Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Мими Виткова:

Случаят във Враца – свръхкомерсиализацията на системата изроди отношението към пациента

Мими Виткова
Снимка: БГНЕС

Какви въпроси постави пред системата на българското здравеопазване случаят във Враца, при който жена почина пред очите на детето си, докато чакаше да бъде приета в Спешно приемно отделение на местната болница.

Темата коментира в “Нашият ден“ д-р Мими Виткова, бивш министър на здравеопазването:

“Към днешна дата трябва да признаем, че прословутите реформи в здравната реформа, които я превърнаха в пазар, се провалиха.

Свръхкомерсиализацията на системата изроди отношението към пациента. Лекарите са потопени в една среда, която ги превръща в нещо друго от това, което е необходимо да бъдат. Трябва да се отървем от търговията в здравната система и да разберем, че здравната система е елемент от националната сигурност на една държава. Формализмът в контрола също допринася за липсата на какъвто и  да е порядък в системата.“

Какво ще установи проверката от Министерството

“Проверката ще установи, че в редица спешни звена работят хора, които са на пределна възраст.

Ще установи, че написаните протоколи, както те твърдят, “създавали проблем, защото трябвало да се чекира пациентът“. Това е недопустимо, работиш в спешно звено да се занимаваш с каквито и да е протоколи, когато пред очите ти седи умиращ човек. Това говори, че мястото на този човек изобщо не е там. Каква е квалификацията и какви хора са попаднали в Спешна помощ!?

В Спешна помощ работеха медицински специалисти, наречени фелдшери, които бяха на толкова високо ниво, че никакви протоколи не им трябваха, за да могат да преценят кой се нуждае в момента от помощ. Това е морално падение и деградация.

Трябва да бъде променена философията на функциониране на системата. След като допускаме това да се случи в спешно звено, представяте ли си ситуацията в останалите, в които няма условия на спешност.“


Кадровият дефицит

“Трябва да погледнем към огромния кадрови дефицит. Квалификацията е срината, в момента всеки работи за пари и всяко откъсване от работното място е загуба на пари, за да отиде да се квалифицира. Ние се убивахме да ходим по курсове, за да следим всички новости, защото медицината е специалност в развитие.

Не можем да готвим по 1000 лекари на година – 300 да остават, а другите да отиват в чужбина, когато всичко е държавна поръчка.

Има и огромни диспропорции във възнагражденията – от 1000 до 50 000 лева, къде го има това по света?!

Лекарите са много тежко разделени, тези които получават по 50 000 лева, са активни в посока нищо да не се променя в системата. Обратно, младите специализират над 4 години и започват с 900 лева заплата, те предпочитат да заминат в чужбина, където са добре дошли, защото и там има дефицит на лекари.“

Битката между частни и държавни болници в малките населени места

“Не е необходимо да има такава битка, необходимо е да има правила и контрол за тяхното спазване. Проблемът в България е, че допуснахме за сметка на обществените болници да никнат като гъби абсолютно излишни като брой частни болници. Унищожаваме съществуващата обществена система за сметка на частната.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Христо Хинков

Проф. Христо Хинков: Откровено за българското здравеопазване

Откровено за българското здравеопазване в Lege Artis говори бившият министър на здравеопазването проф. Христо Хинков . "Правих няколко пъти равносметки и отчети – официални и неофициални. Започнах мандата с една фраза, която не е моя – че здравеопазването няма цвят. В последствие разбрах, че здравеопазването има много цветове и те са..

публикувано на 15.05.24 в 14:10

Платформата БЕРОН, или как да направим надеждна езикова справка онлайн?

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" отбелязваме годишнината от основаването на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" към БАН. Специален гост в предаването е гл. ас. Илиана Кунева от службата за езикови справки, която разказва как се променят с годините въпросите на хората, които звънят по телефона. Ето какво..

обновено на 15.05.24 в 13:36

Д-р Смилен Марков за "моралната палитра на човешкото" във време на война

Днес се отбелязва Международният ден на убежденията по съвест и на лицата, които съзнателно се отказват от военна служба поради собствени принципи и вярвания . За правото на отказ от воюване, дълга към родината и сложната палитра от измерения на човешкото – разговор с д-р Смилен Марков , преподавател по християнска философия във Великотърновския..

публикувано на 15.05.24 в 13:00

Проф. Кирил Топалов: Обществото ни все още е кипящ котел

"Празникът на Светите братя Кирил и Методий е празник на всеки грамотен българин, който знае да чете и пише" – така започва разговорът в "Семейно радио" с проф. Кирил Топалов. Срещаме се в светия за българите месец май, който е и съдбовно свързан с именника и рожденик проф. Топалов, както и с ключови моменти от биографията му като: дипломат от..

публикувано на 15.05.24 в 12:05

Асен Ненов, ИКИ: Да стимулираме живота, не само икономиката!

В последното издание на рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" гост е Асен Ненов, съпредседател на "Институт Кръгова Икономика" (ИКИ). Той разглежда значението на потребителските битки в контекста на ценностите , които обществото ни приема. Ненов поставя под въпрос концепцията за потреблението като ценност, подчертавайки, че..

обновено на 15.05.24 в 11:27