Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарете за детство без насилие! – нова кампания на Фондация “Конкордия България“

| обновено на 08.03.22 в 13:48
Снимка: concordia.bg/napravleniya

Дарете за детство без насилие! е кампания на Фондация “Конкордия България“ в инициатива за подкрепа на жени и деца, жертви на насилие.

Кампанията е посветена на децата, жертви на насилие. В нея организаторите искат да съберат финансови средства, за да продължат да помагаме на децата и семействата им.

Фондация “Конкордия България“ е част от мрежата на организацията в обществена полза КОНКОРДИЯ Социални проекти с общественополезна дейност в България, Румъния от 1991 г., Република Молдова от 2004 г., Австрия от 2016 г., Косово от 2020 г. и административни офиси в Австрия, Германия и Швейцария.

За инициативата разказва в “Нашият ден“ Зорница Симеонова от фондация „Конкордия“:

“Нарекли сме кампанията – “Дарете за детство без насилие!“ и е насочена към набиране на средства в помощ на нашия кризисен център. Той е единственият кризисен център в София, който е специално за деца, жертви на различен вид насилие. Стартираме кампанията като част от една обща идея на Фондация BCause.

Майките винаги са свързани с децата си, така че имаме обща посока. Тази кампания се случва в онлайн платформа за дарителски кампании – Platformata.bg. Всеки, който желае да ни подкрепи, може да го направи със сума по избор.

Център “Светлина“ до миналата година се водеше кризисен, но според новото ни законодателство в областта на социалната работа името му вече е “Подслон“ и има като приоритет деца, пострадали от насилие.

Децата се насочват към нас от отдел “Закрила на детето“ и ние ги приемаме. Те могат да останат законова при нас в рамките на шест месеца.

На първо място им предоставяме подслон, място, в което те да могат да живеят спокойно, да излязат от това неприятно нещо, което им се е случило, да се почувстват спокойни, защитени и разбрани.

Храним ги и ги обличаме според нуждите и работим психологически с тях, социалните работници също извършват своята част, извършваме и образователна подкрепа.

Водим ги и на различни места извън нашия център, за да могат да се социализират и да не се чувстват съвсем откъснати от живота в момента. Работата ни е всеобхватна.

Този център има възможност да поеме едновременно 12 деца, а в момента те са около 5-6. В различно време от годината броят е различен. През Центъра са минали около 20 деца, на 20 сме помогнали да преживеят насилието, което им се е случило. Работили сме с родителите и те са продължили пътя си напред.

Стигаме до извода, че обществото ни като цяло, в частност самите деца и родителите, имат нужда от постоянно информиране и обучение по темата за това какво е насилие. Защото много от формите на насилие дори не се разпознават.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


Снимки: concordia.bg/napravleniya


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Катерина Рашевска

Катерина Рашевска: Отвличането на украински деца е геноцид

Защо Русия отвлича украински деца по време на войната и как могат да бъдат върнати те в страната, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Катерина Рашевска , адвокат в Центъра за човешки права в Киев, Украйна. "Нашата организация е създадена през 2013 г. от първите дни на руската агресия, след окупацията на Кримския полуостров. Още тогава..

публикувано на 27.09.24 в 17:45
Андрей Несмачни

Андрей Несмачни: Никоя страна в Европа не е застрахована от руска агресия

Андрей Несмачни е ветеран от войната на Русия в Украйна. Ранен е при Херсон през 2023 г. Когато се завръща в Ирпин, решават с негов приятел да създадат място, в което други ранени войници да могат да работят. Кръщават фабриката са стъклени сувенири Bat Art . Андрей разказва за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо е важно за възстановяването на..

публикувано на 27.09.24 в 16:20

Андрей: Тази война трябва да стане война на дронове

Андрей и Олга имат лаборатория за изработка на дронове в Украйна. Този август при срещата ми с тях те разказаха за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо дроновете са важни за тази война, как са започнали да правят дронове и защо те спасяват човешки животи на фронта. "Това е нашата лаборатория. Тук проектираме и произвеждаме всички наши..

публикувано на 27.09.24 в 16:15
Анелия Торошанова и д-р Орлин Колев

Конституционни ребуси и изборни предизвикателства

Преди дни Конституционният съд се произнесе, като обяви Решението на НС за предсрочното прекратяване на мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов за противоконституционно. В случая решението на КС има ли възстановителен ефект? За ветото на президента по отношение на Закона за адвокатурата. В "Законът и Темида"..

публикувано на 27.09.24 в 14:15
Ана-Мария Кръстева

"Сътворението" – ново предаване търси отговори на екзистенциални въпроси

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" гостува Ана-Мария Кръстева , водеща на предаването "Благовестие", която сподели подробности за новия си проект – предаването "Сътворението" по програма "Христо Ботев". Тя разказа, че идеята за този проект носи в себе си от дълго време и многократно е опитвала да го реализира, но безуспешно до..

обновено на 27.09.24 в 13:40