Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Възраждане“ иска оставката на здравния министър

| обновено на 02.02.22 в 13:47
Врачанската болница
Снимка: Жоро Александров

Партия „Възраждане“ поиска оставката на здравния министър Асена Сербезова заради трагичния случай с починалата 43-годишна жена пред спешното отделение във Враца. Лидерът на партията Костадин Костадинов заяви от парламентарната трибуна, че това е морален акт и Сербезова трябва да се оттегли от поста:

„Смятам, че трябва да се случат две неща сега в момента. Едното е оставка на здравния министър веднага днес, не защото тя носи пряка вина затова, което се е случило, а защото човек с морал в този случай трябва да поеме отговорност, тъй като този протокол, въведен от предишни министри, можеше да бъде отменен досега сто пъти. Зависи от един човек, от един подпис и много хора ще получат шанс за живот. Второто нещо, искам да призова всеки един от вас сега тук да стане на крака и да почетем с минута мълчание жертвите на здравната ни система“.

Депутатът от БСП Георги Михайлов призова да не се спекулира с трагичния случай и да не се хвърлят тежки обвинения върху здравната система:

„С цялата трагедия на това, което се е случило вчера във Враца, моля ви се от тази трибуна, господин председател, не позволявайте да се раздават определения, тежки присъди върху системата. Ние заявяваме пет години, че тази система не работи господин Костадинов, пет години. Искаме да я променим, но няма да я променим с декларации от трибуната на Народното събрание. моля ви, като човек господин председател и вас ви моля, г-н Костадинов, не превръщайте една човешка трагедия в знаме, което да развявате от трибуната на парламента. Много ви моля като лекар, това е недопустимо“.

Продължаваме промяната призова да не се използва трагедията за политически цели. 

Предстои случаят да бъде изяснен, но не може българските медици да бъдат обвинявани съвкупно за трагедията. В декларация от името на парламентарната група депутатът Антон Тонев заяви: 

"Министърът на здравеопазването вече възложи проверка по случая на Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Смятаме, че всички факти и причинно-следствени връзки ще бъдат обявени пред обществото в най-скоро време. Всички искаме справедливост, но нека не залитаме към безпочвени обвинения и размахване на пръст в търсенена изкупителни жертви и особено към трупане на политически дивиденти на фона на една фитейска трагедия".

Лидерът на Възраждане Костадин Костадинов заяви категорично, че никога не е обвинявал българските лекари

"В декларацията, която прочетохме ние, никъде не е ставало въпрос за каквито и да било обвинения към българските лекари. Когато говорих, казах ясно какъв е проблемът. Проблемът е, че има заведен протокол с подпис на министъра на здравеопазването! Протокол, който отнема около половин час на човек. Такъв е протоколът и той не зависи от лекаря. Никой не обвинява българските лекари. Недейте да лъжете! Никой не обвинява лекарите. Напротив! Лекарите са тези, които в момента работят, въпреки тези правила и най-лесно може да се реши проблема като накарате вашия министър да премахне този протокол. Не може човек със счупен крак да отива и да се обяснява половин час дали е имал болно гърло".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български ученици спечелиха 9 медала на Европейската и на Международната олимпиада по физика

Български ученици спечелиха 9 медала на Европейската и на Международната олимпиада по физика, които се проведоха съответно в Грузия и в Иран.  В иранския град Исфахан нашите представители спечелиха един сребърен и 4 бронзови медала. В състезанието там се включиха отбори от 46 държави с общо 198 участници. Ден преди да отпътуват за Иран, най-добрите..

публикувано на 29.07.24 в 20:24
Християн Мицкоски

Мицкоски обвини кабинета "Главчев", че политизира въпроса за коридор № 8

Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски отвърна на обявената днес позиция на служебното ни правителство по повод намеренията на неговото правителство да пренасочи средства от изграждането на трансевропейския транспортен коридор №8 към друг проект. Мицкоски обвини кабинета "Главчев", че политизира въпроса и заяви, че искал да гради..

публикувано на 29.07.24 в 20:16

ПП-ДБ и "Възраждане" с две предложения за изменение на законопроекта за въвеждане на еврото

Две предложения за изменение на законопроекта за въвеждане на еврото са направени между двете четения на текстовете в Народното събрание. Депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов предлага допълнения за фискалните бонове при електронната търговия след приемането на единната европейска валутата. От "Възраждане" предлагат удължаване от един на три месеца на..

публикувано на 29.07.24 в 20:07

Локализиран е пожарът между боляровските села Воден и Малко Шарково

Локализиран е пожарът, който пламна в следобедните часове между боляровските села Воден и Малко Шарково. На място остава един противопожарен автомобил, огнеборци ще следят за повторно възпламеняване в периметъра на пожара. Доброволци, земеделци и пожарникари локализираха пожара в село Малко Шарково Сигналът за горящи сухи треви и храсти..

публикувано на 29.07.24 в 19:51
Стоп кадър от видео във ФБ профил на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Самолетите, изпратени от Франция, се включиха в гасенето на пожара в планина Славянка

Френските самолети вече гасят пожара на планината Славянка при българо-гръцката граница, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов с публикация в социалните мрежи. В гасенето на пожара в граничната с Гърция планина Славянка ще бъдат включени два френски самолета Рискова остава ситуацията с пожара в планина Славянка, който навлиза и в минни..

публикувано на 29.07.24 в 19:45

Ремонтират 20 градски улици в Лом

100 000 лева осигурява Община Лом за ремонт на 20 градски улици. Изкърпването трябва да стане през август. Общинската управа в Лом избира фирма до края на юли, която да извърши изкърпването на дупките по 20 улици в града.  За целта са заделени към 100 000 лева от бюджета за текущ ремонт.  За следващата година се предвижда нов..

публикувано на 29.07.24 в 19:40

Нови пожари в Гърция, евакуират туристи и местни жители

Нови пожари горят в Гърция. Пак евакуират туристи и местни жители. Предупреждават хората да следват плана за евакуация на властите и да не предприемат самостоятелни действия. Два мащабни пожара се запалиха на остров Евия. Въпреки силния вятър 11 самолета и хеликоптери гасят по въздух. Прехвърлиха противопожарна техника от съседни области...

публикувано на 29.07.24 в 19:31