Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

90 години от рождението на баритона Никола Василев

| обновено на 26.02.22 в 13:12
10
Никола Василев и Мариана Цветкова cлед cпектaкъла нa операта „Андре Шение” от Умберто Джордано в Cофийcкa оперa, 2004 г.
Снимка: Cофийcкa оперa

През далечната 1960 г. завършва Консерватория в София при проф. Елена Орукин и проф. Драган Кърджиев. Преди това е вземал уроци при Любен Минчев и Христо Вълчанов.
А преди изобщо да се насочи към пеенето Никола Василев е мечтаел да стане хоров диригент. Дори печели награда в Рим със свой състав, който дирижирал. Свирел активно и на акордеон. След инцидент, при който сериозно наранява ръката си, се насочва сериозно към пеенето.

Отраснал е в многодентното семейство на учителка и обущар. Всяка събота родителите му са водели децата си на оперета. Първата опера, която го очарова била „Севилският бръснар“ с Михаил Люцканов и Михаил Попов. Пред детския поглед е блеснала и „Травиата“ с Лиляна Барева и Илия Йосифов.Младият баритон дебютира в „Севилският бръснар“ на Росини в Софийската опера през 1961 година и изпълнява ролята на Фигаро над 100 пъти в своята кариера! Още в първата година пее още три знакови партии от лиричния баритонов репертояр – княз Елецки от „Дама Пика“ на Чайковски, Марсел от „Бохеми“ на Пучини и Жорж Жермон от „Травиата“ на Верди.
„Сватбата на Фигаро“ (най-вляво Димитър Станчев, а най-вдясно с белия костюм Никола Василев)
Повече от 30 години посвещава на Софийската опера. Ролите са над 40-сет. Специализира в Миланската скала при маестро Пасторино и при Карло Талябуе. Гастролира по цял свят - бившия СССР, Англия, Швейцария, Испания, Куба, ГФР, Румъния, Турция. С красивия си тембър, музикалност и присъствие Никола Василев печели любовта на публиката.
Никола Василев в ролята на граф ди Луна в „Трубадур“ на Верди
„Аз отдавам целия си съзнателен живот на едно изкуство, което безкрайно обичам“ – споделя певецът.
По повод гостуване в Базел в ролята на граф ди Луна в „Трубадур“ на Верди в пресата отбелязват – „Като че ли излязъл от страниците на партитурата граф ди Луна беше българинът Никола Василев, завладяващ като явление на сцената и заслепяващ с красотата на своя глас...“

В предаването „На опера в събота“, на 26 февруари от 20 часа, звучат откъси от:
• „Дон Карлос“ от Верди с Николай Гяуров, Юлия Винер и Любомир Бодуров;
• „Трубадур“ от Верди с Райна Кабаиванска, Стефка Минева и Димитър Дамянов;
• „Рита“ от Доницети с Лиляна Барева и Петко Маринов;
• „Севилският бръснар“ от Росини с Николий Гяуров, Петя Иванова и Кирил Дюлгеров.
Както и арии от „Андре Шение“ от Джордано, „Силата на съдбата“ и „Атила“ от Верди и др.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Програма "Христо Ботев" излъчва директно от Варна откриването на ММФ "Варненско лято"

Две години преди честването на своя 100-годишен юбилей, Международния музикален фестивал "Варненско лято" открива поредното си издание с концерт, събрал в едно традиция и бъдеще! В програмата на 22 юни присъства музикалната емблема на фестивала Рапсодия "Вардар", премиера на нова творба, написана специално за фестивала – "Увертюра във форма на..

публикувано на 22.06.24 в 07:50
 Проф. д-р Боряна Ламбрева (вдясно) и Аделина Александрова

Пианистката Боряна Ламбрева: Най-важното нещо в изкуството е да му служим вярно

"Бях много добра изпълнителка, но прекарвах доста часове на пианото сама. В гимназията много свирех и може би по тази причина сега, когато се срещаме със съученици и те разказват забавни случи от онези години, се питам дали наистина съм завършила същото училище. Аз дори и на военно обучение не отидох с моя випуск, защото пак имах някакъв ангажимент и..

публикувано на 21.06.24 в 11:05

Японско турне с "Аларма Пънк Джаз" и heavenphetamine

В края на тази и началото на следващата седмица концертната поредица "Аларма Пънк Джаз" на програма "Христо Ботев" ще представи с три концерта японското краут-рок/психеделик/пост-пънк дуо heavenphetamine за първи път в България. Градовете са Пловдив – в Bee Bop Café на 23 юни (в емблематичната вече поредица пловдивска на "Аларма" "Неделя..

публикувано на 19.06.24 в 21:44

Епохата Константин Илиев

Той е творец, чието присъствие на музикалния ни небосклон през втората половина на XX век е определяно като поява на метеор, като изключително явление, като епоха. И това признание идва не само от почитателите, приятелите и съмишлениците, но и от онези, които влизат в открита колизия с него, независимо дали тя е на естетическа или..

публикувано на 18.06.24 в 09:36

Помните ли певеца Атанас Панайотов?

През месец април предаването "Портрети" представи творческата история на певеца Атанас Панайотов– един от популярните изпълнители на песни от Шуменско от втората половина на миналия век, концертирал с певци като Мита Стойчева, Борис Машалов, Йовчо Караиванов, Соня Кънчева и много други. Атанас Панайотов е роден е в с. Янково, област Шумен през..

публикувано на 17.06.24 в 12:41