Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Данов: Намеренията на Путин са ясни

Христо Анастасов: Вероятно Путин иска да постави Украйна в пълно подчинение

Руският президент Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Минути след 5 часа московско време (4 часа българско) президентът на Русия Владимир Путин обяви началото на специализирана военна операция в Донбас, Източна Украйна.

В телевизионно обръщение Путин призова украинските военни да сложат оръжие и да напуснат зоните на бойните действия. Той предупреди, че Русия ще отговори решително на всеки опит за външна намеса в Украйна.

Преди това лидерите на сампровъзгласилите се Донецка и Луганска република официално поискаха военна помощ от Русия.

Темата коментира в “Нашият ден“ Васил Данов, капитан първи ранг от запаса:

“Операцията говори за закъснели планове, намерения и мерки. И провал на политиката, която много прилича на политиката на западните страни през 38-а и 39-а година за умиротворяване на Хитлер. Говори за сериозни порвали в политиката главно на ЕС, да не говорим за политиката на България, която вече е фалирала политика и трябва наново да се гради.

Ние сме в най-слабото, най-незащитеното, най-късогледото звено на ЕС и НАТО. С пропуснати близо 30 години за диверсификация на газови и на други доставки, за диверсификация на външната си политика и за превъоръжаване на българската армия.“

Наскоро четох анализ на един руски критик на Путин, който казва: “Путин е осъден да лъже, той е лъгал и ще лъже винаги – такава е същността на всеки людоедски агресивен режим. Можем да направим веднага паралели с режима на Хитлер – вижте колко си приличат подходът, почеркът, стилът. “

Отломки от неидентифициран обект след експлозия в Киев, Украйна, 24 февруари 2022 г.

Народът на Украйна

“Намеренията на Путин са ясни, няма какво повече да чакаме от него като заявки и да се питаме какво е намислил. Украинците са силен и твърд народ, те са добри войници. Сигурен съм, че те ще свършат своята работа.

Те са подготвени, готвиха се осем години и са въоръжени. Западните страни наляха там достатъчно оръжие. “

Темата коментира в “Нашият ден“ и политологът Христо Анастасов:

“Имаме една голяма европейска страна, сухопътно нападната от три страни с бомбардировки в големите си градове заради един самозабравил се лидер, който като програма минимум е решил да вземе каквото може от територията на Украйна. Вероятно иска да я постави в пълно подчинение и да смени демократично избраното правителство на тази страна.

Това е сценарий, който ни отвежда към най-лошите аналогии от ХХ в. и със сигурност е дело на умове и манталитет, които са заседнали здраво в най-лошото от ХХ в.

Това, което здравият разум подвеждаше разумните хора да се надяват, е, че тази агресивна сила, съсредоточена в днешния Кремъл, ще се ограничи до локална инвазия в Донбас.

Отломки от неидентифициран обект след експлозия в Киев, Украйна, 24 февруари 2022 г.

Това, което виждаме днес от пет часа сутринта от екипи на място и от данните, които идват от Украйна, си е пълномащабна инвазия на Украйна от три страни.

Абсолютно безспорно е, че големите украински градове, като започнем от столицата, са бомбардирани.

Пълномащабна световна война е невъзможна поради разрушителната сила, която имат петте ядрени сили. Всички се надяваме това да е така. В свят, в който има играчи, които се държат много ирационално от гледна точка на баланса риск – цена, лошото стечение на обстоятелствата, което би могло да настъпи като верижна реакция, не можем да бъдем сигурни в нищо.

Моля се този конфликт да не прерасне в световен ядрен. Това не изглежда най-вероятното нещо, но ситуацията е много опасна.“

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екстремно лято

Екстремните спортове са необятна вселена, в която пристъпваме върху дъска за kite surf. Още по-необятна и труднодостъпна вселена са облеклата за екстремни спортове, в частност за кайт сърф. Марианна Калъчева – Мери и Калина Палавеева влизат в тези две вселени почти на шега, с лекотата и свободата на младостта, но и с увереността, че могат..

публикувано на 04.07.24 в 17:30
Мемориалът в планината Ръшмор

В Деня на независимостта на САЩ празнуваме българо-американското приятелство

На днешната дата (4 юли) САЩ отбелязва своя национален празник – Деня на независимостта . През 1776 година след Американската революция бившите 11 британски колонии обявяват своята независимост от британската корона. С подписването на Декларацията за независимостта тогавашният Конгрес поставя основите на американската държава, като "страна на..

обновено на 04.07.24 в 16:25

Европейско финансиране за семейни фирми и креативни индустрии – възможности и успехи

В рубриката “Темата на деня” на предаването “Нашият ден” обсъждаме с адвокат Биляна Тончева възможностите за европейско финансиране за развитие на креативните и творчески индустрии. Европейските фондове предоставят до 150 хиляди лева безвъзмездно финансиране за български предприятия и фирми от творческите индустрии по оперативна програма “Иновации и..

обновено на 04.07.24 в 12:06
Фабриката

Валтер Гропиус: Пионерът на модерната архитектура

Валтер Гропиус (на немски: Walter Gropius) е германски архитект, който е оставил дълбок отпечатък в историята на модерната архитектура. Той е един от основателите на прочутата школа "Баухаус“ и е сред пионерите на модернизма, заедно с Лудвиг Мис ван дер Рое и Льо Корбюзие. В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" говорим за него,..

обновено на 04.07.24 в 10:49

Практика и философия на възстановяването

Регенеративното или възстановителното земеделие набира все повече популярност днес, ако изобщо е подходящо да използваме термина популярност за толкова решаващи процеси като запазването и оздравяването на почвата. Тя, почвата, е на най-важното място в производството на храната, която човечеството консумира, и колкото по-бързо разберем това,..

публикувано на 03.07.24 в 17:40