Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Данов: Очаквам руснаците скоро да свалят Путин

Снимка: ЕПА/БГНЕС

“Диктаторът първо губи легитимност и уважението на собственото си население, след непосилните жертви, които народът е принуден да дава в името на неговата химера и на илюзиите, че може дълго време да лъже много хора и да остане на власт. Очаквам руснаците скоро да свалят Путин, без да стигаме до световна термоядрена война“, казва в “Нашият ден“ Васил Данов, капитан първи ранг от запаса, представител на Атлантическия съвет на България:

Идват и загубите на външния фронт, където диктаторите се опитват да лапнат по-голям къс от земята, от този, които биха могли да погълнат.“

Унищожен украински БТР в Харков, 28 февруари 2022 г.

Съвременните войни

“Войните протичат по най-различен начин в зависимост от военнотехническите възможности на нацията и то времето, в което се водят. Но от хилядолетия има нещо общо, че народ и войска, която има висок дух и защитава родната си земя са непобедими.

Това в момента утвърждават украинските герои и граждани, които загиват в своите градове, но спират завоевателя.

Напредъкът на човечеството доведе до там, че всички модерни държави да притежават и да развиват малки професионални армии, за да може останалото население да води мирен живот, да развива своите способности, не в областта на въоръжението и на въоръжената борба. Това до момента е достижението на човечеството, по–добро засега няма.

Гражданите в такива трудни моменти се изправят пред необходимостта да са били обучени по-рано да воюват, защото не винаги професионалните работи могат да свършат цялата работа.

И при агресия като тази на Путин срещу Украйна се налага на гражданите да правят нещо друго, за което не са се подготвяли.

Украйна е в малко по-благоприятно положение, защото там населението и войските се готвеха осем години за тази война.

От 2014 г. насам цяла Украйна беше въвлечена във войната в Източна Украйна и след превземането на Крим. Хората можаха, колкото успяха да се подготвят за тази война. И населението като доброволци, и помощници на войските, и самите войски.“


Лошото е, че всички ние членове на НАТО и ЕС не направихме достатъчно, за да бъде възпрян Путин още тогава през 2014 г., а не сега с догонващи мерки да бъде ограничавана руската държава. Мерките са справедливи, закъснели и ще доведат до резултат, но вече загинаха хиляди хора.

Мнозина политически и военни наблюдатели предричаха, че рано или късно тази агресия ще се състои. Пет месеца 100-хилядна групировка дебнеше по границите на Украйна, за да навлезе.

В Украйна предстои това, което става у нас през 1944 г. – болшевиките инспирират някакво болшевишко въстание в Харков, които искат да установят Съветска власт в независимата пак тогава Украйна. Те не успяват срещу правителствените сили и повикват своя по-голям брат – болшевиките от Съветска Русия, които идват да помогнат на своя по-малък брат - болшевиките от Украйна. И така в Украйна е установена властта на болшевишката партия, след като е изклан националният елит. Така до 1991 г. съществуваше Украинската съветска социалистическа република.“

Чуйте разговора в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо лекарка от Варна избира да помага на бежанци от Украйна?

Д-р Христина Димитрова, общопрактикуващ лекар и носител на приз за застъпничество от платформата TimeHeroes, разказва за своята доброволческа работа с украинци със специални потребности във Варна и за менторството и подкрепата към украински медици, желаещи да упражняват професията си у нас. В интервю за "Нашият ден" д-р Димитрова непрекъснато..

обновено на 24.07.24 в 12:20

В Деня на радостта търсим рецепта за щастие

Живеем във време, характерно с най-висока продължителност на живота. Може да се каже, че сме по-здрави сме, по-сити и по-трудово облекчени от всякога. В Деня на радостта (24 юли) , посветен на красотата в човешкото битие, в "Нашият ден" търсим рецептата за щастие. На въпроса какво ни прави щастливи, повечето от нас биха отговорили –..

публикувано на 24.07.24 в 10:11

Изящната усмивка става все по-достъпна

Все повече нови технологии помагат за постигането на изящна усмивка. Задължителните посещения при зъболекар, на всеки шест месеца, все още не са навик за българите. Често се сещаме да посетим дентален специалист едва след като сме усетили болка. Стоматологът Светломир Дамянов споделя в ефира на "Нашият ден", че в последните години..

публикувано на 24.07.24 в 09:47

Дарислав Николов: ИИ има сериозно място в медицината, но няма как да замести емпатията

Как навлизат Изкуственият интелект и новите технологии в медицината и дали ще спечелят битката за човешкото здраве?  В последните години наблюдаваме значителен напредък в медицината благодарение на изкуствения интелект (ИИ) и новите технологии. В предаването "Време за наука" младият лекар Дарислав Николов сподели своите виждания и опит относно..

обновено на 23.07.24 в 12:38
Нина Цанева и Деница Симеонова

Деница Симеонова: За възможностите на женското лидерство в Европа

Деница Симеонова е предприемач с дългогодишен международен опит в технологичния сектор. Като народен представител и бивш председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Симеонова се фокусира върху политики в подкрепа на малкия и средния бизнес в България. Повод за разговор в "Нашият ден" е предстоящото Лятно училище по женско..

публикувано на 23.07.24 в 12:25