Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарете за детство без насилие! – нова кампания на Фондация “Конкордия България“

| обновено на 08.03.22 в 13:48
Снимка: concordia.bg/napravleniya

Дарете за детство без насилие! е кампания на Фондация “Конкордия България“ в инициатива за подкрепа на жени и деца, жертви на насилие.

Кампанията е посветена на децата, жертви на насилие. В нея организаторите искат да съберат финансови средства, за да продължат да помагаме на децата и семействата им.

Фондация “Конкордия България“ е част от мрежата на организацията в обществена полза КОНКОРДИЯ Социални проекти с общественополезна дейност в България, Румъния от 1991 г., Република Молдова от 2004 г., Австрия от 2016 г., Косово от 2020 г. и административни офиси в Австрия, Германия и Швейцария.

За инициативата разказва в “Нашият ден“ Зорница Симеонова от фондация „Конкордия“:

“Нарекли сме кампанията – “Дарете за детство без насилие!“ и е насочена към набиране на средства в помощ на нашия кризисен център. Той е единственият кризисен център в София, който е специално за деца, жертви на различен вид насилие. Стартираме кампанията като част от една обща идея на Фондация BCause.

Майките винаги са свързани с децата си, така че имаме обща посока. Тази кампания се случва в онлайн платформа за дарителски кампании – Platformata.bg. Всеки, който желае да ни подкрепи, може да го направи със сума по избор.

Център “Светлина“ до миналата година се водеше кризисен, но според новото ни законодателство в областта на социалната работа името му вече е “Подслон“ и има като приоритет деца, пострадали от насилие.

Децата се насочват към нас от отдел “Закрила на детето“ и ние ги приемаме. Те могат да останат законова при нас в рамките на шест месеца.

На първо място им предоставяме подслон, място, в което те да могат да живеят спокойно, да излязат от това неприятно нещо, което им се е случило, да се почувстват спокойни, защитени и разбрани.

Храним ги и ги обличаме според нуждите и работим психологически с тях, социалните работници също извършват своята част, извършваме и образователна подкрепа.

Водим ги и на различни места извън нашия център, за да могат да се социализират и да не се чувстват съвсем откъснати от живота в момента. Работата ни е всеобхватна.

Този център има възможност да поеме едновременно 12 деца, а в момента те са около 5-6. В различно време от годината броят е различен. През Центъра са минали около 20 деца, на 20 сме помогнали да преживеят насилието, което им се е случило. Работили сме с родителите и те са продължили пътя си напред.

Стигаме до извода, че обществото ни като цяло, в частност самите деца и родителите, имат нужда от постоянно информиране и обучение по темата за това какво е насилие. Защото много от формите на насилие дори не се разпознават.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


Снимки: concordia.bg/napravleniya


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фаеге Ешкевари

Фаеге Ешкевари: Ислямската република е позорното незаконно дете на тайни афери

На 19 май хеликоптер, в който пътуваше Ебрахим Раиси, ултраконсервативният президент на ислямската република и смятаният за най-вероятния следващ върховен лидер, се разби в планинската северозападна част на Иран на връщане от посещение на границата с Азербайджан. Никой не оцеля, а светът си помисли, че може би в Иран ще дойдат нови дни. Какво се..

публикувано на 25.05.24 в 09:26
Павел Сапунджиев, Ивайло Христов и водещият на предаването “Нашият ден“.

Колко важен е езикът за професията на актьора?

Разговорът с актьорите Павел Сапунджиев и Ивайло Христов от Драматичния театър в Пловдив разкрива важността на българския език в актьорското изкуство и духовното израстване. Тези актьори не само използват езика като средство за изпълнение на роли, но го превръщат в мощен инструмент за духовно изразяване и въздействие. За тях българският език е нещо..

обновено на 24.05.24 в 14:16
Интерактивна дъска в класна стая на 23 СУ „Фредерик Жолио-Кюри“

Съвременният учител - мост между традицията и бъдещето

В ефира на "Нашият ден" имахме удоволствието да чуем Елена Вързилова, учител по български език и литература, която с голяма любов и вдъхновение разказа за ролята на учителя днес. Според нея, учителят в България е истински магьосник, призван да вдъхновява децата в класните стаи и да отговаря на всички предизвикателства, които светът предлага...

обновено на 24.05.24 в 13:32
Борислава Хубенова и нейният син

Борислава Хубенова: Комуникацията е най-важното ни умение

В ефира на предаването "Нашият ден", Борислава Хубенова, журналист от културното издание "Нула 32", сподели своите възгледи за важността на словото и неговото влияние върху културата на пловдивчани. Тя подчерта, че словото е най-висшият начин за комуникация, изразяване и свързване между хората. Ето какво казва Борислава Хубенова: "Словото е..

обновено на 24.05.24 в 13:03
Петя Господинова, Анелия Торошанова, адв. Десислава Матева (от ляво надясно)

Законът за авторското право и сродните му права – изменения и предизвикателства

Във времето на дигиталното потребление на култура и възхода на изкуствения интелект законодателството и творците са изправени пред нови предизвикателства. За новите промени в Закона за авторското право и сродните му права , проблемите на българските автори и измеренията на пиратството в "Законът и Темида" говорят адв. Десислава Матева , експерт по..

публикувано на 24.05.24 в 12:40