Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Епизод 450

Радой и публиката, Ралин за републиката

Снимка: Държавна агенция "Архиви"

В епизод 450 „Трамвай по желание“ представя на своята аудитория част първа от трилогия, посветена на 100-годишнината от рождението на знаменития писател, поет, сатирик, дисидент Радой Ралин.

Михаил Вешим, Кин Стоянов и Емил Янев (от ляво надясно)

В откриващата част гости в студиото са сатириците: Михаил Вешим, писател, и Кин Стоянов, журналист и син на поета. По телефона в разговора се включват режисьорът Асен Шопов и актьорът Светослав Пеев. Всички те насочват радиозрителите на „Трамвая“ към свои спомени и преживявания, свързани с публичния образ на Радой Ралин, обстоятелствата около утвърждаването на държавния химн, драмата с „Люти чушки“ и незаснетия сценарий "Аз съм Левски" – "Чиста и свята република".

„Спомням си как режисьорът Асен Шопов и Радой започнаха упорита работа по „Аз съм Левски“. Стигна се до обиколки на местата за снимките. От Асен Шопов научих, че той още пази над 3000 фотоса. Докато не настъпи развръзката. Идеологическите фактори решиха, че сценарият не представя в добра светлина българския народ“ – споделя синът Кин Стоянов.

шарж Борис Димовски„Поискаха Радой Ралин да пренапише някои от епизодите. Баща ми отказа…

Родовата памет не позволяваше на и без това непреклонния Радой Ралин да прави каквито и да е компромиси с разбирането си за Апостола. Кръщелното име на баща ми е Димитър Стефанов Стоянов. Наречен е на дядо си Димитър, брат на последния войвода от Априлското въстание Таньо Войвода. Таньо е бил пълномощник на Левски за Сливенския революционен окръг.“

Чуйте предаването от звуковия файл. 


Снимки – Държавна агенция "Архиви", Калина Станева

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цветя от Украйна

В епизод 464 "Трамвай по желание" среща своята публика с творчеството на забележителната българска художничка Зара Мащенко, представена от своя син, режисьора Виктор Тръпков. Поводите за този спектакъл в памет на художничката са два: скорошната изложба на нейни творби в централна столична галерия и съдбовната ѝ връзка с украинската култура. В..

публикувано на 12.08.22 в 11:45

Българското кино и "Оскар"-ите: сага с продължение

Виктор Божинов изтегли филма си "Бягство" от конкурса за определяне на българската номинация за "Оскар" за чуждоезичен филм, след като в края на миналата седмица бяха обявени деветте заглавия, предложени от Националния филмов център. Решението си режисьорът и продуцентите на филма Галя Тонева и Кирил Кирилов съобщиха с писмо до изпълнителния директор..

публикувано на 11.08.22 в 10:40

Сцената на "Vox populi" e новото артпространство на открито в София

В разгара на лятото, когато повечето театри вече са спуснали завеси, София се сдоби с ново артпространство на открито. Сценичният павилион се намира в Княжеската градина, до Паметника на Съветската армия, и се казва "Vox populi" – по името на Студиото за документален театър "Vox populi", което тази година празнува десетия си рожден ден. Новото средище..

публикувано на 11.08.22 в 08:25
Мирослав Пашов

Театърът на храбрите

В епизод 463 "Трамвай по желание" отбелязва Денят на храбростта с гостуване на директора на Театър "Българска армия" Мирослав Пашов в 70-годишнината от основаването на легендарната сцена. Сградата на театъра, разположена в самия център на София, е построена през 1936 година като киносалон "Роял". Тежко пострадала по време на бомбардировките през..

публикувано на 10.08.22 в 17:05
Израелската джаз певица Дафна Леви и композиторът Кристиян Бояджиев в Банско

За 25-и път джазът завладя Банско

Най-големият джаз фестивал у нас – Банско джаз фестивал – се откри на 6 август и продължава до 13 август. Площадът в центъра на града е препълнен всяка вечер с почитатели на джаза, а началото даде виртуозният Ангел Заберски-син, неговият Биг бенд и Милица Гладнишка, които откриха празничното издание на Банско джаз фестивал. В първата..

публикувано на 10.08.22 в 14:10