Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изгряваща звезда в световната литература – вече и на български

„Изчезваща земя“ е изумителен дебют на младата американка Джулия Филипс, определен като национален бестселър в САЩ, излезе на книжния ни пазар в превод на Борислава Спасова-Тълок и Алекс Тълок.

Романът с впечатляваща автентичност обрисува суровата красота на Камчатка, нейните диви пейзажи, спиращи дъха картини на тундрата, извисяващи се вулкани, стъклените вълни на морето, областния център Петропавловск и малки села, населени с кореняци. Регион – колкото примамлив, толкова и сложен, където авторката Джулия Филипс е прекарала две години и на базата на собствен опит изгражда достоверно местния ландшафт и нравите на населението в този отдалечен район.

От публикуването си през 2019 г. до днес книгата, определяна от критиката като „омагьосващо увлекателна“ и „сложен литературен трилър“, продължава да владее класациите. Романът е една от десетте най-добри книги на годината на „Ню Йорк Таймс“, финалист е за Националната литературна награда на САЩ и за наградата на Националния кръг на литературните критици „Джон Леонард“.

Литературният наблюдател на „Артефир“ Гергана Рачева представи „Изчезваща земя“ на Джулия Филипс в разговор с Димитрина Кюркчиева.

Снимка – изд. Кръг


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкуството е бягане на дълго разстояние

Тихо, но силно е присъствието на талантливата ни художничка Стефанка Стойчева, чиято ретроспективна изложба "Погледни ме" ни среща с творчеството ѝ. Разположена е в четири пространства на Художествената галерия – Казанлък. Това е първият опит за цялостно представяне на, както я нарича директорът на галерията Пламен Петров, куратор на изложбата  – "едно..

публикувано на 06.08.24 в 11:33

Новата книга на Пламен Тотев: Пътешествие през митовете за сътворението

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" разговаряхме с Пламен Тотев за книгата му "Митове за сътворението". В книгата са разказани старогръцки, скандинавски, арменски, библейски, български, славянски, древноегипетски и индийски митове – за това как от хаоса са се родили светът и боговете, земята и океаните. От тях ще научите..

публикувано на 06.08.24 в 10:35

От Вапцаров до виртуалните разходки: Седемте музея на Банско

Един от първите музеи в Пиринския край е къщата-музей "Никола Вапцаров", отворена за посетители през 1952 г., което поставя началото на музейното дело в Банско. Сега в града е изграден музеен комплекс, който включва седем обекта, представящи историята, културата, архитектурата и характерната за региона природа. Читалище "Никола Вапцаров" –..

обновено на 05.08.24 в 12:01

Банско в ритъма на лятото: Фестивален календар и джаз събития

От години Банско е не само предпочитана зимна ски дестинация и лятна възможност за туристически преход из планината, а и град, предлагащ богат палитра от културни събития и срещи. Общината изпрати месец юли с препълнени площади и наситена фестивална програма и за 27-и път е домакин на един от най-мащабните джаз фестивали "Банско джаз..

обновено на 05.08.24 в 09:30

Дизайн на персонажи във фестивала Pictoplasma

Фестивалът за дизайн на персонажи Pictoplasma ще се състои във Варна за втори път с балканско издание. Артисти от България, Северна Македония, Румъния, Сърбия, Хърватия и Украйна ще покажат най-новите тенденции в дизайна на персонажи от сферите на съвременно изкуство, стрийт арт, мода, илюстрация и анимация с балкански привкус. Pictoplasma x Balkans..

публикувано на 05.08.24 в 08:40