Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И още нещо за музеите

Доц. д-р Атанас Шопов (вляво) и Борис Хаджийски
Снимка: Божидар Любенов

Събитията, които разтревожиха и развълнуваха хората през отминалия месец, се допълниха и с категоричните съобщения, че много от музеите в страната може да останат затворени за посетители. Причината – липсата на достатъчно финансиране, както и неразбиране на важността и ролята на музейната дейност. За постигнатото в осъществените срещи е разговорът в предаването с Борис Хаджийски, председател на сдружението „Български музеи“ и директор на Регионалния исторически музей в гр. Пазарджик, и с доцент д-р Атанас Шопов, директор на Историческия музей в гр. Панагюрище.

„Музеите и галериите винаги ще бъдат необходими, защото те са пазители на паметта – пазителите на националната идентичност…! Музеите и галериите опазват, изучават и популяризират движимото културно наследство и имат и незаменими образователни функции. Те са институциите – духовни храмове на нацията. Нашите усилия са не само да съществуват българските музеи и галерии, но и да бъдат обгрижвани от държавата така, както е вменено в Конституцията и в Закона за културното наследство.“ – Това сподели още в началото на разговора Борис Хаджийски.

Доцент Шопов допълни, че „…поглеждайки към основната функция на музеите – да представят културното наследство пред широката общественост, това са задачи с дългосрочен план. И резултатите от тяхната дейност, както в областта на образованието, може би не се виждат веднага, но в близко обозримо бъдеще ще се разкрият и наложат на преден план.“
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба на номинираните художници за наградата "База"

Номинираните художници за Наградата за съвременно изкуство "База" представят своите творби в изложба. В конкурса участват художници до 35 години. Жури с двугодишен мандат (Ализа Еделман, Васил Владимиров, Димитър Божков, Калина Цонева и Мария Налбантова) номинира Александър Лазарков, Диана Бункин, Кристина Ненова, Невелин Иванов, rawlab и..

публикувано на 24.07.24 в 18:05

"Модернистите на XX век" в Бургас

Галерия "Vivacom Art Hall Оборище 5" представя изложбата "Модернистите на XX век" в Бургас. Колекцията съдържа графични творби на Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Марк Шагал и Хуан Миро. Посетителите ще могат да видят някои от литографиите от серията "Балетните танцьори" от Пабло Пикасо . Ще бъдат изложени експонати и от серията Carnet de la Californie..

публикувано на 24.07.24 в 16:46

Мемоарите на Ървин Ялом

" Моят път към себе си "  е озаглавил своите мемоари д-р Ървин Ялом, професор към Станфордския университет, световнопризнат учен, уважаван психотерапевт и известен автор. Дете на руски евреи имигранти, Ървин Ялом израства в беден квартал на Вашингтон. Решен да се измъкне от ограничаващата го среда, той насочва цялата си енергия в мечтата си да стане..

публикувано на 24.07.24 в 14:38
Разкопки на обект

Археолози разкриват нови парчета от историческия пъзел на Созопол

Археологическите открития ни свързват с изгубените светове на нашите предци. За вълненията на един археолог в търсене на неизвестното, както и за находките и ценните артефакти при спасителните археологически разкопки на обект "Автогара", местност Провлака, Созопол – разговор с д-р Явор Иванов , научен ръководител на разкопките. Спасителните..

публикувано на 24.07.24 в 09:19

Младият режисьор Стефани Христова гостува в "Домът на музите

Срещаме ви с младия режисьор Стефани Христова.Тя завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" със специалност "Режисура за драматичен театър" в класа на проф. Пламен Марков през 2022 г. В момента завършва и магистратура по "История и съвременност на философията" в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Дипломното ѝ представление по пиесата "Грозният" от..

публикувано на 24.07.24 в 08:50