Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

И още нещо за музеите

Доц. д-р Атанас Шопов (вляво) и Борис Хаджийски
Снимка: Божидар Любенов

Събитията, които разтревожиха и развълнуваха хората през отминалия месец, се допълниха и с категоричните съобщения, че много от музеите в страната може да останат затворени за посетители. Причината – липсата на достатъчно финансиране, както и неразбиране на важността и ролята на музейната дейност. За постигнатото в осъществените срещи е разговорът в предаването с Борис Хаджийски, председател на сдружението „Български музеи“ и директор на Регионалния исторически музей в гр. Пазарджик, и с доцент д-р Атанас Шопов, директор на Историческия музей в гр. Панагюрище.

„Музеите и галериите винаги ще бъдат необходими, защото те са пазители на паметта – пазителите на националната идентичност…! Музеите и галериите опазват, изучават и популяризират движимото културно наследство и имат и незаменими образователни функции. Те са институциите – духовни храмове на нацията. Нашите усилия са не само да съществуват българските музеи и галерии, но и да бъдат обгрижвани от държавата така, както е вменено в Конституцията и в Закона за културното наследство.“ – Това сподели още в началото на разговора Борис Хаджийски.

Доцент Шопов допълни, че „…поглеждайки към основната функция на музеите – да представят културното наследство пред широката общественост, това са задачи с дългосрочен план. И резултатите от тяхната дейност, както в областта на образованието, може би не се виждат веднага, но в близко обозримо бъдеще ще се разкрият и наложат на преден план.“


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Красимир Ранков: Обичам бурното море, не обичам тихите води

Красимир Ранков влиза в кожата на стария рибар Сантяго в първия си моноспектакъл "Старецът и морето". Представлението е най-новото заглавие в репертоара на Драматичния театър "Николай Масалитинов" в Пловдив. Автор на сценичния вариант по едноименната повест на Ърнест Хемингуей е Александър Секулов. "Драматургът на Пловдивския театър Сашо..

публикувано на 05.10.22 в 15:03

Гълъбин Христов в столичната галерия "Астри"

Галерия "Астри" представя новата изложба на художника Гълъбин Христов, наречена "Изчезващо минало". Тя представлява цикъл около 60 майсторски акварела, малък формат – една техника, която изисква наистина висок професионализъм, особена нагласа и изящна естетика. Това го виждаме в тези деликатни акварели, със сюжети към изчезващото минало – морето,..

публикувано на 05.10.22 в 14:26

Честно за българското кино: отзвук от 40-ата "Златна роза"

"Златна роза" си взе своето във Варна, но филмите, които бяха показани в рамките на 40-ия фестивал на българския игрален филм, тепърва ще живеят в зрителите. Поне така би трябвало да бъде. Те трябва да се гледат, при това на широк екран, и за тях трябва да се говори. За тях и за българското кино въобще. Затова и "Какво се случва" се върна към фестивала..

публикувано на 05.10.22 в 09:21
Катрин Томова

Катрин Томова: Човек се учи през цялото време

Катрин Томова  е български художник, родена през 1967 г. в София. Художественото си образование и практика е добила през годините, в които е посещавала школата по живопис, организирана от вицепрезидента на Есенния салон в Париж Пиер Рамел по време да пребиваването си там между 1989 и 1991. Тя е един от българските посланици на културата за 2021 г...

публикувано на 05.10.22 в 08:20
Васил Илиев, Валери Йорданов и Владислав Стоименов (отляво надясно)

"Шекспир като улично куче", което си заслужи шест филмови награди

Може би дори самият факт, че крилатата фраза на шекспировия Хамлет – "Да бъдеш или да не бъдеш" – се е превърнала във философия на съществуването, говори за това, че Шекспир може да бъде открит навсякъде. Дори на улицата. Там, където животът бързо те учи кой да бъдеш и още по-ясно ти показва кой да не да бъдеш. За да може в ден като всеки друг, след..

публикувано на 04.10.22 в 17:05