Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Епизод 451

La Vie Est Belle

Снимка: Калина Станева

В епизод 451 „Трамвай по желание“ среща своята публика с популярния режисьор и продуцент Татяна Пандурска.

В своите дейности Татяна работи еднакво успешно в театъра, в киното и в телевизията. Автор е на над 50 документални и игрални филма, сред които „Константин Величков – Европеецът“, „Строителите на българското книжовно дружество“ и "Непобеденият генерал – Владимир Вазов".

Началото е театърът. Младата абсолвентка на тогавашния ВИТИЗ прави летящ старт на кариерата си като режисьор-постановчик в Драматичен театър “Крум Кюлявков” – гр. Кюстендил и признанието идва бързо – награди за режисура на Преглед на българската драма и театър.

Следва телевизионен пробив. Таня е режисьор-постановчик в Българската национална телевизия, а наградите вече са за режисура на телевизионни и кинофестивали в България, Русия, Сърбия, Франция, Хърватска. В този период Таня трупа универсален професионален опит в продуциране и реализации във всички телевизионни жанрове – игрални телевизионни филми, документални филми, концертни програми, клипове, авторски рубрики, предавания, корпоративни и рекламни филми, излъчени по БНТ, в Чехия, Франция, Белгия, Италия, Хърватска, Швеция, Русия, Сърбия.

Пандурска не спира и до тук. Участва в кръгли маси по проблеми на българската култура, образование, инвестиционен процес, конференции, форуми, комисии, съвети, жури, комитети и др., в VI световна среща на българските медии във Виена. Публикува в медиите и специализирани издания, участва в екипи по политически маркетинг.

А какво е днешното поприще на Татяна Пандурска, ще разберете от епизод 451. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чудесиите на маестро Карталов

В епизод 462 "Трамвай по желание" среща своята публика с една от най-значимите фигури на съвременната българска култура – директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. Всеки, който помни монументалната постановка на "Аида" на площада пред Царския дворец в центъра на София от 1997 г., знае как маестро Карталов подхожда към своята публика..

публикувано на 08.08.22 в 15:30

Алексей Титаренко – творчество и естетика

Той е явление в световната фотография – той е един от малкото съвременни художници-фотографи с уникален почерк и новаторски стил. Негови произведения са сред най-големите световни колекции. Повлиян е от руския авангард, от Достоевски, Марсел Пруст и Шостакович. Той е Алексей Титаренко, чиято изложба “Град на сенките” е част от Деветия фестивал..

публикувано на 08.08.22 в 12:52

Изложбата "Вътрешни състояния – кораби и острови"

Изложбата "Вътрешни състояния – кораби и острови" на главен асистент Надя Текнеджиева представя обекти изработени от порцелан, в нейния неповторим елегантен и изящен стил. Творбите са вдъхновени от една от източните философии, където миналото е пред нас – ние вече сме го видели, настоящето сме ние – това се случва тук и сега, а бъдещето е зад гърба..

публикувано на 06.08.22 в 08:40

Започва фестивалът "Арлекино и Марионета"

На 5-и август започва Международният фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета". Той се провежда в град Созопол, Бургас и Черноморец. За поредна година в рамките на изданието гостуват и обменят опит театроведи, кукловоди, специалисти по темата, артисти, любители от различни точки на Европа, сред които специално за първи път ще..

публикувано на 05.08.22 в 16:55
Методи Андонов

По краткия път към слънцето

В епизод 459 "Трамвай по желание" отдава почит към големия театрален и кинорежисьор Методи Андонов във връзка с неговата 90-годишнина. Майсторът на постановката е роден на 16 март 1932 г. в село Калище, Радомирско. През 1955 г. завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" в София със специалност театрална режисура, след което работи в Бургаския драматичен театър,..

публикувано на 05.08.22 в 16:30