Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Людмил Ангелов и Филхармоничният духов квинтет музицират заедно

Снимка: sofiaphilharmonic.com

На 28 февруари в Камерна зала „България“ от 19 часа почитателите на камерната музика ще станат свидетели на дългоочаквано събитие – съвместния проект на Людмил Ангелов и Филхармоничния духов квинтет в състав: Кремена Ачева – флейта, Валентин Методиев – обой, Михаил Живков – кларинет, Мартин Стоянов – фагот, и Красимир Костадинов – валдхорна.

Програмата на концерта е колоритна: Квинтет в Ми бемол мажор за пиано и духови инструменти от Волфганг Амадеус Моцарт; Капричио по датски и руски песни за флейта, обой, кларинет и пиано от Камий Сенс-Санс и Клавирен секстет за духови инструменти и пиано от Франсис Пуленк. Всяко от произведенията има интересна история:

Квинтетът в Ми бемол мажор за пиано и духови инструменти на Моцарт е написан на 30 март 1784 г., а премиерата му се е състояла само два дни по-късно в Императорския и кралски национален дворен театър във Виена. Скоро след първото изпълнение Моцарт пише до баща си: „Самият аз смятам, че това е най-доброто, което съм писал през живота си“. Партитурата е за пиано, обой, кларинет, валдхорна и фагот. Твърди се, че тя е вдъхновила Бетовен да напише Квинтета за пиано и духови инструменти, опус 16 в същата тоналност през 1796 г.

През 1887 г. Сен-Санс е поканен от Френския червен кръст да изнесе седем концерта в Русия с оркестъра на Императорската опера. Вдъхновен от Мария Фьодоровна - датска принцеса, която става императрица на Русия през 1881 г. като съпруга на Александър III, Сен-Санс създава Капричио по датски и руски песни за флейта, обой, кларинет и пиано. Антон Рубинщайн, по това време директор на консерваторията в Санкт Петербург, е толкова впечатлен от произведението, че кара всички студенти, които свирят на духови инструменти да присъстват на заключителния концерт, за да могат да „получат някаква представа какво точно може да се постигне на тези инструменти“.

Секстетът за духови инструменти и пиано от Франсис Пуленк е написан между 1931 и 1932 г. Премиерата на тричастното произведение се е състояла през 1933 със самия Пуленк на пианото. Пиесата не е добре приета от традиционалистите в музикалната общност. Изтъкнатият френски композитор и критик на „Le tempts“ Флоран Шмит я определя като „разсеяна и вулгарна“. Но неговият колега Андре Жорж се оказва по-предвидлив: „... с Пуленк цяла Франция излиза през прозорците, които той отваря“.

Филхармоничният духов квинтет активно търси нови начини да се изразява чрез музикални произведения в различни стилове, жанрове и епохи. Осъществявали са тематични вечери с руска музика заедно с Виктория Василенко; изпълнявали са премиерно произведение на Румен Бояджиев-син. Предстоят още интересни събития на състава, а концертът на 28 февруари ще е впечатляващ. Чуйте повече в разговора с музикантите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Надежда Цанова (вляво) и Аделина Александрова

Пианистката Надежда Цанова: Много е важно един музикант да прекарва известно време насаме със себе си

Тя е млада, красива и нежна, но когато е на сцената и свири, от нея струи някаква особена, почти стоманена сила. Тази сила по всяка вероятност е част от нейната същност, защото всичко, което е постигнала през годините, в които се е развивала като музикант, говори за един много силен характер. Творческата ѝ биография изобилства с изяви от най-различен..

публикувано на 29.03.24 в 12:45
Светлин Русев

Програма "Христо Ботев" излъчва директно концерти от МФ "Мартенски музикални дни"

Със солов рецитал на световноизвестния цигулар и почетен гражданин на Русе Светлин Русев на 17 март ще бъде официално открит 63-ият Международен фестивал "Мартенски музикални дни" . В периода до 31 март фестивалът ще предложи още много музикални изненади както за почитателите на класиката, така и за любителите на джаза и съвременната музика. Своя дебют..

обновено на 27.03.24 в 18:06

Михаил Белчев с концерта "Пак ще се прегърнем" и нова книга

Обичаният от поколения българи певец и поет Михаил Белчев представя своя концерт "Пак ще се прегърнем" в Националния дворец на културата заедно със съпругата си Кристина Белчева днес (22 март). Участие ще вземат и обичани певци и артисти сред които – Маргарита Хранова, Кристина Димитрова, Веселин Маринов, Мария Илиева, Мариан Бачев. Михаил Белчев ще..

публикувано на 22.03.24 в 15:10

Веско Ешкенази с турне "В света на музиката"

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази тръгва на националното турне "В света на музиката" за 2024г, заедно с Плевенската филхармония. Концертите са подкрепени от Вероника Тодорова и Георги Милтиядов и предстояща изява е в град Долна баня, на 22-ри март. През юли се очакват още дати в морските курорти, Варна и Бургас. Програмата..

публикувано на 22.03.24 в 14:30
Дани Лосито

"Музикална мрежа" представя Дани Лосито

Дани Лосито (Donato Losito) е едно от водещите имена на съвременната италианска поп сцена. Освен очарователен вокалист и диджей, дейността му е свързана и с продуцирането на музика. Роден е през 1965 година и е израснал в красивото южноиталианско градче Джоя дел Коле, скътано между Йонийско и Адриатическо море. Това кътче със средиземноморски..

публикувано на 20.03.24 в 10:30