Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София и историята на софийските трамваи

Първи епизод: Стара София и първият трамвай

Първият трамвай в София, 1901 г.Как е изглеждала онази Стара София преди датата 1 януари или 14 януари – по стар стил, 1901 г., когато по улиците на София тръгва първият трамвай? Защо софиянци са наричали съществуващите по онова време конските омнибуси „конски трамваи“, въпреки че те са се движили по пътното платно, а не върху релси, каквато е практиката по онова време в някои други европейски градове. Как Иван Вазов разказва за първото си возене в трамвая от Централна гара до крайната спирка на ул. „Граф Игнатиев“?

В това пътуване ще разчитаме на Станислав Колев, дългогодишен журналист и автор на документалната книга „София: От първия трамвай до последната спирка на метрото“. Но също и на познанията инж. Николай Николов, началник на трамвайно депо „Красна поляна“ и на д-р Александър Мирков, историк от Регионалния исторически музей – София. А също и на гласове от Златния фонд на Българското национално радио, на политика и журналист Димо Казасов, на колекционери и почитатели на трамваите.


ВИЖТЕ ОЩЕ

За Трявна… като за Трявна

Има много места в България, които те грабват от пръв поглед. Ако тръгнеш по старинната улица от Калинчевата и Даскаловата къща, минеш покрай дома на Славейкови – баща и син, Петко и Пенчо, прекосиш гърбатия мост и площада с часовниковата кула, поклониш се на вдълбаната в земята църква, то е пределно ясно къде си попаднал. Но нашият екип бе тук..

публикувано на 27.03.24 в 07:35
Куршум джамия

До края на март Куршум джамия отваря врати

След 9 години на съдебни битки и протести бившият мюсюлмански храм Куршум джамия в Карлово вече е реставриран и става музей, който ще отвори врати съвсем скоро. Куршум джамия е паметник на културата от национално значение. При реставрацията са запазени елементи от 1485 година, когато е построена джамията. "Тази сграда е най-старата от Османския..

публикувано на 26.03.24 в 15:45

Поредица кратки филми за опазването на българските гори

Гората е сложен организъм, който за жалост не е безгранично устойчив и вечен. Редица фактори – като изсичането на дървета и климатичните промени – влияят на горската екосистема.  Преди Седмицата на гората (1-7 април ) в "Нашият ден" разговаряме с Нели Дончева от WWF България за поредицата кратки филми, посветени на опазването на българските гори...

публикувано на 26.03.24 в 09:50
Мойрите при раждането на Ахил (мозайка от „Вилата на Тезей“, V век, Археологически парк „Пафос“)

За божествата на съдбата и техните имена

На кого не се е случвало да преживее ситуация, напълно разбиваща рамките на човешката логика и подредения свят на предвидимото ни всекидневие. И кой не си е помислял що за съдба му е отредена или какви неведоми сили се намесват в живота и ни карат да се чувстваме като играчки в нечии могъщи ръце. Сигурно същото са се питали и далечните ни..

публикувано на 26.03.24 в 08:25
проф. Венко Бешков

Проф. Венко Бешков: Сероводородът в Черно море е неизчерпаем ресурс за енергия

Сероводородът се образува при гниенето на органична материя в застояли води, където няма или е ограничен обменът на вода и кислород, разказва в предаването "Следобед за любопитните"  проф. Венко Бешков. Огромни количества органични отпадъци се носят в Черно море от Дунав, Днепър, Днестър, Дон и служат за храна на планктона, който при развитието си..

публикувано на 25.03.24 в 17:45