Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското участие на най-големия форум за творчество и занаяти в Европа

Венецианското изложение „Хомо Фабер“

За втора година от 10 април до 1 май 2022 г. ще се проведе най-голямото изложение на занаятите във Венеция – Хомо Фабер: Ръчно творчество за по-човешки свят. Събитието е безпрецедентно културно преживяване, посветено на съвременното художествено занаятчийство, а темата е "Живи съкровища от Европа и Япония".

Програмата на изложението включва 15 имерсивни изложби, разположени на 4000 кв. м. изложбено пространство, в сградите на фондация "Джорджо Чини", на остров Сан Джорджо Маджоре, Венеция. Специални места, като библиотеката Longhena и плувният басейн Gandini – обикновено затворени за посещение, ще бъдат достъпни и преобразени. В рамките на изложението ще бъдат показани над 400 уникални произведения на повече от 350 майстори занаятчии, подбрани от 22 куратори и дизайнери. 

В изложбените зали могат да бъдат видени както функционални ежедневни предмети, така и декоративни произведения в широкия спектър от материали, теми, техники и индустрии. Сред тях: театър, интериорен дизайн, бижута, мода и автомобилостроене с изложби, демонстрации на живо и дигитални преживявания. 

В рамките на изложението най-престижните световни марки ще разкриват тайни от ръчното си производство, както и световноизвестният режисьор Робърт Уилсън ще предложи на посетителите пътешествие в света на сценографиите си от операта "Мадам Бътерфлай". Ще бъде изследвана и демонстрирана ролята на новото поколение – наречено automata, което разчита на автоматизирани ежедневни дейности, паралелно с изключителната роля на майсторското докосване при изработката на уникалните предмети.

„Хомо Фабер“ е една от множеството инициативи на фондацията за творчество и занаятчийство "Микеланджело", чиято цел е преоткриването способността на човешката ръка да създава уникални шедьоври и подкрепата за тези, които го правят най-добре: съвременните европейски майстори занаятчии, използващи дългогодишни традиции, умения и знания за изработката на красиви предмети с дълготрайна стойност. Освен изложение, „Хомо Фабер“ има и онлайн пътеводител.

Посланиците за България са Регионалният етнографски музей на открито "Етър" и фотографката Росина Пенчева. Тяхната задача е да проучват, подбират и препоръчват на кураторите на фондация Микеланджело български майстори – занаятчии с високи художествени умения и да популяризират дейността, мисията и целите на организацията.

По време на изложението, двама българи ще участват в изложбата Next of Europe, курирана от Жан Бланшерт и Стефано Боери, събрала представители от всички европейски държави. Българските участници са: Димитър Станков, бижутерия и предмети на изкуството, базиран в Белгия и семейното дуо Стопан – Калин и Иво Даскалови, книговезец и бижутер, базирани в София.

Авторски изделия на занаятчийската фамилия Даскалови, работилница Стопан 

Калин Даскалов (Стопан) е самобитен книговезец, признат за майстор в началото на 2018 г. от Националната занаятчийска камара. В работа си черпи вдъхновение от структурите на родните ръкописни паметници и византийската книговезка традиция, но смесени с по-фини западноевропейски техники и материали. Неговият стремеж е да преведе книгата от занаятчийски в художествен обект, като я поставя в нов, приказен, но същевременно български контекст. Този диалог с една прекъсната традиция намира образ чрез авторски текстове и гравюри върху собственоръчно направена хартия, подвързани в многопластови книжни произведения. Характерът на работата е оформен до голяма степен от близката му работа със семейството му.

Авторски изделия на Димитър Станков

Димитър Станков е роден и израснал в София. Изработва съвременни бижута и предмети на изкуството. Започва художественото си образование в Национална гимназия по приложни изкуства Свети Лука. Продължава обучението си по дизайн на метал в Националната художествена академия, където получава бакалавърска степен по приложни изкуства (2009). В Кралската академия за изящни изкуства в Антверпен завършва втора бакалавърска степен както и магистърска – по дизайн на бижута и обработка на сребро (2011 и 2013).

Творбите на Димитър са показвани в редица европейски държави и Япония. Носител е на международни награди, а произведенията му са собственост на частни и музейни колекции.  През последните 13 години Димитър живее в Белгия, където съчетава творческата си дейност с преподаване.

Разговор с проф. Светла Димитрова, директор на Регионалния етнографски музей на открито „Етър“ и фотографката Росина Пенчева – посланици за България на „Хомо Фабер“, фондация за творчество и занаятчийство „Микеланджело“ – чуйте звуковия файл.

Снимки и видео – фондация за творчество и занаятчийство „Микеланджело“

Фоторепортаж от „Хомо Фабер“, 2018 © Росина Пенчева
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Митко Щерев и Емил Янев

По следите на един забравен часовник

В епизод 544 "Трамвай по желание" среща своята публика със забележителния музикант Митко Щерев. Биографичната справка за Митко Щерев е пълна с обрати и знаци на съдбата. Роден е на 28 януари 1946 г. в Ямбол в бедно семейство. Част от детството му минава в пансиони в Ямбол и Пловдив (1957 – 1964). Отначало свири на акордеон. Завършва музикалното..

публикувано на 29.05.24 в 18:15

Светлин Симеонов с премиера на нова стихосбирка

"Има неща, които са неоспорими научни факти. Просто са такива и нищо не е в състояние да ги промени. Понякога точно от тях стават най-добрите поетични метафори. Които говорят повече от всякакви заплетени и усложнени словесни еквилибристики. Просто е: сърцето е анатомичен орган, който през целия ни живот, от раждането до гроба, не спира нито за миг...

публикувано на 29.05.24 в 16:50

СБП обяви носителите на годишните национални литературни награди

Съюзът на българските писатели за 102-и път в историята си връчи традиционните Годишни съюзни литературни награди по жанрове за книжна продукция за изминалата година. В навечерието на 24 май станаха известни и носителите на  съпътстващите литературни награди "Божидар Божилов", "Георги Братанов" и "Гео Крънзов" за настоящата година. Оповестена бе..

публикувано на 29.05.24 в 16:19

"Равновесие" на Гергана Минкова в галерия "Нюанс"

Галерия "Нюанс" представя изложбата на талантливата художничка Гергана Минкова, известна със своите вдъхновяващи творби, които изследват връзката между реалността и въображението. С фокус върху линията, разделяща небето и земята, тя изразява красотата на преходността и силата на живота. Изложбата разкрива търсенията и колебанията на..

публикувано на 29.05.24 в 14:45
Йордан Камджалов

Йордан Камджалов: Изкуство, което не служи на просветата, за мен е безсмислено

Няколко дни след 24 май в "Нашият ден" диригентът Йордан Камджалов споделя своите възгледи за просветата, културата и образованието, като път към цялостното здраве на отделния човек и на обществото. За втори път – на 28 септември – интердисциплинарният просветния център "Академия за човека" , дело на фондация "Йордан Камджалов", ще отвори..

публикувано на 29.05.24 в 13:56