Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 5 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Гост: На живо в студиото с акустичен сет, Петър Георгиев – Пешето ще представи част от предстоящия си нов солов албум.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Албена Велева
Многото лица на прогресив рока.
С намигване към „ELP“ – японците „Gerard“ и „Ring of Eternity“ 2012 г.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения  на Стоян Гамолов, Нели Андреева, Валтер Топалов и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
Екипът на предаването гостува в село Старо Оряхово, община Долни чифлик. В читалище „Пробуда – 1922” ще проследи репетицията на учениците от местното училище и ще говори за историята и настоящето на селото, за читалищните дейности и библиотеката. В пенсионерския клуб ще се срещне със самодейците от фолклорна група „Камчийски лилии”, които ще разкажат за себе си, за живота в селото, за поминъка и младите хора, за радостите и проблемите си.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Калина Колева
• Златната ябълка: епизод 1 за месец февруари
• Разходка до Лазурната пещера, която се намира в Тиренско море, съвсем близо до остров Капри
• История на изкуството за деца: разказваме за фестивала Ганеша Чатурти в Индия и операта в Хамбург

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
„Болестта е занимание самотно...” – разговор за болните и здравите хора, за силните и слабите духом, за превратностите на живота. Гост: Златка Ангелова – преподавател, музикант, майка, пациент. Гледните точки на онколозите, психиатрите, приятелите, семейството. И още: новите усложнения, причинени от ковид, СЗО в битка с рака – цифри и послания.

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Калина Станева
• Семейна рецепта: тайните на любимата българска подправка Шарена сол и как тя се нареди на първо място в класация на смесените подправки от цял свят,
• Младата майка: с Любов Миронова продължаваме нашето пътешествие из света на приказките.  „Пътеводител в света на приказките“, за разберем кои приказки за коя детска възраст са подходящи (тема с продължение)
• От другата страна: разговор с психолога и психотерапевт д-р Огнян Димов
• Вкусът на истината
• Моето семейство: гости ще бъдат младата и талантлива певица и активист Ния Петрова – един от победителите в „Гласа на България“, баща ѝ – писателят и драматург Константин Петров и брат му близнак – големият текстописец Александър Петров.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Гостува пианистът Людмил Ангелов (втора част).

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Надежда Московска  
Съревнованията между поетите – рицарски двубои или бягания на дълго разстояние?
Поетическите двубои открай време се театрализират. А някъде между ритуала и забавното зрелище тече и реката на литературната история и памет. За битката, поставена на сцена, и за тихите, понякога невидими борби за място в канона или в сърцата на читателите, ще разговаряме със Стефан Иванов и Петър Чухов.

от 13.00 до 13.30 часа
Концерт „Златният кос“

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре „Фата Моргана”

от 14.30 до 15.00 часа
Джаз импровизация
водещ: Сибила Лилова
Ритъм енд блус 1 – Чък Бери
Ритъм енд блус е повратна точка към рок енд рола, а точно в нея важна роля играе Чък Бери. Неговият стил е съчетание между Ритъм енд блус и кънтри, а към тях той прибавя и остроумни, актуални за времето си текстове. Така той се превръща в един от идолите в стила, в Англия.

от 15.10 до 16.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията
водещ: Божидар Любенов
130 години Национален археологически музей
През последните години стана традиция, в началото на месец февруари да представяме най-новите проекти, изследвания и постижения на Националния археологически институт с музей, към Българската академия на науките. А тази година е юбилейна – навършват се 130 години от създаването на Националния археологически музей. И през следващите месеци за посетителите се подготвят няколко временни експозиции, на които ще бъдат представени най-новите находки, а също и експонати, които са емблематични за музея. За юбилейните прояви и осъществените инициативи разговаряме с директора на НАИМ към БАН - доц. д-р Христо Попов.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• „Крал Ищван“ отново на сцена. Унгарският вариант на „Иисус Христос Суперзвезда“ беше възроден по повод 72-годишнината на режисьора Габор Колтай.
• Всичко за: рок-операта, мюзикъла, филма и саундтрака с участието на Дюла Викидал от „Кутията на Пандора“, „Бил“ Деак от „Хобо Блус бенд“, Ержебет Черхалами, Кати Берек и други.
• Всичко за: историята и нейните герои – Ищван Свети, коронован като първи апостолически крал на Унгария, който приема от папа Силвестър Втори короната, признава християнството за официална държавна религия и с това въвежда държавата в лоното на средновековната европейска цивилизация; Копани – брат на Ищван, застъпен за старите нрави и наследствените богове от номадското минало; митичната птица Турул, предвестила идването на маджарите, като архетип на унгарския народ, забранена по време на комунистическия режим заради асоциациите с предвоенната ревизионистична десница и ... Виктор Орбан.
• Драмата, пред която Унгария е изправена от туранизма: дали да прегърне Запада (бъдещето), или Изтока (миналото).
• „Легенды русского рока“: Александър Градски на фокус в поредното издание на популярната поредица. 72-годишният бард – сам, с прочутия си ансамбъл „Скоморохи“ (Що е то „скоморохи“?) и с любовта си към „Бийтълс“.
• Флагманът на източноевропейския шлагер - германецът Бернхард Бринк, на нов глас.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
епизод 450 – 100 години Радой Ралин, първа част
гости: актьорът Славчо Пеев и журналистът Кин Стоянов.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
„Майка“ от Яна Добрева

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Градът разказва истории: Културни и исторически маршрути в гр. Шумен или как е изглеждал градът в началото на 20 век. Разговор с Християн Христов, служител на общинското предприятие по туризъм в града. Разказ за Сребровата къща, където всеки етнос си има свое място.
• Пътуване с деца: Истории от музея „Възрожденски комплекс - Шумен“. Комплексът започва от парка на площад „Оборище“ и завършва до читалище „Добри Войников“ – състои се от музеи, механи във възрожденски стил и хотели. Сред най-известните обекти е музейният комплекс „Панчо Владигеров“.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Калина Томова
100 години от рождението на „ангелогласната“ Рената Тебалди.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 29 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 18 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Традицията да започваме със скорошни концерти не е изоставена и днес - гостувалата ни неколкократно перуанка Сусана Бака на живо от Сао Паоло от последния засега техен фестивал..

публикувано на 28.07.24 в 08:35

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30