Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Людмил Ангелов и Филхармоничният духов квинтет музицират заедно

Снимка: sofiaphilharmonic.com

На 28 февруари в Камерна зала „България“ от 19 часа почитателите на камерната музика ще станат свидетели на дългоочаквано събитие – съвместния проект на Людмил Ангелов и Филхармоничния духов квинтет в състав: Кремена Ачева – флейта, Валентин Методиев – обой, Михаил Живков – кларинет, Мартин Стоянов – фагот, и Красимир Костадинов – валдхорна.

Програмата на концерта е колоритна: Квинтет в Ми бемол мажор за пиано и духови инструменти от Волфганг Амадеус Моцарт; Капричио по датски и руски песни за флейта, обой, кларинет и пиано от Камий Сенс-Санс и Клавирен секстет за духови инструменти и пиано от Франсис Пуленк. Всяко от произведенията има интересна история:

Квинтетът в Ми бемол мажор за пиано и духови инструменти на Моцарт е написан на 30 март 1784 г., а премиерата му се е състояла само два дни по-късно в Императорския и кралски национален дворен театър във Виена. Скоро след първото изпълнение Моцарт пише до баща си: „Самият аз смятам, че това е най-доброто, което съм писал през живота си“. Партитурата е за пиано, обой, кларинет, валдхорна и фагот. Твърди се, че тя е вдъхновила Бетовен да напише Квинтета за пиано и духови инструменти, опус 16 в същата тоналност през 1796 г.

През 1887 г. Сен-Санс е поканен от Френския червен кръст да изнесе седем концерта в Русия с оркестъра на Императорската опера. Вдъхновен от Мария Фьодоровна - датска принцеса, която става императрица на Русия през 1881 г. като съпруга на Александър III, Сен-Санс създава Капричио по датски и руски песни за флейта, обой, кларинет и пиано. Антон Рубинщайн, по това време директор на консерваторията в Санкт Петербург, е толкова впечатлен от произведението, че кара всички студенти, които свирят на духови инструменти да присъстват на заключителния концерт, за да могат да „получат някаква представа какво точно може да се постигне на тези инструменти“.

Секстетът за духови инструменти и пиано от Франсис Пуленк е написан между 1931 и 1932 г. Премиерата на тричастното произведение се е състояла през 1933 със самия Пуленк на пианото. Пиесата не е добре приета от традиционалистите в музикалната общност. Изтъкнатият френски композитор и критик на „Le tempts“ Флоран Шмит я определя като „разсеяна и вулгарна“. Но неговият колега Андре Жорж се оказва по-предвидлив: „... с Пуленк цяла Франция излиза през прозорците, които той отваря“.

Филхармоничният духов квинтет активно търси нови начини да се изразява чрез музикални произведения в различни стилове, жанрове и епохи. Осъществявали са тематични вечери с руска музика заедно с Виктория Василенко; изпълнявали са премиерно произведение на Румен Бояджиев-син. Предстоят още интересни събития на състава, а концертът на 28 февруари ще е впечатляващ. Чуйте повече в разговора с музикантите.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Диана Чаушева: Музиката винаги е била с мен

В късната петъчна вечер на 9 декември екипът на предаването "Български изпълнители" ще ви срещне с талантливата млада цигуларка Диана Чаушева. Тя е пето поколение музикант. Първоначално родителите и не искат тя да се занимава професионално, но любовта към инструмента надделява. Започва да свири на 6-годишна възраст в класа на Благородна Танева в..

публикувано на 09.12.22 в 10:50

"Часовете", опера в две действия от Кевин Путс

Световна премиера: 10 декември 2022, Метрополитън опера, Ню Йорк Либрето: Грег Пиърс, върху основата на романа на Майкъл Кънингам от 1998 г. и едноименния филм от 2002 г., получил наградата "Оскар". Действащи лица: • Клариса Воун – сопран • Вирджиния Улф – мецосопран • Лора Браун – сопран • Барбара/г-жа Лач – сопран • Кити/ Ванеса – сопран •..

публикувано на 09.12.22 в 10:10

Радиосимфониците свирят под диригентството на Мартин Георгиев

С красива и разнообразна програма Радиооркестърът изпраща 2022 година. Виолончелистът Атанас Кръстев и гост-диригентът Мартин Георгиев заедно ще музицират с Радиосимфониците на 9 декември от 19 часа в зала "България". В първата част публиката ще чуе симфонична фантазия " Камаринская"от Михаил Глинка и Концерт за виолончело и оркестър на Веселин..

публикувано на 09.12.22 в 09:16

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", декември 2022

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 08.12.22 в 15:56

Директно от Миланската Скала – откриване на сезона с "Борис Годунов"

Тържественото откриване на новия сезон на Миланския оперен театър е с операта "Борис Годунов" на Модест Мусоргски във версия от 1869 г. с пролог и три действия. Вдъхновената от Пушкин оперна драма за бруталността и самотата на властта е силно свързана с "Ла Скала": тук е дебютът ѝ в Италия през 1909 г. и тук Клаудио Абадо на 7 декември 1979 г. остава в..

публикувано на 07.12.22 в 08:05