикуващи юристи, но може да бъде полезна и за преподаватели по правни науки и научни работници, както и за студенти и докторанти.

Анализът следва структурата на Търговския закон, като през призмата на съдебната практика последователно са разгледани въпроси на фирмата и търговското предприятие, търговското представителство, едноличния търговец, учредяване и недействителност на търговските дружества, защита на членството, непарична вноска, отмяна и нищожност на решенията на общото събрание на капиталовите търговски дружества, прехвърляне и наследяване на дружествен дял в ООД, изключване на съдружник и прекратяване на членство в ООД, членствени права на съдружниците, провеждане и компетентност на общото събрание на ООД, правно положение и правомощия на управителя на ООД, прекратяване на ООД. Специално внимание е отделено на специфичната проблематика на акционерното дружество – акция и временно удостоверение, прехвърляне, наследяване и делба на акции, свикване и провеждане на общо събрание на акционерите, увеличаване на капитала на АД, правно положение и компетентност на съветите на акционерното дружество и други важни въпроси. Анализът включва и преобразуването, прекратяването и ликвидацията на търговските дружества.

Коментарът разглежда: тълкувателни решения и постановления; решения на ВС и на ВКС, постановени по действащия ГПК и по ГПК (отм.); определения по ГПК (отм.); определения на ВКС по чл. 274, ал. 3 ГПК, по които касационното обжалване е допуснато. Обхваната е практиката по фирмени, граждански и търговски дела. Актовете са проучени по наличните електронни ресурси в правно-информационните системи и на интернет сайта на ВКС (www.vks.bg), както и по достъпните на автора хартиени сборници с публикувана практика на ВС и ВКС.

В книгата се предлагат разрешения на натрупани през годините проблеми на правоприлагането и се съдържат отговори на въпроси, които се поставят в ежедневието на всеки юрист, работещ в областта на гражданско и търговско право."

Чуйте разговора с  доц. д-р Николай Колев, Институт за държавата и правото при БАН.

Снимки – НБУ, expertevents.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Биоразградимост

Анджела Иванова е част от малък екип, чието производство на биоразградими опаковъчно и ламиниращо фолио, е готово, буквално на "нисък старт" да започне с пълна пара. Годините експерименти, тестове, сертифициращи процедури и търсенето на машина се увенчават с успех, защото успехът определено очаква продуктите на компанията на Анджела и..

публикувано на 02.07.24 в 18:53

"Education+", или как да намерим своето професионално място в България?

А сега накъде?  Това е въпросът, който често си задават младите хора след завършване на университет. Точно за тях е платформата Education+. Тя е създадена от млади хора за млади хора и цели да се справи с младежката безработица. Тази иновативна платформа успя да впечатли журито на тазгодишното издание на “Академия за иновации”. В ефира на рубриката..

обновено на 02.07.24 в 12:45

Инж. Венцислав Славков: Спалните вагони са най-предпочитани, но местата са ограничени

В ефира на “Нашият ден” инж. Венцислав Славков , управител на "БДЖ – Пътнически превози" ЕАД, сподели информация за текущите инициативи и предстоящите подобрения в железопътния транспорт в България. Той разказа, че от вчера е започнал да работи извънреден сутрешен влак за Бургас , който спира на спирка "Искърско шосе",  за да осигури връзка с Летище..

публикувано на 02.07.24 в 10:18

Да живееш лесно

Ден преди посрещането на изгрева с July morning на Uriah Heep от много българи, си припомняме друг хит на групата – Easy livin’ – "Да живееш лесно".  Всъщност стремежът към по лек и пълен с повече удобства живот е движил човешката цивилизация, откакто съществува човечеството. Техническите придобивки обаче и разцветът на консуматорското общество..

публикувано на 01.07.24 в 11:10

Светлана Драгнева: Имаме кураж и воля, за да продължаваме напред

Деветнадесетата световна среща на българските медии, традиционно организирана от БТА, се проведе в Одеса, Украйна, между 18-21 юни, под мотото "Медии и общност". Наред с много срещи на различни нива, наред с посещението на ключови места, градове и села, свързани с българите и историята им в Украйна, бяха сключени договори и подписани меморандуми за..

публикувано на 01.07.24 в 10:11